Χωρίς αμφιβολία το να αποτελείς κoμμάτι της ελληνικής LGBTQI κοινότητας δεν είναι κάτι εύκολο. Αν τώρα το συνδυάσεις και με τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει στις μέρες μας ένα ηλικιωμένο άτομο, τότε τα πράγματα γίνονται απαγορευτικά έως και επικίνδυνα. Αφουγκραζόμενη την κατάσταση αυτή, μια νέα ομάδα κάνει εμφάνιση στα ακτιβιστικά δρώμενα της πόλης, στρέφοντας την προσοχή της – με την ελπίδα να πείσει και την κοινωνία να κάνει το ίδιο- στα ηλικιωμένα lgbtqi άτομα και θυμίζοντάς μας πως γίνεται να είσαι και “proud” και “senior”! Μην ξεχνάμε άλλωστε πως “εκεί που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θα’ρθεις”!
Οι Proud Seniors Greece μετρούν μόλις λίγους μήνες ύπαρξης, αν και όπως μας τονίζει ο Γιάννος Κανελλόπουλος, εμπνευστής της ομάδας, η ιδέα ξεκίνησε έναν χρόνο νωρίτερα με αφορμή την κατάσταση της υγείας της Νανάς Χατζή.
Οι Proud Seniors Greece είναι μια αυτό-οργανωμένη ομάδα με σκοπό την υποστήριξη lgbtqi ηλικιωμένων άπορων και μη αυτοεξυπηρετούμενων ατόμων. Η ιδέα για τη δημιουργία της ομάδας ξεκίνησε ένα χρόνο νωρίτερα και υλοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2015, με αφορμή την κατάσταση της υγείας της Νανάς Χατζή, όπου οργανώθηκε ένα πολύ μεγάλο δίκτυο ατόμων εντός και εκτός Ελλάδας, τόσο για την οικονομική ενίσχυση, όσο και για τη γενικότερη στήριξή της. Η δράση είχε το όνομα «Υποστηρίζουμε τη Νανά Χατζή», όπου πραγματικά μέσα σε ενάμιση μήνα υπήρξε έντονη αλληλεγγύη και αμέριστη υποστήριξη ολόκληρης της κοινότητάς μας και όχι μόνο. Ίσως για πρώτη φορά τολμήσαμε και οργανώσαμε όλα μαζί τόσο στοχευμένα και μάχιμα ένα κάλεσμα βοήθειας και είδαμε με επιτυχία την ποικιλόμορφη ανταπόκριση όλου αυτού του ετερόκλητου κόσμου.
“Μην ξεχνάμε ότι τις μεγαλύτερες ελευθερίες που σήμερα απολαμβάνουμε τις χρωστάμε στα άτομα που έζησαν και πάλεψαν πρίν από εμάς, ακόμα και αν γνώριζαν ότι ο δρόμος που βάδιζαν σήμαινε προσωπικός, οικογενειακός επαγγελματικός και κοινωνικός πόλεμος. Η κοινότητα μας, επίσημα και στο σύνολο, οφείλει να φροντίζει τα ηλικιωμένα άτομά της, να τα κάνει να νιώθουν άνετα και ευπρόσδεκτα. Αλλωστε, θα βρεθούμε στην ίδια θέση και τότε θα είναι οι δικές μας προσωπικές ιστορίες απομόνωσης που θα διηγούμαστε σε 30 και 40 χρόνια από τώρα.
Έτσι δημιουργήσαμε την ομάδα Proud Seniors Greece, γιατί θεωρούμε ότι χρωστάμε σε όλα αυτά τα άτομα που ήδη αναφέραμε παραπάνω. Θα προσπαθήσουμε να συνδέσουμε την κοινότητά μας με το θέμα seniors από την θεωρία στην πράξη. Ένας δύσκολος αγώνας και θέλουμε συμμάχους. Καλό θα ήταν σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι παρόμοια lgbtqi δίκτυα έχουν κτιστεί με πολύ κόπο και αγάπη από το μηδέν, έχουν δοκιμαστεί και έχουν τελικά θετικά λειτουργήσει σε χώρες όπως Αμερική, Αγγλία, Τουρκία, Σουηδία, Ολλανδία και Φιλανδία. Και ενώ τα αποτελέσματα των δικτύων είναι εκπληκτικά και θετικά, στην Ελλάδα φαντάζουν όνειρο…”
Ποια είναι όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα LGBTQI ατόμα της τρίτης ηλικίας;
Τον περασμένο Δεκέμβριο η ομάδα, στον κατάμεστο χώρο του Booze, πραγματοποίησε την πρώτη της ενημερωτική εκδήλωση, απαντώντας στο ερώτημα αυτό.
“Η χειροτέρευση της ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, η περιθωριοποίηση από το οικογενειακό περιβάλλον αλλά και η μειωμένη πρόσβαση σε αγαθά που για τους υπόλοιπους θεωρούνται αυτονόητα, ακόμα και αν αυτό το αγαθό μπορεί να λέγεται σεξουαλική ικανοποίηση.
Στην Ελλάδα του σήμερα το κρατικό σύστημα υγείας είναι παντελώς κατεστραμμένοι και επαρκεί μονάχα για τις άκρως απαραίτητες ανάγκες των ασθενών. Η στήριξη στον ηλικιωμένο δεν υπάρχει, παρά μόνο εφόσον το άτομο έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει τα απαραίτητα για την καθημερινή φαρμακευτική αγωγή και σίτισή του. Η κατάσταση για τα ηλικιωμένα άτομα της κοινότητάς μας και ειδικά για τα trans άτομα είναι ακόμα χειρότερη. Τις περισσότερες φορές ζουν και νιώθουν απομονωμένα, αποκλεισμένα και δέχονται ρατσισμό για λόγους ταυτότητας φύλου, ηλικίας και διαφορετικότητας αντιλήψεων και απόψεων. Δεν μπορούν να κινηθούν, να επικοινωνήσουν εύκολα, να φλερτάρουν και να διασκεδάσουν. Η μεγαλύτερη μερίδα των lgbtqi ηλικιωμένων στην Ελλάδα και ειδικά τα trans άτομα, ζούν σε παρα πολύ άσχημες και μη βιώσιμες συνθήκες με ελάχιστες πηγές εσόδων από τα μηδαμινά βοηθήματα απορίας που τους παρέχει το κράτος. Άλλες φορές δεν έχουν κάν την δυνατότητα και την στήριξη να κινηθούν και να λάβουν τα απειροελάχιστα αυτά χρήματα, πόσο μάλλον να αυτοεξυπηρετηθούν καθημερινά. Ζούν και πεθαίνουν μόνα τους, τις περισσότερες φορές χωρίς σύντροφο, αφημένα από την οικογένειά τους και παντελώς αβοήθητα από το κράτος.”
Θα βρεθούμε στην ίδια θέση και τότε θα είναι οι δικές μας προσωπικές ιστορίες απομόνωσης που θα διηγούμαστε σε 30 και 40 χρόνια από τώρα…
Όταν η ομάδα αναλαμβάνει δράση
“Ένας από τους βασικούς σκοπούς μας είναι η δημιουργία δικτύου καταγραφής ηλικιωμένων ατόμων, έτσι ώστε, γνωρίζοντας σε τακτική βάση την κατάσταση της υγείας και τις ανάγκες διαβίωσης τους, να είμαστε σε θέση να κατευθύνουμε υποστηρικτικούς φορείς να ανταποκριθούν σε αιτήματα των ατόμων αυτών, όποτε αυτά προκύπτουν. Επίσης, θεωρούμε σημαντική την εξεύρεση ενός χώρου συνάθροισης, όπου θα μπορούμε να ερχόμαστε σε επαφή με τα ηλικιωμένα / άπορα άτομα της κοινότητάς μας, καθώς και με φροντιστές υγείας, γιατρούς και ψυχολόγους, ώστε να υπάρχει άμεση παροχή βοήθειας και στήριξης τους. Ουσιαστικά, ο ρόλος της ομάδας επιδιώκει να είναι όχι μόνον θεωρητικά υποστηρικτικός, αλλά και πρακτικά αποτελεσματικός. Ρόλος δηλαδή ‘διαμεσολαβητή’ μεταξύ του ατόμου και του αρμόδιου φορέα, τον οποίο τυχόν χρειάζεται υποστηρικτικά, έτσι ώστε να δίδεται άμεση λύση στην εκάστοτε ανάγκη που προκύπτει, χωρίς κούραση ή ενοχλητική έκθεση, ιδιαίτερα δε στην περίπτωση ατόμου που δεν έχει προβεί σε αλλαγή των προσωπικών του/της εγγράφων”.
Κλείνοντας, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η επαφή μας με τους Proud Seniors Greece μάς έκανε να θυμηθούμε κάτι που αρκετές φορές ξεχνάμε. Ότι όλες οι ανθρώπινες ανάγκες πέρα από σεξουαλικό προσανατολισμό, φύλο, ταυτότητα φύλου, χρώμα, εθνικότητα κ.ο.κ. δεν έχουν και ηλικία.
Η σελίδα της ομάδας στο Facebook