Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θεωρούνται, αλλά και είναι, ο μοναδικός τόπος συνάντησης της διαφορετικότητας των ανθρώπων.
Μετέχουν αθλητές διαφορετικού φύλου, εθνικότητας, κουλτούρας, χρώματος, επαγγέλματος, μόρφωσης, θρησκείας, παιδείας, πλούσιοι ή φτωχοί με μοναδικό στόχο τη συμμετοχή και γιατί όχι τη διάκριση.
Σε ένα ιατρικό συνέδριο, ας πούμε, μετέχουν ακόμα και χιλιάδες ιατροί, με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, όμως είναι όλοι τους ιατροί…
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετέχουν πλέον περίπου 10.500 αθλητές και αθλήτριες, σχεδόν όλοι τους διαφορετικοί.
Τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει στον θεσμό με την έννοια της διαφορετικότητας και οι έχοντες διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις που μέχρι πρότινος τις απέκρυβαν από τους πολλούς.
Σήμερα, η διαπίστωση αυτή έχει σμικρυνθεί τα μέγιστα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι γκέι αθλητές και αθλήτριες που αποκαλύπτουν τη σεξουαλικότητά τους χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, κόμπλεξ ή ενοχή
Και το θέμα ανοίγει και πάλι, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τα όσα συνέβησαν τις παραμονές των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι το 2014, όταν η ρωσική κυβέρνηση με νόμο του κράτους απαγόρευε τη συμμετοχή στη διοργάνωση γκέι αθλητών. Ουσιαστικά απαγόρευε όχι ακριβώς τη συμμετοχή τους, αλλά τη δημόσια παραδοχή τους ότι είναι ομοφυλόφιλοι, με ποινές φυλάκισης.
Τώρα, δύο χρόνια αργότερα, πλησιάζουμε στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο όπου στη Βραζιλία δεν υφίστανται τέτοιοι νόμοι ή τέτοιες διακρίσεις.
Η εφημερίδα των Ηνωμένων Πολιτειών «Gay Star News» σε κύριο άρθρο της αποκαλύπτει ποιοι γκέι πρωταθλητές σε διάφορα σπορ είναι σε θέση να διεκδικήσουν αλλά και να κατακτήσουν Ολυμπιακά μετάλλια.
Αναφέρει συγκεκριμένα επτά περιπτώσεις αθλητών και αθλητριών που ήδη από καιρό έχουν δηλώσει ευθαρσώς τη σεξουαλική διαφορετικότητά τους.
Ηδη, λοιπόν, το κίνημα των ομοφυλοφίλων έχει ξεκινήσει τη δράση του εν όψει Ρίο.
Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τους μέλλοντες -σύμφωνα με τα προγνωστικά- Ολυμπιονίκες, σύμφωνα με το τμήματα σπορ της αμερικανικής εφημερίδας.
Πρόκειται για τον Νεοζηλανδό πρωταθλητή της κωπηλασίας, Ρόμπι Μάνσον, αλλά και την Καναδή πρωταθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής, Ρόουζ Κόσαρ. Ακολουθεί ο Βρετανός πρωταθλητής στίβου στο βάδην Τομ Μπόσγουορθ και η Καναδή Σαμ Σέντελ στο τραμπολίνο, όπως και η Αμερικανίδα αθλήτρια του ποδοσφαίρου Μέγκαν Ραπινόι.
Στη σχετική λίστα βρίσκουμε ακόμα τον επίσης Καναδό Κόνορ Τάρας στο κανόε καγιάκ και τον συμπατριώτη Τζέιμι Μπισέτ στις καταδύσεις. Μάλιστα, την πρόκριση στο Ρίο έχει κερδίσει και το ταίρι του Μπισέτ, ο Τάνερ Γουίλφονγκ, που όμως δεν πρόκειται τελικά να μετάσχει λόγω σοβαρού τραυματισμού στη μέση.
Από τη λίστα απουσιάζει ο ασημένιος Ολυμπιονίκης των καταδύσεων Βρετανός Τομ Ντέιλι που φέτος προχώρησε σε γάμο με τον αγαπημένο του.
πηγή: ethnos.gr