Επίσκοποι αντιδρούν σε παράσταση που απεικονίζει τον Χριστό ως γυναίκα

18/02/2016

Αρκετοί επίσκοποι της Εκκλησίας της Αγγλίας, εξαπολύουν μύδρους κατά θεατρικής παράστασης που απεικονίζει τον Χριστό ως τρανς γυναίκα. Πρόκειται για το one-woman σόου The Gospel According To Jesus,Queen Of Heaven (Το Ευαγγέλιο σύμφωνα με τον Χριστό, Βασίλισσα των Ουρανών), που παρουσιάζεται από τον τρανς θεατρικό συγγραφέα JoClifford και απεικονίζει τον Χριστό να επιστρέφει στην γη ως γυναίκα.

Πρωτοπαρουσιάστηκε το 2008 και τώρα επανέρχεται η παράσταση στην Εκκλησία του Αγίου Χρυσοστόμου, στο Μάντσεστερ, την Κυριακή, ως μέρος του Φεστιβάλ Queer Contact.

Κάποιοι ευαγγελιστές επιτίθενται λόγω του θέματος του θεατρικού, αναφέροντας πως διαστρεβλώνει τη χριστιανική πίστη, και αντιδρούν στο γεγονός πως ο Επίσκοπος του Μάντσεστερ απέτυχε να το απαγορεύσει.

Παράλληλα, ο πρώην Επίσκοπος του Ρότσεστερ, Michael Nazir-Ali, δήλωσε στην Mail on Sunday: «Είναι πολύ καθαρό από τα Ευαγγέλια, πως η ταυτότητα του Ιησού είναι αντρική, η μητέρα του ήταν η Μαρία, και πάντα αναφέρεται στον Θεό ως Πατέρα, συνεπώς ο,τιδήποτε άλλο παρεκκλίνει από τις Χριστιανικές διδαχές. Σε περιπτώσεις που ένα θεατρικό προορίζεται να παρουσιαστεί σε χώρο της εκκλησίας, ο επίσκοπος εξουσιοδοτείται κάτω από τον εκκλησιαστικό νόμο να κατευθύνει τους υπεύθυνους κληρικούς να διασφαλίσουν πως το περιεχόμενο θα είναι συμβατό με τις χριστιανικές διδαχές και δε θα είναι εχθρικό προς το κοινό».

Ένας άλλος επίσκοπος δήλωσε: «Το θεατρικό αυτό είναι καθολικά ανάρμοστο για παράσταση για έναν ιερό χώρο. Είμαι σίγουρος πως πολλοί άνθρωποι θα ζητήσουν από τον Επίσκοπο του Μάντσεστερ να αναλάβει δράση, όπως απαιτείται από τον εκκλησιαστικό νόμο».

Ο Επίσκοπος του Μάντσεστερ, είπε πως ενώ η άποψή του είναι πως η παράσταση δεν είναι εντελώς ανάρμοστη, δεν έσπευσε να ζητήσει την απαγόρευση. Έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το γεγονός ότι μία καλλιτεχνική παράσταση είναι εχθρική προς τους Χριστιανούς δεν αποτελεί από μόνο του εν συνόλω αιτία για να ζητήσουμε την απαγόρευσή του. Ζούμε σε μία πλούσια κοινωνία της διαφορετικότητας, στην οποία το Μάντεστερ είναι περήφανος σημαιοφόρος, και κανένας από εμάς δεν έχει το δικαίωμα να διατείνεται προστασίας από την εχθρικότητα. Μόνο όταν αυτή η εχθρικότητα φτάνει στο επίπεδο της υποκίνησης σε μίσους είναι που μπορούμε να βάλουμε στο παιχνίδι τον νόμο. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες ευαισθησίες γύρω από τις θεατρικές παραστάσεις σε εκκλησίες που είναι υπεράνω του τί είναι αρμόζον σε σχέση με οποιαδήποτε παράσταση. Η διαδικασία της έγκρισης μιας παράστασης σε εκκλησία, μαζί με τα κριτήρια για την απόφαση, μας δίνονται από τον κανόνα F16, που είναι μέρος του νόμου για την Εκκλησία της Αγγλίας. Η ευθύνη είναι καθαρά του τοπικού πάστορα, εκτός εάν αυτό ή αυτή προτιμήσει να αναφερθεί προς τον επίσκοπο για την απόφαση».

Προσέθεσε: «Συνεπώς δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συγκεκριμένη παράσταση, και έχω προτρέψει η εξέταση που θα γίνει να μεταφερθεί σε έναν λιγότερο επίμαχο χώρο, και τούτο σε καμία περίπτωση δεν εξασθενεί την δική μου υποστήριξη και των συνεργατών μου προς τα τρανς μέλη της κοινότητάς μας και των εκκλησιών μας.

μετάφραση: Αφροδίτη Παπαγεωργίου

πηγή: transs.gr

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!