«Είμαι τρανς – ξέρω τα δικαιώματά μου»

07/05/2016

Το «Είμαι τρανς – ξέρω τα δικαιώματά μου» είναι ένα βιβλίο – εγχειρίδιο που κυκλοφόρησε από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) και έχει ως στόχο να δώσει σε αδρές γραμμές τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις αλλά και τις καλές πρακτικές που ισχύουν στη χώρα μας βάζοντας στο τραπέζι όλα τα δυνατά εχέγγυα για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των τρανς ανθρώπων.

Απευθύνεται κυρίως προς τους ίδιους τους τρανς ανθρώπους, αλλά όχι μόνο σε αυτούς. Στόχος του είναι να επιτελέσει ένα εργαλείο στήριξης μιας κοινότητας που αντιμετωπίζει ένα πλήθος διακρίσεων, αποκλεισμών, μισαλλοδοξία, καθώς και βία φυσική ή λεκτική.

Επιπλέον, παρατίθεται η ισχύουσα νομοθεσία για τη προστασία από τις παράνομες διακρίσεις στον χώρο της εργασίας και της παροχής υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση της αστυνομικής αυθαιρεσίας όταν αυτή έχει κίνητρο τη διαφορετική και άνιση μεταχείριση στη βάση της ταυτότητας φύλου, για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων μίσους, καθώς και για την ποινικοποίηση της δημόσιας υποκίνησης σε βία ή μίσος και της νομοθεσίας για το άσυλο. Τέλος, σ’ αυτόν τον οδηγό ο αναγνώστης και η αναγνώστρια μπορούν να βρουν τις καλές πρακτικές όπως αυτές προκύπτουν από τις παρεμβάσεις Ανεξάρτητων Αρχών, όπως του Συνηγόρου του Πολίτη.

“Η στόχευσή του είναι η ενδυνάμωση της τρανς κοινότητας, να νιώσει κάθε τρανς άνθρωπος πως δεν είναι απροστάτευτος από τις διακρίσεις, τους αποκλεισμούς, τη μισαλλοδοξία, τη ρατσιστική βία. Οι γραμμές αυτές γράφονται, τέλος, με την ελπίδα αλλά –κυρίως– την ισχυρή θέληση και επιδίωξη πως αυτός ο οδηγός σύντομα θα χρειαστεί να ανανεωθεί προσθέτοντας ακόμη περισσότερα εργαλεία για την αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στη καθημερινότητά τους οι τρανς άνθρωποι, κυρίως την επικαιροποίηση των νομοθεσιών κατά των διακρίσεων αλλά και με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.”

Το βιβλίο θα διατίθεται δωρεάν και σύντομα θα είναι διαθέσιμο και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΣΥΔ

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!