Κύπρος: Έντονη συζήτηση στη Βουλή για το σύμφωνο συμβίωσης

26/06/2015
από

maria_mikis_simfono

Σωρεία ενστάσεων τόσο επί της ουσίας του ν/σ όσο και για διάφορες ορολογίες Έντονη συζήτηση στη Βουλή για το σύμφωνο συμβίωσης

Λευκωσία: Σε έντονο κλίμα συνεχίστηκε εθχές ενώπιον των Επιτροπών Εσωτερικών και Νομικών η συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης. Κατά τη συζήτηση ηγέρθησαν σωρεία ενστάσεων και υποβλήθηκε αριθμός εισηγήσεων τόσο σε ό,τι αφορά την ουσία του νομοσχέδιου όσο και τις διάφορες ορολογίες που χρησιμοποιούνται.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Γιάννος Λαμάρης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν θεωρεί πως κατά τη συζήτηση επικράτησε το αίσθημα ευθύνης που έπρεπε να επικρατήσει. Προειδοποίησε, ακόμη, όσους πιστεύουν ότι προβάλλοντας διαδικαστικές ενστάσεις ή οδηγώντας το θέμα σε πολλές συνεδριάσεις δεν θα ολοκληρωθεί η συζήτηση, ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει.

Επιπλέον ο κ. Λαμάρης ανέφερε ότι το θέμα που αφορά τις υιοθεσίες ή τις συντάξεις, θα ρυθμιστεί μέσα από άλλες νομοθεσίες που χρήζουν τροπολογιών αλλά για να τροποποιηθούν πρέπει να καταλήξουμε στο περιεχόμενο αυτού του νομοσχεδίου που έχουμε μπροστά μας.

Ο κ. Λαμάρης σημείωσε επίσης ότι 13 χώρες της ΕΕ έχουν υιοθετήσει παρόμοιο μοντέλο συμφώνου συμβίωσης με αυτό που συζητεί η κυπριακή Βουλή.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης δήλωσε ότι αναγκάστηκε να έρθει στη συνεδρία των επιτροπών εγκαταλείποντας σημαντική συνάντηση που ήταν σε εξέλιξη, γιατί ενημερώθηκε ότι παρατηρήθηκαν κάποιες ανάρμοστες συμπεριφορές. Διευκρίνισε ότι σύμφωνα με την απόφαση του πολιτικού του γραφείου ο ΔΗΣΥ είναι υπέρ του νομοσχέδιου για το Σύμφωνο Συμβίωσης, όπως αυτό έχει κατατεθεί χωρίς να αποκλείει κάποιες επί μέρους αλλαγές.

Ο Πρόεδρος των ΛΟΑΤ, Κώστας Γαβριηλίδης είπε ότι συμφωνούν με την αλλαγή της ονομασίας του συμφώνου συμβίωσης σε `πολιτική ένωση` και σημείωσε ότι και η Νομική Υπηρεσία και ο παγκύπριος δικηγορικός σύλλογος ανέφεραν “ότι δεν μπορεί να είναι σύμφωνο διότι αναγκαστικά θα μπορούσαν τα δύο άτομα να προσθέσουν μέσα τους όρους που θέλουν, ενώ στην προκειμένη περίπτωση είναι ήδη συμφωνημένοι οι όροι, άρα δεν μιλούμε πλέον για μια συμφωνία μεταξύ δύο ατόμων”.

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, είπε ότι δυστυχώς γίνονται προσπάθειες να αλλάξει το πνεύμα του νόμου και εξέφρασε ικανοποίηση που οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης τόνισαν στην Επιτροπή ότι το πνεύμα του νόμου όπως το ήθελε η κυβέρνηση είναι αυτό, δηλαδή να μην υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών, κάτι που ο ίδιος χαιρέτισε.

Ερωτηθείς εάν τον δυσαρέστησε ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη η συζήτηση, είπε “πάρα πολύ” και πρόσθεσε ότι η κοινωνία η ίδια ζητά να μην υπάρχουν διακρίσεις.

Για το θέμα των υιοθεσιών, ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι για τους ΛΟΑΤ αυτό είναι ένα θέμα που δεν χρειάζεται να προωθηθεί τώρα.

Οι δύο επιτροπές αποφάσισαν ότι η κατ’ άρθρον συζήτηση θα συνεχιστεί την Τετάρτη. Θα καταγράφονται οι εισηγήσεις και τροπολογίες κάθε βουλευτή και στο τέλος τα μέλη θα καθορίσουν το τελικό κείμενο του νομοσχέδιου ψηφίζοντας επί των σημείων που υπάρχει διαφωνία.

Παρέμβαση Αβ. Νεοφύτου για το σύμφωνο συμβίωσης

Παρέμβαση για το θέμα του συμφώνου συμβίωσης έκανε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του είναι υπέρ του συμφώνου συμβίωσης και παράλληλα, πως οι βουλευτές του κόμματος έχουν δικαίωμα να τοποθετηθούν επί του θέματος όπως υπαγορεύει η συνείδησή τους, χωρίς αυτό να αντικατοπτρίζει την επίσημη θέση του ΔΗΣΥ.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε επίσης ότι συμπεριφορές που εκφεύγουν του μέτρου και του πολιτικού πολιτισμού εκθέτουν πρόσωπα και όχι κόμματα.

Σε δηλώσεις στη Βουλή το απόγευμα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ξεκαθάρισε τις θέσεις του κόμματος για το σύμφωνο συμβίωσης, θέσεις που, όπως είπε, υιοθετήθηκαν από το Πολιτικό Γραφείο.

Πρώτον, ο ΔΗΣΥ είναι υπέρ του συμφώνου συμβίωσης, είτε αυτό αφορά ετερόφυλα, είτε ομοφυλόφιλα ζευγάρια, είπε.

Δεύτερον, το θέμα της υιοθεσίας δεν αφορά το υπό συζήτηση νομοσχέδιο περί συμφώνου συμβίωσης, αλλά άλλες νομοθεσίες του κράτους και η Κυβέρνηση και η Βουλή έχουν κάθε δικαίωμα να εξετάσουν, να επανεξετάσουν, να αποκλείσουν ή να εγκρίνουν, είπε, προσθέτοντας ότι «ο ΔΗΣΥ δεν έχει θέση σε αυτό το ζήτημα».

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Νεοφύτου είπε πως έχει προσωπική άποψη για το θέμα των υιοθεσιών, την οποία θα συζητήσει με όλους τους συναδέλφους του στο επίπεδο του πολιτικού γραφείο. «Επί του παρόντος δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν θέλω να προκαταλάβω συλλογικές αποφάσεις και η έκφραση της προσωπικής άποψης του Προέδρου μπορεί να επηρεάσει τη συζήτηση και δεν θα ήθελα να το πράξω» είπε.

Ως τρίτον ανέφερε ότι «δεν μιλάμε για πολιτικό γάμο ομοφύλων ζευγαριών».

Διευκρίνισε παράλληλα πως η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι πως αυτό το θέμα είναι θέμα συνείδησης και έχουν το δικαίωμα οι βουλευτές του κόμματος να εκφραστούν και να τοποθετηθούν με βάση αυτό που υπαγορεύει η συνείδηση τους, όμως αυτό δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι αντικατοπτρίζει και την επίσημη θέση του κόμματος, σημείωσε.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι το θέμα του συμφώνου συμβίωσης πρέπει να λήξει και να γίνει νόμος πριν την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών.

Σε ερώτηση αν η συμπεριφορά βουλευτών του κόμματος κατά την εξέταση του θέματος στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές θα απασχολήσει τα συλλογικά όργανα του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «ο πολιτικός πολιτισμός πρέπει να διακρίνει όλους μας. Συμπεριφορές που εκφεύγουν του μέτρου και του πολιτικού πολιτισμού εκθέτουν πρόσωπα και θεωρώ ότι δεν εκθέτουν κόμματα, όταν αυτά τοποθετούνται με ξεκάθαρο και πολιτισμένο τρόπο».

Πηγή: philenews

acceptCY

Η accept ΛΟΑΤ Κύπρου είναι η μοναδική εγγεγραμμένη ΛΟΑΤΙ οργάνωση στον έφορο σωματείων την Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελείται από ενεργούς εθελοντές. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται και αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής προέλευσης, γλώσσας, κατάστασης υγείας, σωματικής κατάστασης ή άλλου γνωρίσματος και διεκδικούμε σταθερά, αλλά δυναμικά την αποδοχή, την αλληλοαποδοχή, χειραφέτηση και αλληλοϋποστήριξη, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤI κοινότητα.
Η ενέργειες μας επικεντρώνονται:
• Στην προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ΛΟΑΤΙ προσώπων και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
• Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ίδιας της κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης, της οικογένειας, των θεσμών, των οργανωμένων ή μη φορέων και της κοινωνίας γενικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής υγείας.
ΛΟΑΤΙ: Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Intersex.
Όραμα μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του, απαλλαγμένης από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσο αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.




Δες και αυτό!