stilianides

Ο Πρόεδρος της Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου, κ Κώστας Γαβριηλίδης συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες με τον Κύπριο Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ Χρήστο Στυλιανίδη για συζήτηση που αφορά στο Νομοσχέδιο της Πολιτικής Συμβίωσης (μέχρι πρότινος Σύμφωνο Συμβίωσης) και τις εξελίξεις όσον αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ στη Κύπρο, αλλά και την Ευρώπη γενικότερα.

Στη συνάντηση ο κ Στυλιανίδης επιβεβαίωσε τη στήριξη του στο Σύμφωνο Συμβίωσης, και εξέφρασε την ικανοποίηση του που αυτό προτίθεται να ψηφιστεί άμεσα από την Ολομέλεια της Βουλής, με τρόπο που σέβεται και τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ενώ διέπεται από τη φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ενάντια σε οποιαδήποτε διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου.

Αναφορά έγινε και στην πρόσφατη αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα, όπου με απόφαση της Βουλής τον Μάιο, ποινικοποιήθηκε ο δημόσιος ομοφοβικός και τρανσφοβικός λόγος και η παρακίνηση σε μίσος ή βία εναντίον οποιουδήποτε, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου. Ο κ Γαβριηλίδης, αναφέρθηκε και στην ανάγκη νομικής αναγνώρισης του φύλου στη χώρα μας, γεγονός που θα επιλύσει σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά η τρανς κοινότητα της Κύπρου.

Κατά τη συνάντηση, ο κ Στυλιανίδης συνεχάρη την Accept για την επιτυχή διοργάνωση της Πορείας Υπερηφάνειας 2015,. Ο κ Στυλιανίδης που είχε συμμετάσχει και ο ίδιος στην 1η Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αυξημένη προσέλευση, αλλά και για την καθολική υποστήριξη της πορείας, τόσο από την Κυβέρνηση με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών κ Σωκράτη Χάσικου, όσο και όλων των κομμάτων, φορέων και οργανώσεων.

Με την ιδιότητα του ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνή Οργανισμού για τα ΛΟΑΤΙ Δικαιώματα με έδρα τις Βρυξέλλες, ILGA-Europe, ο κ Γαβριηλίδης ενημέρωσε τον Κύπριο Επίτροπο για την ανάγκη χάραξης στρατηγικής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ότι αφορά στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ σε όλη την Ευρώπη, όπως άλλωστε ζητήθηκε και από το Ευρωκοινοβούλιο τον Φεβρουάριο του 2014, θέση που στήριξαν τότε με την ψήφο τους όλα τα κυπριακά κόμματα.

Συζητήθηκαν επίσης η ανάγκη ύπαρξης συνεκτικής και ισχυρής προσέγγισης για καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους (hate crimes) σε όλη την ΕΕ, ενώ, τέλος, έγινε αναφορά και στον συνεχώς περιορισμένο χώρο που έχουν για να δρουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) τόσο στην Ευρώπη γενικότερα αλλά και σε χώρες της ΕΕ, όπως για παράδειγμα σε Ουγγαρία και Λιθουανία, όπου πολλές οργανώσεις βιώνουν όλο και πιο περιοριστικά και γραφειοκρατικά μέτρα στην προσπάθεια να εκτελέσουν το ανθρωπιστικό τους έργο. Ο Κύπριος Επίτροπος συμφώνησε πως ο ρόλος των ΜΚΟ είναι σημαντικός και συμπληρωματικός αυτού των κυβερνήσεων.

Τέλος, ο κ Γαβριηλίδης ενημέρωσε τον κ Στυλιανίδη για την επιτυχία της Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου να εξασφαλίσει μετά από διαγωνισμό, τη διοργάνωση του Ετήσιου Συνεδρίου και Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού ILGA-Europe που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2016. Το συνέδριο που αποτελεί την πιο σημαντική διοργάνωση για τα ΛΟΑΤΙ δικαιώματα στην Ευρώπη, αναμένεται να παρακολουθήσουν περίπου 500 σύνεδροι από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους Υπουργοί, Ευρωβουλευτές, απεσταλμένοι κυβερνήσεων και εκπρόσωποι πολυεθνικών εταιριών, καθώς και μέλη μεγάλου αριθμού οργανώσεων. Κατά την επίσκεψή τους στη χώρα μας, οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα τοπικά ΛΟΑΤΙ δικαιώματα αλλά και να απολαύσουν την Κύπρο ως τουριστικό προορισμό.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του LGBT Capital[1], οι ΛΟΑΤΙ τουρίστες συνεισφέρουν σχεδόν 7 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της Ισπανίας, ξοδεύοντας 30% περισσότερο από τους υπόλοιπους τουρίστες, βάσει κυβερνητικών υπολογισμών, καθιστώντας την έτσι τον πρώτο Ευρωπαϊκό προορισμό για διακοπές από ΛΟΑΤΙ άτομα, μετά τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάμεσα σε άλλα ο λόγος αποδίδεται στο ότι η Ισπανία προωθεί εδώ και χρόνια την χώρα ως ασφαλή τουριστικό προορισμό για τα ΛΟΑΤΙ άτομα με νομοθεσίες ίσης μεταχείρισης, ενώ από το 2005 επιτρέπεται και ο Πολιτικός Γάμος ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια, καθιστώντας την χώρα ως τον βασικό τουριστικό Μεσογειακό προορισμό για ΛΟΑΤΙ ζευγάρια από όλη την Ευρώπη που θέλουν να επισημοποιήσουν την σχέση τους με αυτό τον τρόπο.

 

 

Η accept ΛΟΑΤ Κύπρου είναι η μοναδική εγγεγραμμένη ΛΟΑΤΙ οργάνωση στον έφορο σωματείων την Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελείται από ενεργούς εθελοντές. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται και αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής προέλευσης, γλώσσας, κατάστασης υγείας, σωματικής κατάστασης ή άλλου γνωρίσματος και διεκδικούμε σταθερά, αλλά δυναμικά την αποδοχή, την αλληλοαποδοχή, χειραφέτηση και αλληλοϋποστήριξη, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤI κοινότητα. Η ενέργειες μας επικεντρώνονται: • Στην προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ΛΟΑΤΙ προσώπων και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού. • Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ίδιας της κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης, της οικογένειας, των θεσμών, των οργανωμένων ή μη φορέων και της κοινωνίας γενικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής υγείας. ΛΟΑΤΙ: Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Intersex. Όραμα μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του, απαλλαγμένης από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσο αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.