Ο Φώτης και ο Μανώλης είναι ένα gay ζευγάρι που ζει μόνιμα στο εξωτερικό. Ήταν πριν από δυόμιση χρόνια όταν πήραν την απόφαση να παντρευτούν, επισημοποιώντας την πολυετή σχέση τους. Η Ουάσιγκτον εξάλλου- η πόλη στην οποία διαμένουν- δίνει αυτή τη δυνατότητα στα ομόφυλα ζευγάρια. Κατά καιρούς, επισκέπτονται τη χώρα μας για να δουν φίλους και οικογένειες αλλά και γιατί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, αγαπούν την Ελλάδα. Η τελευταία τους επίσκεψη όμως τον περασμένο Ιανουάριο στιγματίστηκε από ένα περιστατικό που έλαβε χώρα σε ένα γνωστό μπαρ της Αθήνας.
Μανώλης: Επισκεφτήκαμε το μπαρ “Αρχάγγελος” στο Γκάζι στις 16 Ιανουαρίου (ημέρα Σάββατο), περίπου στις 11:00 το βράδυ. Στην πορεία μάς επισκέφτηκε μια πολύ καλή μας φίλη, που είχαμε καιρό να τη δούμε και μας έλεγε τα νέα της. Ο λόγος της επίσκεψης μας στο συγκεκριμένο μαγαζί ήταν επειδή μας αρέσει η μουσική του. Κατά τις 2:00 περίπου η φίλη μας μας αποχαιρέτησε και μείναμε μόνοι μας. Λίγο αργότερα, το μαγαζί ασφυκτικά γεμάτο και εμείς τυχεροί που είχαμε πιάσει από νωρίς ένα σκαμπό. Με τον σύντροφο μου ανταλλάξαμε κάποια φιλιά. Καθόμουν ανάμεσα στα πόδια του συντρόφου μου, όταν αισθάνθηκα κάποιον να τον τραβάει. Είδα τον ιδιοκτήτη αρκετά εκνευρισμένο να του λέει να μαζευτούμε. Για μια στιγμή πάγωσα!
Φώτης: Το μόνο που είχα κάνει ήταν να φιλήσω κάμποσες φορές τον σύντροφό μου. Η ομοφοβική αντίδραση αλλά και ο τόνος του ιδιοκτήτη με παραξένεψε ιδιαίτερα. Του είπα ότι νόμιζα ότι ήμουν σε gay μπαρ και εκείνος το αρνήθηκε, λέγοντάς μου ότι το μπαρ αυτό ήταν δικό του. Οι φωνές αλλά και η οργή ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του με απέτρεψαν για περαιτέρω διάλογο. Ωστόσο ο Μανώλης προσπάθησε να τον πλησιάσει για να λήξει την παρεξήγηση.
Μανώλης: Του έγνεψα να έρθει για να λύσουμε την παρεξήγηση και για να μας εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη. Η συμπεριφορά του ανεπίτρεπτη. Έσπρωξε τον μπάρμαν και ήρθε περισσότερο εκνευρισμένος. Για μια στιγμή μου φάνηκε πως θα πήδαγε από το μπαρ με τη φόρα που είχε πάρει. Τον ρώτησα, αν το φιλί που ανταλλάξαμε ήταν κάτι πρόστυχο για αυτόν και τι ήταν επιτέλους αυτό που τον πείραξε. Εξοργισμένος, όπως ήταν, μου ζήτησε να σταματήσουμε να “μπαλαμουτιαζόμαστε”.
Φώτης: Ο υπερβολικός εκνευρισμός του τράβηξε την προσοχή όλων των πελατών. Σοκαρισμένοι από το γεγονός, ζητήσαμε τον λογαριασμό, πληρώσαμε και φύγαμε.
Τόσο ο Μανώλης όσο και ο Φώτης δηλώνουν σοκαρισμένοι από το περιστατικό αυτό.
Φώτης: Είμαι 48 ετών. Μεγάλωσα στην Αθήνα, ωστόσο ζω στο εξωτερικό τα τελευταία 25 χρόνια. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια έχω ζήσει σε μεγάλες αλλά και σε επαρχιακές πόλεις στην Αγγλία, στην Αμερική και στον Καναδά. Ο κοινωνικός μου περίγυρος απαρτίζεται από gay, straight, ανύπαντρους, ζευγάρια με παιδιά, κλπ. Η ηλικία, η κοινωνική τάξη, το φύλο, η σεξουαλικότητα και το χρώμα το δέρματος δεν αποτελούν κριτήρια για εμένα, ως προς την επιλογή των φίλων μου. Ζω ανοιχτά ως gay, ωστόσο δεν ήμουν και ούτε είμαι προκλητικός σχετικά με τη σεξουαλικότητά μου.
Μανώλης: Είμαι 43. Είμαστε παντρεμένοι τα τελευταία 2.5 χρόνια και μένουμε στο εξωτερικό. Ως ζευγάρι, η συμπεριφορά μας είναι η ίδια είτε είμαστε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Δεν μας έχει προσβάλλει ποτέ κανένας και για τίποτα.
Σχολιάζοντας την καταγγελία αυτή του ζευγαριού, ο ιδιοκτήτης του “Αρχάγγελος”, κ.Σωτήρης Λαφαζάνης, είχε δηλώσει στο antivirus: “Διαφωνώ με το ότι το μαγαζί ανήκει στους πελάτες. Κάθε μαγαζί έχει τη δική του άποψη. Δεν έχουμε πάντως θέμα με καμία κοινωνική ομάδα. Ο Αρχάγγελος είναι ένα μαγαζί για όλους. Το αλκοόλ πάντως πολλές φορές μεγεθύνει τα πράγματα”.
Μανώλης: Η απάντηση του ιδιοκτήτη δεν καλύπτει απολύτως τίποτα. Πρώτον, το μαγαζί χαρακτηρίζεται από τους πελάτες του, αν όχι και απ’ τον ίδιο. Ο Αρχάγγελος είναι ένα καθαρά gay μπαρ που μόνο ο ιδιοκτήτης δεν το έχει δεχτεί. Δεύτερον, προσπάθησε να το καλύψει σαν να μην τρέχει τίποτα, λέγοντας ότι «το αλκοόλ πολλές φορές μεγενθύνει τα πράγματα». Δεν είμαι σίγουρος για το τι θέλει να πει ο ιδιοκτήτης. Αν εννοεί πως ήμασταν μεθυσμένοι, που δεν ήμασταν, θα μπορούσε με διαφορετικό τρόπο να μας πει κάτι. Επειδή φιληθήκαμε; Ας μας έλεγε τέλος πάντων πως να φιληθούμε. Αν τώρα μιλάει για τον εαυτό του, τότε να μην πίνει αφού τον χαλάει.
Φώτης: Ο ιδιοκτήτης υποστηρίζει ότι είχαμε πιει. Ίσως τελικά ο Αρχάγγελος να μην είναι ούτε καν μπαρ. Οι απόψεις του ιδιοκτήτη δείχνουν ότι η πραγματικότητα είναι κάτι σχετικό. Εκείνο το βράδυ είχαμε πιεί μόνο δυο ποτά, αλλά όσο και να πιει κανείς το φιλί είναι φιλί και το ποτό δεν μπορεί να το κάνει ανήθικο. Είμαι σίγουρος ότι ο ιδιοκτήτης στην πραγματικότητα που ζει, έχει τη δική του ιδιαίτερη ερμηνεία και για αυτό. Προσωπικά θαυμάζω τους ανθρώπους με έναν ιδιαίτερο τρόπο σκέψης, όταν αυτό διευρύνει τον νου του ανθρώπου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ιδιαιτερότητα είναι μια έκφραση ομοφοβίας.
Στην ερώτηση γιατί θέλησαν να μιλήσουν δημόσια για όλο αυτό, απαντούν:
Φώτης: Αν και έχω φύγει εδώ και πολλά χρόνια, έχω ακούσει, διαβάσει αλλά και δει αρκετά ανεπίτρεπτα περιστατικά στο συγκεκριμένο μαγαζί. Όλα τα περιστατικά έχουν το ίδιο κεντρικό θέμα. Παρόλ’ αυτά, συνέχιζα να επισκέπτομαι το συγκεκριμένο μπαρ γιατί πίστευα ότι θα μπορέσω να κρατήσω την απόσταση μου από τον ιδιοκτήτη. Πρώτα απ’ όλα, είναι ολοφάνερο ότι στο συγκεκριμένο μαγαζί υπάρχει μακρά παράδοση εξευτελισμού και χλευασμού των πελατών στο όνομα της ποιότητας, έτσι όπως ερμηνεύεται μέσα στο μυαλό του.Όταν έχεις ένα μαγαζί, έχεις την υποχρέωση να σέβεσαι και τον ζητιάνο που θα μπει μέσα να ζητήσει ένα ποτήρι νερό. Αν όχι τίποτα άλλο, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα έπρεπε να είχε διδάξει όλους μας ότι έχει ο καιρός γυρίσματα και κάποια μέρα μπορεί εμείς οι ίδιοι να βρεθούμε στη θέση αυτού που κοροϊδεύουμε και χλευάζουμε. Είναι προφανές ότι για όλα τα επεισόδια στον Αρχάγγελο το πρόβλημα είναι ο ιδιοκτήτης και όχι οι πελάτες. Αυτό είναι κάτι που θα ήθελα να μοιραστώ με όλους εκείνους που έχουν κακοποιηθεί λεκτικά και συναισθηματικά. Τέλος, θα ήθελα να δώσω στον ιδιοκτήτη να καταλάβει ότι ποτέ δεν του έδωσα το δικαίωμα και ούτε του επιτρέπω να μιλάει έτσι σε εμένα ή στον σύντροφό μου. Έστω κι αν υπήρχε πρόβλημα θα μπορούσε να το είχε διαχειριστεί με περισσότερη αξιοπρέπεια και επαγγελματισμό. Σκοπός μου δεν είναι να τον βλάψω επαγγελματικά. Έχει τον κόσμο του και θα συνεχίζει να τον έχει. Βρισκόμαστε στη διαδικασία πάντως να καταγγείλουμε το περιστατικό στον Οργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Νέα Υόρκη. Είναι σημαντικό κάποιοι παραέξω να ξέρουν πόσο πίσω πολιτισμικά βρίσκεται αυτός ο τόπος. Είναι λυπηρό το 2016 να κληθεί κανείς στην τάξη για “gay συμπεριφορά”.
Μανώλης: Είναι πολλοί οι λόγοι που αποφάσισα να μιλήσω δημόσια για το περιστατικό. Αρχικά, νιώθω άνετα με τον εαυτό μου και δεν φοβάμαι να παραδεχτώ δημόσια ότι είμαι gay και ότι κάποιος προσπάθησε να με κάνει να αισθανθώ άσχημα για το σεξουαλικό μου προσανατολισμό. Προσωπικά, δεν είμαι συνηθισμένος να με προσβάλλουν και έτσι αντιδρώ. Το έκανα επειδή πιστεύω ότι εκφράζω ένα μεγάλο μέρος πελατών σε αυτό το μαγαζί. Να σεβαστεί τον gay κόσμο, σε αυτούς χρωστάει την περιουσία του, και να σταματήσει να τους χλευάζει και να τους ειρωνεύεται.
(Τα πλήρη στοιχεία του ζευγαριού είναι διαθέσιμα στο περιοδικό Antivirus)