Όπως επισημάνθηκε, ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV είναι η αγγλική συντομογραφία του ονόματος) αντιμετωπίζεται πολύ αποτελεσματικά με τον σχετικό εμβολιασμό.
Ο HPV μπορεί να είναι γνωστός ως ο μοναδικός αιτιολογικός παράγοντας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, νεότερες έρευνες όμως απέδειξαν ότι ευθύνεται επίσης για το 90% του καρκίνου του πρωκτού, το 50% του καρκίνου του κόλπου, για περισσότερο από το 50% του καρκίνου του αιδοίου, το 40% του καρκίνου του πέους και ανάλογα με τον πληθυσμό για το 12 % – 60% του καρκίνου του στοματοφάρυγγα.
Συμπεραίνεται ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού αποφέρει μέγιστο όφελος ως προς την πρόληψη τόσο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας όσο και σε καρκίνους άλλων ειδικοτήτων.
Επειδή, ως αφροδίσιο νόσημα, ο ιός ευθύνεται και για κονδυλώματα, ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε περιοχές όπως η Αυστραλία όπου έχει εμβολιαστεί το 80% του νεαρού πληθυσμού, η μείωση των κονδυλωμάτων ξεπέρασε το 90% – σχεδόν εξαλείφτηκε.
Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί παγκοσμίως 80 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες – καθώς ο εμβολιασμός γίνεται σε δύο ή τρεις δόσεις, συνολικά 200 εκατομμύρια δόσεις – και σε συνεχείς καταγραφές το εμβόλιο έχει αναδειχθεί ως ασφαλέστατο.
Σε πολλές χώρες με πλούσια οικονομία είναι δωρεάν και ο εμβολιασμός των αγοριών.
Στην Ελλάδα, το εμβόλιο HPV είναι ενταγμένο στα υποχρεωτικά εμβόλια που προτείνει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, αν και πρόσφατα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού διαφοροποίησε τις ενδείξεις χορήγησής του.
Σύμφωνα λοιπόν με τις νεότερες ενδείξεις χορήγησης, συστήνεται προς το παρόν να εμβολιάζονται στη χώρα μας οι γυναίκες από 11 έως 26 ετών.
Στη χθεσινή ενημερωτική συνάντηση επισημάνθηκε παράλληλα ότι βιβλιογραφικά υπάρχει ένδειξη για τον εμβολιασμό γυναικών ηλικίας από 26 – 45 ετών, ακόμα κι αν έχουν προσβληθεί παλιότερα από τον ιό, χωρίς πάντως να αποζημιώνεται αυτό το υποσύνολο πληθυσμού.
Εκείνο που τονίστηκε ιδιαίτερα είναι ότι μετά το νόμο που ψηφίστηκε φέτος, οι γυναίκες ηλικίας 18 – 26 ετών θα έχουν το δικαίωμα δωρεάν εμβολιασμού μόνο μέχρι το τέλος του 2016, γεγονός που σημαίνει – αν δεν υπάρξει εν τω μεταξύ κάποια διαφοροποίηση – περίπου 600.000 Ελληνίδες θα χάσουν αυτό το δικαίωμα.
Στη χθεσινή συνάντηση αναπτύχθηκαν επίσης οι δυνατότητες που υπάρχουν να εμβολιάζονται συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού με δύο αντί τις συνήθεις τρεις δόσεις, με προφανές το οικονομικό όφελος τόσο για το σύστημα υγείας όσο και για τους πολίτες που δεν αποζημιώνονται.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου, ο αναπληρωτής διοικητής Μιχάλης Βενιζέλος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο διοικητής των δύο νοσοκομείων της Λάρισας Κώστας Καραμπάτσας, ο πρόεδρος τμήματος Ιατρικής καθηγητής Ιωάννης Στεφανίδης και ο ρευματολόγος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάζαρος Σακκάς.
Πηγή: eleftheria.gr