Τα “παιδιά από την Πάτρα” που τολμούν να μιλούν για διαφορετικότητα στο πανεπιστήμιο

22/09/2015

11143398_877429685626152_7911556308704384767_oΑν περνούσες πριν λίγο καιρό από τους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, σίγουρα το μάτι σου θα έπεφτε σε κάποιο από εκείνα τα συνθήματα που μαρτυρούσαν την ανάγκη της πόλης για σεξουαλική απελευθέρωση, για ένα περασμα αποδοχής από την κλειστή ντουλάπα στην ανοιχτή διαφορετικότητα. Τότε είναι που αρχίζεις να το συνειδητοποιείς. Κάτι φαίνεται να αλλάζει στην πόλη αυτή…Λίγους μήνες αργότερα, πληροφορούμαστε τη δημιουργία μιας lgbtqi ομάδας στον χώρο του Πανεπιστημίου. Η ίδια αίσθηση και πάλι! Σχεδόν αμέσως ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους.

Αυτοί -ες είμαστε!

Η δημιουργία της lgbtqi ομάδας εντός του χώρου του Πανεπιστημίου ήταν μια κίνηση η οποία θα ήταν καλό να είχε γίνει από καιρό. Η ιδέα για την ίδρυση της ομάδας μας πυροδοτήθηκε από την επιτακτική ανάγκη που υφίσταται στην σημερινή κοινωνία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της lgbtqi κοινότητας.

Έπειτα, από μια απογευματινή συζήτηση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τα lgbtqi άτομα, συλλήφθηκε η ιδέα της ίδρυσης της lgbtqi ομάδας του Πανεπιστήμιου Πατρών από μια ομάδα φοιτητών που απαρτιζόταν από προπτυχιακούς – μεταπτυχιακούς φοιτητές, η οποία και έγινε πράξη την ίδια μέρα ξεκινώντας από τη δημιουργία της σελίδας του facebook.

Στη συνέχεια, μετά από συνάντηση δημιουργήθηκε και το logo της ομάδας μας για να μπορούν οι φοιτητές να αναγνωρίζουν τυχόν φυλλάδια μας κλπ.Αυτά θέλουμε!

Θέλουμε να παρέχουμε ψυχολογική υποστήριξη φοιτητών της lgbtqi κοινότητας και ενημέρωση όλης της φοιτητικής κοινότητας περί lgbtqi ζητημάτων, με σκοπό την αποφυγή του ρατσισμού, της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και του σεξισμού. Να διεξάγουμε συζητήσεις με όλους τους φοιτητές χωρίς επιθετικό χαρακτήρα καθώς και συζητήσεις σχετικά με τα περιστατικά ομοφοβίας στο χώρου του Πανεπιστημίου και μη.Η ομάδα μας βέβαια βρίσκεται ακόμα σε αρχική φάση, επομένως δεν έχουν προγραμματιστεί κάποιες δράσεις μέχρι στιγμής.

Δεν λείπουν όμως σκέψεις που πρόκειται να υλοποιήσουμε και θα ενημερώσουμε αργότερα με ακριβή ημερομηνία (συναντήσεις, party κλπ.). Για τις δράσεις μας θα ενημερώνουμε μέσω της σελίδας μας στο Facebook.

Υπάρχουμε γιατί…

Η Πάτρα δέχεται κάθε χρόνο ένα πλήθος νέων που έρχεται σε αυτήν για να σπουδάσει λόγω του Πανεπιστημίου της. Ποσοστό των ατόμων αυτών ανήκουν στην lgbtqi κοινότητα. Έτσι παρουσιάζεται άλλοτε η ανάγκη της υποστήριξης, άλλοτε της αλληλοκατανόησης ή ακόμα και των συμβουλών πάνω σε lgbtqi θέματα.Από τη φύση της η lgbtqi κοινότητα έχει μια θέση υποτιμημένη μες στην ελληνική κοινωνία λόγω της ομοφοβίας- τρανσφοβίας που διακατέχει τις ελληνικές οικογένειες. Ωστόσο στα ελληνικά Πανεπιστήμια βρίσκεται συγκεντρωμένο ποσοστό νέων, οι οποίοι λόγω και του νεαρού της ηλικίας τους νιώθουν την ανάγκη να εκφράσουν την διαφορετικότητα τους περισσότερο από τις πιο μεγάλες ηλικίες. Συνεπώς, το σύνολο των φοιτητών που διακατέχονται από ομοφοβία αγγίζει μικρά ποσοστά.

Οι αρχές των ελληνικών Πανεπιστήμιων θα μπορούσαν να διαβαθμιστούν από ουδέτερες έως ελαφρώς ομοφοβικές.

Και τελικά η Πάτρα…

Στην πόλη της Πάτρας έχουν δημιουργηθεί κατά καιρούς πολλές lgbtqi οργανώσεις οπού μπορούσαν τα άτομα της lgbtqi κοινότητας να συγκεντρωθούν, να γνωριστούν και να αλληλεπιδράσουν. Η ύπαρξη lgbtqi ομάδων σε μια πόλη είναι πολύ σημαντική διότι έτσι δίνεται η ευκαιρία να εκτεθεί η πόλη στην lgbtqi πραγματικότητα και να ενημερωθεί σχετικά με αυτήν.

Η Πάτρα λοιπόν και οι κάτοικοι της έχουν δεχθεί κατά καιρούς ενημέρωση και έκθεση σε lgbtqi ζητήματα.

Δεν έχουν λείψει όμως τα ομοφοβικά περιστατικά που έχουν καταγραφεί. Σε γενικά πλαίσια δεν μπορεί να θεωρηθεί μια ομοφοβική πόλη αλλά ελαφρώς ανενημέρωτη.Μπορείς να μάθεις περισσότερα για εμάς

στέλνοντας μήνυμα στη σελίδα μας στο facebook (https://www.facebook.com/lgbtunipatras).

στο email ([email protected]).

στο twitter (https://twitter.com/LgbtqiUniPatras).

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!