Απαγόρευση της ταινίας “The Danish Girl” στο Κατάρ

16/01/2016

Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες προκάλεσε στο Κατάρ η ταινία The Danish Girl. Η προβολή της διακόπηκε μετά από εντολή απαγόρευσης του έργου, με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου ηθοποιό Έντι Ρέντμεϊν.

Η ταινία ξεκίνησε να προβάλλεται τον Ιανουάριο σε κινηματογραφικές αίθουσες της Ντόχα ανάβοντας φωτιές. Ορισμένοι βλέποντάς την έκαναν λόγο για «διαφθορά». Την απαγόρευση της προβολής της ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας.

Μέλος του προσωπικού ενός κινηματογράφου στην Ντόχα δήλωσε πως οι τοπικές αρχές τούς είπαν να κατεβάσουν την ταινία, και η εντολή έγινε πράξη.

Θεατές διαμαρτυρήθηκαν επικαλούμενοι ζητήματα ηθικής. Η ιστοσελίδα Doha News σημείωσε πως ορισμένοι κατέφυγαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν τα παράπονά τους για την ταινία, και ένας έκανε λόγο για «έλλειψη ηθικής» βλέποντας το τρέιλερ.

Το The Danish Girl εισδύει με μια αξιοπρόσεχτη ιστορία στον κόσμο των τρανς. Θέμα της ταινίας η Λίλι Ελμπε. Συγκεκριμένα, ο ζωγράφος Εϊναρ Βέγκενερ ντύνεται γυναίκα μετά από πρόταση της συζύγου του. Το ντύσιμο αυτό αποδεικνύεται τελικά καθοριστικό, αφού αλλάζει ριζικά τη ζωή του Βέγκενερ.

Από τον κόσμο της επιστήμης στον κόσμο των τρανς, και από τον Στίβεν Χόκινγκ στη Λίλι Έλμπε, ο Έντι Ρέντμεϊν, που απέσπασε διθυραμβικά σχόλια για τη Θεωρία των πάντων, μεταμορφώθηκε ξανά στην ταινία του Τομ Χούπερ.

Με την ερμηνεία του στο έργο, ο Ρέντμεϊν αναμένεται να διεκδικήσει μια θέση στα Όσκαρ, καθώς τόσο οι απαιτήσεις του ρόλου όσο και το θέμα, αγγίζουν ευαίσθητες χορδές της ακαδημίας, που επιλέγει να μη γυρνά την πλάτη σε θέματα που αφορούν στους ΛΟΑΤ.

Μαθήματα κινησιολογίας έκανε για τις ανάγκες του ρόλου ο ηθοποιός, που προσπάθησε να μάθει να περπατά και να στέκεται με έναν πιο γυναικείο τρόπο.

Το The Danish Girl βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Εμπερσχοφ που κυκλοφόρησε το 2000.

πηγή: in.gr

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!