Συνάντηση Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου με το Γενικό Γραμματέα ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού

23/09/2015
από

Αντιπροσωπία της Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου συναντήθηκε σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, κ Άντρο Κυπριανού, για συζήτηση που αφορά στο προτεινόμενο Νομοσχέδιο της Πολιτικής Συμβίωσης (πρώην Σύμφωνο Συμβίωσης). Στη συνάντηση, εκ μέρους του ΑΚΕΛ, παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών (η οποία χειρίζεται το Νομοσχέδιο της Πολιτικής Συμβίωσης) κ Γιάννος Λαμάρης, ο βουλευτής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών (η οποία επίσης χειρίζεται το Νομοσχέδιο της Πολιτικής Συμβίωσης), κ Άριστος Δαμιανού, και η βουλευτής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ Στέλλα Μισιαούλη.

Ο κ Κυπριανού επιβεβαίωσε την στήριξη του ΑΚΕΛ στο Νομοσχέδιο, και τάχθηκε υπέρ ενός νόμου ο οποίος θα κατοχυρώνει ολοκληρωμένα τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών χωρίς διακρίσεις, επιβεβαιώνοντας πως το κόμμα του θα εξετάσει τις θέσεις της οργάνωσης όπως αυτές συζητήθηκαν στη συνάντηση, από τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Ειδική αναφορά έγινε και σε αλλαγές που είχαν δρομολογηθεί μετά το πέρας της κατά άρθρο συζήτησης, στις οποίες η οργάνωσης εξέφρασε την αντίθεση της. Κατά τη συνάντηση, αναφέρθηκε, επίσης, πως το Νομοσχέδιο έχει πάρει το δρόμο προς την Ολομέλεια και αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Οκτωβρίου.

Στη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου, κ Κώστας Γαβριηλίδης, ευχαρίστησε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για τη διαχρονική στάση του κόμματός σε ότι αφορά στο Σύμφωνο Συμβίωσης και εξέφρασε την ικανοποίηση της οργάνωσης για την ένταξη του ζητήματος στις επίσημες θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, οι οποίες εγκρίθηκαν τον περασμένο Ιούνιο κατά τις εργασίες του 22ου Συνέδριου του κόμματος. Ικανοποίηση διατυπώθηκε επίσης και για τις θέσεις που εκφράστηκαν δημόσια κατά τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή από την οργάνωση νεολαίας του κόμματος, ΕΔΟΝ, επίσης τον περασμένο Ιούνιο. Σημειώθηκε τέλος πως το πρώτο νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης είχε περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης Κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 2013, μετά από πρόταση της πρώην Υπουργού Εσωτερικών κ Ελένης Μαύρου.

Αναφορά έγινε και στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (στην υπόθεση Oliari & Λοιποί κατά Ιταλίας, του Ιουλίου 2015), όπου το ΕΔΑΔ έκρινε πως η αποτυχία της Ιταλίας να παρέχει οποιασδήποτε μορφής νομική αναγνώριση της σχέσης ομόφυλων ζευγαριών, παραβιάζει το Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αφορά στο Δικαίωμα Σεβασμού της Ιδιωτικής και Οικογενειακής Ζωής. Βάσει της απόφασης, στην απουσία Πολίτικου Γάμου, η Ιταλία και κατά συνέπεια και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι τώρα υποχρεωμένα να προσφέρουν ισότιμες εναλλακτικές λύσεις στα ομόφυλα ζευγάρια, όπως για παράδειγμα Πολιτική Ένωση (Civil Union) ή τη νομικώς κατοχυρωμένη συντροφική σχέση (Registered Partnership).

Τέλος, ο κ Γαβριηλίδης ανέφερε την ανάγκη επανεξέτασης της ονομασίας του νόμου, αφού βάσει και της πρόσφατης τοποθέτησης του ΕΔΑΔ για την έννοια του όρου “συμβίωση”, θα πρέπει ο όρος που θα ισχύσει για την περίπτωση του Κυπριακού νομοσχεδίου να αντανακλά τη διεθνή ορολογία, όπως για παράδειγμα “Πολιτική Ένωση” (“Civil Union”) προς αποφυγή τυχόν νομικών κωλυμάτων στη σωστή αναγνώριση του Κυπριακού εγγράφου διεθνώς.

acceptCY

Η accept ΛΟΑΤ Κύπρου είναι η μοναδική εγγεγραμμένη ΛΟΑΤΙ οργάνωση στον έφορο σωματείων την Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελείται από ενεργούς εθελοντές. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται και αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής προέλευσης, γλώσσας, κατάστασης υγείας, σωματικής κατάστασης ή άλλου γνωρίσματος και διεκδικούμε σταθερά, αλλά δυναμικά την αποδοχή, την αλληλοαποδοχή, χειραφέτηση και αλληλοϋποστήριξη, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤI κοινότητα.
Η ενέργειες μας επικεντρώνονται:
• Στην προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ΛΟΑΤΙ προσώπων και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
• Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ίδιας της κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης, της οικογένειας, των θεσμών, των οργανωμένων ή μη φορέων και της κοινωνίας γενικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής υγείας.
ΛΟΑΤΙ: Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Intersex.
Όραμα μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του, απαλλαγμένης από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσο αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.




Δες και αυτό!