Μετά το Ηράκλειο ακόμη μία ελληνική πόλη (έχουμε φτάσει αισίως στις 4) παίρνει την πολύχρωμη σκυτάλη, αποφασίζοντας να διεκδικήσει και να γιορτάσει τη διαφορετικότητά της. Το 1ο LGBTQI+ Pride Πάτρας είναι γεγονός, με το ημερολόγιο να δείχνει 17 Ιουνίου. Η οργανωτική ομάδα που ανέλαβε να κάνει πράξη το εγχείρημα αυτό, μιλάει για πρώτη φορά στο Antivirus και μας εξηγεί “τί σημαίνει να διοργανώνεις ένα Pride στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας”.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πως ξεκίνησε η ιδέα πρώτου φεστιβάλ Υπερηφάνειας στην Πάτρα;
Η πρώτη δράση της ομάδας Blender (oμάδα κατα του ρατσισμού, της ομοφοβίας, του σεξισμού, της τρανσφοβίας στην Πάτρα) ήταν μια αφισοκόλληση την άνοιξη του 2013. Τα μέλη της ομάδας γέμισαν την πόλη της Πάτρας με αφίσες απο παλαιότερα Pride της Αθήνας, που επάνω τους με στένσιλ έγραψαν τη λέξη “DONE”. Από τότε ήταν σαφές ότι η μεγαλύτερη δράση ορατότητας στην πόλη της Πάτρας θα ήταν η διεξαγωγή ενός Φεστιβάλ Υπερηφάνειας. Το “DONE” που τότε γράφτηκε, ήταν η αφορμή για να γίνει τώρα ένα “DO”, το 1ο LGBTQI+ Pride Πάτρας Φεστιβάλ Υπερηφάνειας για την απελευθέρωση του φύλου και της σεξουαλικότητας ενάντια στην καταπίεση και τις διακρίσεις. Αλλά Pride δεν γίνεται σε μία μέρα.
Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε μέχρι να φτάσατε στην απόφαση της διοργάνωσης;
Υπήρξε πολυφωνία απόψεων σχετικά με την μορφή του και βασική δυσκολία ήταν η αφάνεια της τοπικής κοινότητας και συνεπώς η έλλειψη δυναμικού. Όμως ο χρόνος περνούσε και η ανάγκη γι’αυτό μεγάλωνε. Έτσι λοιπόν παραμερίστηκαν οι όποιες δυσκολίες και έγινε η αρχή με το πρώτο ανοιχτό κάλεσμα στις 26/11/2015 για τη δημιουργία της Οργανωτικής Ομάδας του Patras Pride, η οποία συστάθηκε σταδιακά έπειτα από 4 ανοιχτές συνελεύσεις και “κλείδωσε” με το ανοιχτό κάλεσμα στις 16/01/2016.
Από εδώ και πέρα;
Είναι γεγονός πως αντίστοιχη προσπάθεια δεν έχει πραγματοποιηθεί ξανά στην πόλη μας κι έτσι καλούμαστε να “χτίσουμε” ένα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας από την αρχή, με όλες τις πρακτικές δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται. Επίσης, λόγω της επιλογής μας ο χαρακτήρας της ομάδας μας να είναι αυτοοργανωμένος και να δρούμε χωρίς χορηγούς, ένα βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε είναι η οικονομική κάλυψη της διοργάνωσης. Γι’αυτό θα οργανώσουμε πάρτι σε Αθήνα και Πάτρα οπότε μείνετε συντονισμένοι…
Ποιο είναι το μήνημα του 1ου Patras Pride;
Ελπίδα μας είναι, μέσω αυτής μας της κίνησης, να βρουν μια παραπάνω αφορμή για έκφραση όσ@ καθημερινά καλύπτουν ή κρύβουν πλευρές του εαυτού τους λόγω των κοινωνικών στερεοτύπων. Να δηλώσουμε πως υπάρχουμε και πως μπορεί να είμαστε ο καθένας γύρω σου. Από τον γείτονα σου, τον δάσκαλο του παιδιού σου, τη φοιτήτρια του κάτω ορόφου, το παιδί σου που κλείνεται στον εαυτό του. Προσπαθούμε ακόμα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας να συμβάλλουμε στην άρθρωση λόγου ενάντια στην ομοφοβία, στην τρανσφοβία, τον σεξισμό, τον ρατσισμό και κάθε μορφή καταπίεσης. Θα θέλαμε αυτό το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας να αποτελέσει ένα ιδιαίτερο εγχείρημα, αναδεικνύοντας έναν χαρακτήρα αλληλέγγυο- απαλλαγμένο απο χορηγούς και λοιπούς επετειακούς υποστηρικτές. Είμαστε εδώ, διεκδικούμε τον χώρο μας στην πόλη μας και θέλουμε να καταρριφθεί ο φόβος που ειδικά σε κλειστές κοινωνίες, όπως αυτή της Πάτρας, δεν επιτρέπει στα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας να εκφράζονται, να ζουν και να νιώθουν ελεύθερα.
Πώς πιστεύετε ότι θα αντιδράσει ο κόσμος;
Όπως είπαμε είναι το πρώτο Pride στην Πάτρα, οπότε δεν μπορούμε να προβλέψουμε επακριβώς τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Ίσως κάποιες αρνητικές φωνές να υπάρξουν, αλλά το μέσο διεκδίκησης του κάθε Pride είναι η ορατότητα και γι’αυτό θα είμαστε εκεί να υπερασπιστούμε με την παρουσία μας τη διαφορετικότητα μας. Tο μόνο δείγμα αντίδρασης του κόσμου που έχουμε ως τώρα, είναι η μεγάλη απήχηση των ανοιχτών καλεσμάτων, γεγονός που μας κάνει παραπάνω από αισιόδοξους. Ελπίζουμε λοιπόν, πως ο κόσμος της Πάτρας θα αγκαλιάσει και θα στηρίξει το Pride.
Η είδηση της διοργάνωσης έρχεται σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία συζητά πιο ανοιχτά, με αφορμή το σύμφωνο συμβίωσης, θέματα που σχετίζονται με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Συντέλεσε αυτό στην απόφαση σας να διοργανώσετε το Pride;
Η απόφαση για τη διοργάνωση του Pride είχε παρθεί αρκετά πριν την ανακοίνωση του συμφώνου συμβίωσης. Σαφώς θεωρούμε πως αυτή η ανοιχτή συζήτηση, που ξεκίνησε απο την ψήφισή του, είναι ένα πρώτο θετικό και αναγκαίο βήμα για τις ΛΟΑΤΚΙ διεκδικήσεις. Βέβαια, τα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η κοινότητα δεν σταματούν εδω. Είναι επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιηθεί διάλογος σε μεγαλύτερο βαθμό και να διευρυνθεί τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα όσο και στην πόλη μας. Στο πλαίσιο αυτό θα οργανώσουμε ενημερωτικές δράσεις και συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν στην κοινότητα μας και τις διεκδικήσεις μας πριν από το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας.
Αλήθεια, είναι δύσκολο να είναι κάποιος ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ στην Πάτρα;
Παρά το γεγονός ότι η Πάτρα είναι η 3η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας διατηρεί εκείνα τα χαρακτηριστικά της κλειστής επαρχιακής κοινωνίας που περιορίζουν την ελεύθερη έκφραση της ατομικότητας. Ως αποτέλεσμα, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ άτομο στην Πάτρα είναι αυτές που αντιμετωπίζει ένα ανοχτά ΛΟΑΤΚΙ άτομο στην Ελλάδα γενικότερα. Ακούει συχνά ρατσιστικά σχόλια γύρω του, δέχεται αδιάκριτα βλέμματα, δεν μπορεί να κυκλοφορήσει χέρι χέρι με τ@ σύντροφο τ@ σε δημόσια θέα, χωρίς το φόβο να δεχτεί λεκτική ή ακόμα και σωματική βία και τέτοια περιστατικά όντως δεν λείπουν από το χώρο της Πάτρας.
Πόσο συχνά “παρατηρείτε” ομοφοβικά/τρανσφοβικά περιστατικά;
Τον τελευταίο χρόνο μας έχουν γνωστοποιηθεί 3 ομοφοβικά και 1 τρανσφοβικό περιστατικό βίας, αλλά σίγουρα δεν είναι τα μόνα. Γι’αυτό η ορατότητα και η εξάλειψη του φόβου είναι βασικό κομμάτι των διεκδικήσεων μας.
Τι θέλετε να πείτε σε όσους διαβάσουν τη συνέντευξη αυτή;
Στις 18 Ιουνίου καβαλήστε τους μονόκερούς σας και ελάτε στην Πάτρα να ενώσουμε τις φωνές μας ! Μέχρι τώρα 4 πόλεις της Ελλάδας διοργανώνουν Pride. Ας συμβάλουμε όλοι μας να γίνουν 5, 10, 20 Φεστιβάλ Υπερηφάνειας μέχρι κάποια στιγμή να μην χρειάζεται κανένα!