Απογοήτευση της Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου για την καθυστέρηση στην ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης

12/06/2015

11037461_931448046878672_2001812479635686003_nΗ Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου εκφράζει την απογοήτευση της για την καθυστέρηση που προκαλείται στη ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης από τη Βουλή αφού μετά την χθεσινή κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών και Νομικών όπου αναμενόταν πως το νομοσχέδιο θα μεταφερόταν στην Ολομέλεια για ψήφιση, αυτό δεν έγινε.

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο έχει ήδη μελετηθεί και συζητηθεί από όλα τα κόμματα μέσω των Βουλευτών τους που έλαβαν μέρος στη Διακομματική Επιτροπή για το Σύμφωνο Συμβίωσης και η οποία λάμβανε ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών εδώ και ένα χρόνο. Υπενθυμίζεται επίσης πως για το νομοσχέδιο υπήρξε ανοικτή διαβούλευση δύο περίπου μηνών τον περασμένο χρόνο, περίοδο που όλοι οι ενδιαφερόμενοι τοποθετήθηκαν για το θέμα. Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που διαμορφώθηκε από το Υπουργείο και από τους Βουλευτές έτυχε νομοτεχνικό έλεγχο και είναι έτοιμο για ψήφιση από την Ολομέλεια. Όλα μάλιστα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην του ΕΥΡΩΚΟ, με εκπροσώπους τους κατά την Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου 2015, το περασμένο Σάββατο 06 Ιουνίου 2015 δημόσια μπροστά στους 5000 παρευρισκομένους υποστήριξαν το νομοσχέδιο.

Η Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου εκφράζει την ανησυχία της για τους λόγους που πολυάριθμες οργανώσεις και φορείς έχουν καλεστεί για να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με το συμφωνημένο νομοσχέδιο αφού θεωρεί πως η εκ νέου συζήτηση του νομοσχεδίου με ένα τόσο μεγάλο αριθμό οργανώσεων αποτελεί εμφανή (αν όχι δεδηλωμένη) προσπάθεια συγκεκριμένων βουλευτών για καθυστέρηση του ψηφίσματος με στόχο την ομηρεία του κατά την επερχόμενη προεκλογική περίοδο. Απορία εκφράζεται επίσης για το λόγο που σε ένα κοσμικό κράτος προσκεκλημένη να τοποθετηθεί, σε ένα καθαρά νομικό θέμα το οποίο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της, είναι η Εκκλησία της Κύπρου και ελπίζει πως τουλάχιστον η ίδια η Εκκλησία θα επιλέξει να απέχει.

Τονίζεται πως η οργάνωση δεν είναι αντίθετη με την οποιαδήποτε επιπλέον δημόσια συζήτηση, φτάνει αυτή να γίνει μέσα σε σαφή χρονοδιαγράμματα και για τους σωστούς λόγους. Θεωρεί ενθαρρυντικές της διαβεβαιώσεις που έλαβε σήμερα, μετά από επικοινωνία της, από τους Προέδρους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών κ Γιώργου Λαμάρη και του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών κ Σωτήρη Σαμψων οι οποίοι επιβεβαίωσαν πως στόχος και των δύο επιτροπών είναι το κλείσιμο της συζήτησης και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια πριν από τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για το καλοκαίρι. Αναμένει δε, πως οι Βουλευτές δεν θα αφήσουν ένα νομοσχέδιο που επηρεάζει άμεσα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σημαντικής μερίδας του πληθυσμού της χώρας μας να παραπαίει έρμαιο της προεκλογικής εκστρατείας και θα αποφευχθούν συζητήσεις χαμηλού επιπέδου από τα έδρανα της Βουλής.

Βάσει και των δεσμεύσεων τους η Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου αναμένει πως το νομοσχέδιο θα υποστηριχτεί από όλα τα κόμματα, με σαφή κατεύθυνση προς τους βουλευτές τους, αφού τα θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν αφορούν στις προσωπικές απόψεις του κάθε βουλευτή.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!