Εξίσου σημαντική με την αναγνώριση του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης θεωρείται για τα τρανς άτομα η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου τους, δηλαδή το δικαίωμά τους να αναγράφεται στην ταυτότητά τους το φύλο που επιθυμούν, χωρίς να χρειάζεται να προβούν σε επαναπροσδιορισμό του φύλου τους με ιατρικά μέσα.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει υποσχεθεί εντός της Βουλής ότι θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα, αλλά 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να ασκήσουν πίεση για ταχύτερη προσαρμογή της νομοθεσίας στο συγκεκριμένο αίτημα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, κατέθεσαν την παρακάτω ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Θέμα: «Νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου»
Πρόσφατα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με την υπ’ αρ. 180/2015 γνωμοδότησή του, αποφάνθηκε ότι δεν είναι δυνατή η αλλαγή των στοιχείων ταυτότητας σε πτυχίο ΤΕΕ σε πρόσωπα που έχουν κάνει επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου διότι, κατ’ άρ. 19 παρ. 3 π.δ. 323/2003 «τα πτυχία…για τους μαθητές ΤΕΕ εκδίδονται μία φορά και δεν αλλάζουν». Ως εκ τούτου, το ΝΣΚ έκρινε ότι μπορεί να χορηγηθεί μόνο αποδεικτικό πτυχίου το οποίο να φέρει τα νέα στοιχεία της ταυτότητας του ενδιαφερομένου.
Επειδή είναι προφανές ότι η Διοίκηση δεν μπορεί να μεταχειρίζεται το ίδιο πρόσωπο με διαφορετικά ονόματα ούτε να έχει ένα έγγραφο με ένα όνομα και το αποδεικτικό του ίδιου αυτού εγγράφου με άλλο.
Επειδή η ύπαρξη πραγματικών και νομικών εμποδίων στην αναγνώριση ταυτότητας φύλου προσβάλουν το δικαίωμα στην προσωπικότητα και τον αυτοπροσδιορισμό.
Επειδή το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των ζητημάτων αυτών είναι τουλάχιστον ανεπαρκές και αναχρονιστικό ενώ έχει συστηματικά κατακριθεί από διεθνή και κοινοτικά όργανα.
Επειδή τον Σεπτέμβριο του 2015, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέδωσε εμπεριστατωμένες συστάσεις σχετικά με την άρση των εμποδίων στην καθολική απόλαυση των δικαιωμάτων από τα διεμφυλικά άτομα.
Επειδή η ανωτέρω γνωμοδότηση του ΝΣΚ απλώς αναδεικνύει την έλλειψη νομικού πλαισίου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προβεί προκειμένου να αρθούν άμεσα τα εμπόδια για πλήρη και απρόσκοπτη απόλαυση δικαιωμάτων από τα διεμφυλικά άτομα;
2. Πότε θα είναι έτοιμο σχετικό σχέδιο νόμου που να ρυθμίζει τα ζητήματα της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Κατριβάνου Βασιλική
Αυλωνίτου Ελένη
Βάκη Φωτεινή
Βράντζα Παναγιώτα
Δουζίνας Κώστας
Θελερίτη Μαρία
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)
Καραγιαννίδης Χρήστος
Κουράκης Τάσος
Λάππας Σπύρος
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Μπάρκας Κώστας
Παπαφιλίππου Γεώργιος
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέτυ)
Σταματάκη Ελένη
Σταμπουλή Αφροδίτη
Συρίγος Αντώνης
Τζούφη Μερόπη
Ψυχογιός Γιώργος