Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρεία: Σταματήστε να προσπαθείτε να θεραπεύσετε τα gay άτομα και νομιμοποιείστε την ερωτική τους ζωή

23/03/2016

Σε μια ισχυρή δήλωση υπέρ των LGBTI δικαιωμάτων προχώρησε η Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρεία (WPA), ζητώντας καθολική αποποινικοποίηση της σεξουαλικής επαφής μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου.

Η WPA που εκπροσωπεί περισσότερους από 200.000 ψυχιάτρους σε 118 χώρες και συμμετέχει σε περισσότερες από 138 εθνικές κοινότητες ψυχικής υγείας, προχώρησε στη δήλωση αυτή, εξ αιτίας της έντονης διαμάχης σχετικά με την ομοφυλοφιλία που έχει ξεσπάσει σε διάφορα μέρη του κόσμου.

“Για την WPA η ομοφυλοφιλία αποτελεί ένα έμφυτο χαρακτηριστικό και καθορίζεται από βιολογικούς, ψυχολογικούς, αναπτυξιακούς και κοινωνικούς παράγοντες.”

Τονίζει, επίσης, ότι η διαφορετικότητα στον σεξουαλικό προσανατολισμό έχει μελετηθεί για περισσότερο από 50 χρόνια και ότι είναι πλέον γνωστό ότι περίπου το 4% των ανθρώπων σε κάθε κοινωνία βιώνει την εμπειρία της έλξης για το ίδιο φύλο, ενώ το 1-2% προσδιορίζεται με φύλο διαφορετικό απ΄αυτό που έτυχε να γεννηθεί.

Παράλληλα σημειώνει, ότι τα LGBTI άτομα βιώνουν μεγαλύτερα ποσοστά ψυχιατρικών διαταραχών από την ευρύτερη κοινότητα αλλά και ότι η ψυχική υγεία τους βελτιώνεται σε περιβάλλοντα όπου έχουν ίσα δικαιώματα. Επεξηγεί δε, ότι αν και τα άτομα αυτά χρειάζονται ψυχιατρική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των διακρίσεων που υφίστανται, είναι λάθος να θεωρεί κάποιος τον σεξουαλικό προσανατολισμό υπεύθυνο για την ύπαρξη των ψυχιατρικών αυτών προβλημάτων.

“Δεν υπάρχει καμία επιστημονική ένδειξη που να δείχνει ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός μπορεί να αλλάξει”

Τέλος, η WPA προτείνει μια σειρά από κινήσεις που πρέπει να γίνουν:.

Η πρώτη θέλει τα “LGBTΙ άτομα να αντιμετωπίζονται ως ίσα μέλη της κοινωνίας, ώστε να έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τον υπόλοιπο κόσμο”.

“Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ίση πρόσβαση στην υγεία”

Η δεύτερη κάνει λόγο για καθολική αποποινικοποίηση του gay σεξ.

“Ο ομόφυλος σεξουαλικός προσανατολισμός δεν συνεπάγεται  καμία αντικειμενική ψυχολογική δυσλειτουργία ή βλάβη.”

Η τρίτη κίνηση “καταδικάζει” όποια προσπάθεια θεραπείας της ομοφυλοφιλίας, ενώ η τέταρτη στρέφεται εναντίον του στίγματος των LGBTI ατόμων.

Η πέμπτη ζητά την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Η τελευταία κίνηση που προτείνει η  Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρεία έχει να κάνει με την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα ώστε να ενδυναμωθεί η ψυχική υγεία της κοινότητας.

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!