Eurovision 2015: τα … μεθεόρτια!

ΦΩΤΟ: ANDRES PUTTING / EUROVISION.TV / EBU

Ο θαυμαστός κόσμος της Eurovision δεν σταματά να “ζει και να αναπνέει” παρότι πέρασαν σχεδόν 2 εβδομάδες από το μεγάλο τελικό της 23ης Μαϊου που έφερε τη Σουηδία νικήτρια του 60ου διαγωνισμού. Σε αυτό το άρθρο θα ήθελα να σας δώσω μια γεύση του τι γίνεται στο χώρο του διαγωνισμού σχεδόν 2 βδομάδες αργότερα.

  • Στο διαδίκτυο, οι φωνές είναι πολλές για το εάν πρέπει να συνεχιστεί το σύστημα των επιτροπών καθώς μέσω αυτών κέρδισε τελικά η Σουηδία και όχι από επιλογή του κοινού. Πολλοί λένε (και θα συμφωνήσω και εγώ) ότι ίσως κακώς οι επιτροπές έχουν βαρύτητα ίσης με εκείνης του κόσμου (δηλαδή 50 – 50).
  • Στη Σουηδία, πριν καν ακόμα κερδίσουν το διαγωνισμό, η κρατική τηλεόραση όντας φαβορί στα στοιχήματα και τις δημοσκοπήσεις, είχε καλέσει τις πόλεις της χώρας να στείλουν τις προτάσεις τους για πιθανή διοαργάνωση το 2016. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η Στοκχόλμη, το Μάλμε και το Γκέτεμποργκ είναι οι τρεις υποψήφιες πόλεις με την τελευταία να θεωρείται φαβορί καθώς οι άλλες δύο έχουν ήδη φιλοξενήσει το διαγωνισμό δύο φορές στην ιστορία του θεσμού ενώ το Γκέτεμποργκ μόλις μία.
  • Η EBU ανακοίνωσε πως συγκέντρωσε όλες τις τηλεθεάσεις από τις 40 συμμετέχουσες χώρες για τα τρία live show της φετινής Eurovision και με επίσημο δελτίο τύπου μας ανακοίνωσε πως τον διαγωνισμό παρακολούθησαν συνολικά 197 εκατομμύρια τηλεθεατές, παραπάνω κατα 4 εκατομμύρια από εκείνον της Δανίας το 2014. Η Eurovision λοιπόν αποτελεί το δημοφιλέστερο τηλεοπτικό μουσικό γεγονός της υφηλίου καθώς αγγίζει τα 200 εκατομμύρια ενώ ήδη έχει λάβει τη διεθνή διάκριση απο το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες ως το μακροβιέστερο μουσικό τηλεοπτικό ετήσιο πρόγραμμα στον πλανήτη.
  • 17 χώρες έως στιγμής έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους για το διαγωνισμό της Eurovision 2016 στη Σουηδία (και ανάμεσά τους δεν ειναι ακόμα η Ελλάδα και η Κύπρος). Στα μαχαίρια φέρεται να ήρθαν οι κρατικές μας τηλεοράσεις μετά το 10 της Ελλάδας προς τη μεγαλόνησο και το χαστούκι των 8 πόντων προς τη “μαμα πατρίδα”.
  • Στη Γαλλία, πόλεμος άνοιξε μεταξύ της κυβέρνησης και της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης αναφορικά με το κακό αποτέλεσμα του τραγουδιού “N’Oubliez Pas” με τη Lisa Angell. Για μία ακόμη φορά η Γαλλία “εφαγε” τα μούτρα της γιατί δεν ακολουθεί τη διεθνή πρακτική των μοδάτων και υπέρλαμπρων συμμετοχών είπε ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Laurent Fabius με τη Nathalie Andre, τη σιδηρά κυρία της Γαλλικής κρατική τηλεόρασης, ούτε λίγο ούτε πολύ να τον αποκαλεί άσχετο.
  • Και πάμε πάλι στη Σουηδία. Βασικός υποψήφιος για την παρουσίαση του διαγωνισμού είναι πλέον ο νικητής Mans Zelmerlow ενώ ήδη ακούγονται συζητήσεις στη Σουηδία για την ενεργό συμμετοχή της Έλενας Παπαρίζου ειδικά εάν ο διαγωνισμός γίνει στη γενέτερια πόλη της, Γκετεμποργκ. Η ίδια στο τηελοπτικό show Dancing with the Stars στο οποίο επέστρεψε ως καλεσμένη τις προάλλες άφησε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο εκπροσώπησης της Σουηδίας το 2016!
  • Από την άλλη ο καημός δύο χωρών φέρνει ελπίδα για το Ηνωμένο Βασίλειο και γέλια με κλάμματα για τον Άγιο Μαρίνο. Στην Αγγλία ο δημοφιλής Simon Cowel δήλωσε πως εάν το BBC του παραχωρήσει την παραγωγή της εθνικής επιλογής τραγουδιού / καλλιτέχνη θα κάνει τα πάντα για να φέρει το βραβείο στη γηραιά Αλβιώνα. Από την άλλη στον Άγιο Μαρίνο η κρατική τηλεόραση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στο Twitter να ξαναστείλει στο διαγωνισμό το 2016 την κπρόσωπο (2012, 2013, 2014) Valentina Monetta με την οποία και οι περισσότεροι eurofans γελάμε.
  • Να σας ξαναπάω στη Σουηδία γιατί και εκεί τα σκάνδαλα δεν είναι άγνωστα: η Στοκχόλμη παραλίγο να μείνει υποψηφία για τη διοργάνωση του διαγωνισμού χωρίς να έχει στάδια. Η κυβέρνηση της πόλης της Στοκόλμης αρχικά κατέθεσε πλάνο με τις αρένες Globen Arena , Friends Arena, Tele2 Arena αλλά οι δύο τελευταίες ανακοίνωσαν μέσω των διοικήσεων τους ότι είτε δεν ενδιαφέρονται για τον διαγωνισμό είτε είναι πολύς ο χρόνος που ζητείται η παραχώρηση καθώς ο μήνας Μάιος είναι μήνας ποδοσφαιρικών τελικών στη χώρα και η διάθεσή τους για 4-6 εβδομάδες δεν είναι εφικτή. Τελικά μετά από “παρέμβαση” κάποιου απο μηχανής Θεού, η Tele2 Arena επανήλθε στην υποψηφιότητα της Στοκχόλμης ζητώντας όμως τη μεταφορά του πρωταθλήματος σε κάποιο άλλο στάδιο.
  • Να τελειώσω με το καλύτερο. Η Τουρκία του Ερντογάν φέρεται να είναι έτοιμη να επιστρέψει στο διαγωνισμό από τον οποίο αποχώρησε το 2013 διαμαρτυρόμενη για το καθεστώς των επιτροπών. Και όταν η Τουρκία που “γαβγίζει” ανακοινώνει πιθανή επιστροφή, αυτό σημαίνει ότι στοχεύει ψηλά! Οψόμεθα!

Φώτης Κωνσταντόπουλος / www.oikotimes.com

Journalist and freelance blogger with passion about music and events. Following the Eurovision Song Contest since 1996 with the printed version and with the online edition of oikotimes.com since 2001. Working on major events like MAD VMA, MADwalk, Positive Energy Day and following travel, theatre, festival events to review them.




Δες και αυτό!