Eισαγγελέας προτείνει την απαλλαγή του μητροπολίτη Άνθιμου για τη συγκάλυψη βιασμού ανηλίκου

08/03/2016

Την απαλλαγή του μητροπολίτη Άνθιμου και της διοίκησης του “Παπαφείου” για τη συγκάλυψη βιασμού ανηλίκου από άλλους ανήλικους τρόφιμους του ορφανοτροφείου πρότεινε η αντεισαγγελέας πρωτοδικών Αναστασία Καλαϊτζή. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ο διευθυντής του ιδρύματος κατηγορούνται για “παράβαση καθήκοντος” και για “υπόθαλψη εγκληματία”, μετά την ποινική δίωξη που παρήγγειλε Εισαγγελέας Εφετών, τον περασμένο Οκτώβριο.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα voria.gr, από την προανακριτική έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι οι παραπάνω προχώρησαν στις οφειλόμενες ενέργειες για την προστασία του ανηλίκου θύματος, ενημερώνοντας τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες και τον εισαγγελέα Καστοριάς, όταν έμαθαν για  τον πρώτο βιασμό. Η κα Καλαϊτζή έκρινε ότι δεν υπήρχε δόλος από τους κατηγορούμενους (μητροπολίτη, μέλη ΔΣ, διευθυντή)  και έκανε απαλλακτική πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο που έχει την τελική κρίση.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, τα λοιπά μέλη του ΔΣ και ο διευθυντής του “Παπαφείου” φέρονται ότι δεν ανακοίνωσαν εγκαίρως τις καταγγελλόμενες πράξεις στις αρχές και ότι κρατούσαν κρυφή σχετική αναφορά κοινωνικής λειτουργού, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει κι άλλος βιασμός του ίδιου θύματος. Στις καταθέσεις τους, στο πλαίσιο της έρευνας, οι κατηγορούμενοι ανέφεραν ότι έπραξαν τα δέοντα και αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Για την ίδια υπόθεση έχει σχηματιστεί και δεύτερη δικογραφία: Συνολικά 6 παιδιά κατηγορούνται για τη σεξουαλική κακοποίηση του ανήλικου μέσα στο “Παπάφειο” ορφανοτροφείο Θεσσαλονίκης.

Παραπέμφθηκαν να δικαστούν για βιασμό, αποπλάνηση και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, κατά περίπτωση, που πραγματοποιήθηκαν από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο 2012, όταν οι θύτες ήταν ηλικίας από 10 έως 13 ετών και το θύμα σε ηλικία 7,5 ετών.

Το σκέλος που αφορά τις ευθύνες των ανηλίκων εισήχθη σε Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων για να εκδικαστεί, αλλά το δικαστήριο κρίθηκε αναρμόδιο επειδή οι κατηγορούμενοι δε είχαν συμπληρώσει τα 13 έτη όταν τελέστηκαν τα αδικήματα. Μέσα στο Μάρτιο, η δίκη προσδιορίστηκε να διεξαχθεί σε Μονομελές Δικαστήριο (έχει αρμοδιότητα για την επιβολή μόνο αναμορφωτικών ή θεραπευτικών μέτρων) αλλά αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων.

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!