Ρατσιστικό περιστατικό στον ΗΣΑΠ

15/02/2016

Τη ρατσιστική συμπεριφορά υπαλλήλου σεκιούριτι του ΗΣΑΠ, απέναντι σε μετανάστη κατέγραψε μια γυναίκα, η οποία επενέβη στον καβγά και ανέβασε το βίντεο στο youtube.

Το περισταστικό συνέβη στον σταθμό ΗΣΑΠ της Κηφισιάς.

Στο βίντεο βλέπουμε τον υπάλληλο να “προστάζει” τον εν λόγω άνδρα να κατέβει από το τρένο, επειδή είχε μαζί του μια βαλίτσα. Λέει μάλιστα – ψευδώς-  στον μετανάστη, ότι απαγορεύονται οι μεγάλες βαλίτσες στα βαγόνια, ενώ μετά (πάλι ψευδώς) του λέει ότι πρέπει να πάει στο τελευταίο βαγόνι.

“Εγώ κάνω κουμάντο εδώ μέσα”, φαίνεται να λέει ο σεκιουριτάς, παίρνοντας τη βαλίτσα του μετανάστη και επιχειρώντας να την πετάξει έξω από το βαγόνι, ενώ στο τέλος τον απειλεί πως «το τρένο δεν θα ξεκινήσει και εσένα θα βαρέσουν μετά».

Στο σημείο εκείνο, η γυναίκα που καταγράφει το περιστατικό επεμβαίνει και απαντά στον προκλητικό σεκιουριτά πως δεν υπάρχει καμία επιγραφή που να αναφέρει ότι απαγορεύονται οι βαλίτσες. Μάλιστα, του εξηγεί ότι «το τρένο χρησιμοποιείται από όλους, κουμάντο δεν κάνετε μέσα στο τρένο» και τον καλεί να φέρει την αστυνομία.

Η γυναίκα λέει πως η βαλίτσα είναι δική της και επιμένει προς τον σεκιουριτά να καλέσει την αστυνομία για λύσει το… μυστήριο. Εκείνος, βέβαια, της απαντάει «μπορείς να μην ανακατεύεσαι;» Μετά την έντονη λογομαχία, βέβαια, οι πόρτες έκλεισαν και το τρένο αναχώρησε κανονικά.

Η επίσημη απάντηση της ΣΤΑΣΥ Α.Ε.

Με επίσημη ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο NEWS 247, η ΣΤΑΣΥ ΑΕ διευκρινίζει τα εξής:

Η Διοίκηση της εταιρείας «Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.» (ΣΤΑΣΥ ΑΕ) καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό και απερίφραστο τρόπο την απαράδεκτη συμπεριφορά του υπαλλήλου φύλαξης (security), της εταιρείας JCB με την οποία συνεργαζόμαστε, κατά αλλοδαπού επιβάτη, το βράδυ της Κυριακής 14 Φεβρουαρίου, στο σταθμό «Κηφισιά» της γραμμής 1 του δικτύου μας.

Παράλληλα, η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ζήτησε την άμεση απομάκρυνση του συγκεκριμένου υπαλλήλου από το δίκτυό της και κινεί, επίσης άμεσα, τη διαδικασία ενεργοποίησης των ρητρών που προβλέπονται στη σύμβαση με την εταιρεία security JCB και αφορούν την ενδεχόμενη πρόκληση ζημίας των «Σταθερών Συγκοινωνιών» εξ αιτίας  της αντισυμβατικής συμπεριφοράς της”. 

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!