Αυτή η αφίσα είναι οροθετική

27/05/2015

images (1)

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι το τέλος του 2013, ο αριθμός των οροθετικών ανθρώπων παγκοσμίως ήταν κοντά 35 εκατομμύρια. Ευτυχώς, οι επιστημονικές εξελίξεις και η αντιρετροϊκή θεραπεία επιτρέπουν στους ανθρώπους που ζούν με HIV να έχουν ένα κανονικό προσδόκιμο και καλή ποιότητα ζωής. Το στίγμα όμως, παραμένει. Ακόμη υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τον HIV και το πως μεταδίδεται. Πράγμα που συχνά γίνεται η αιτία να βιώνουν οι οροθετικοί και οροθετικές άσχημες εμπειρίες όπως αυτή της Μικαέλα:

caption-363ffd9968ff8fd4cde893fe13586a31

Ένιωσα σαν βόμβα. Αν μάτωνε η μύτη μου, ολόκληρο το σχολείο σταματούσε.

Μια νέα καμπάνια επιχειρεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουν οι άνθρωποι τον HIV και τους ανθρώπους που ζουν με αυτό. Στην εποχή των social media, μια καμπάνια με αφίσες μπορεί να ακούγεται κάπως τετριμμένη. Αλλά οι αφίσες αυτής της καμπάνιας, σχεδιασμένες από την οργάνωση Life Support Group (GIV)” έχουν κάτι διαφορετικό. Κάθε μία από αυτές, έχει πάνω της μια μικρή σταγόνα αίμα.

poster1-7ec4a4a8310006727d06a58aa7f5beb4

Οι διαστάσεις μου είναι 40 επί 60. Τυπώθηκα σε χαρτί υψηλής φωτεινότητας. Ζυγίζω 250 γραμμάτια. Είμαι όπως οποιαδήποτε άλλη αφίσα. Εκτός από ένα πράγμα: Είμαι οροθετική. Είναι ακριβώς αυτό που διάβασες. Ζω με τον ιό. Σε αυτό το σημείο, ίσως να έχεις κάνει ένα βήμα πίσω, απορώντας μήπως μπορεί να αποτελώ κίνδυνο. – Η οροθετική αφίσα.

Η ομορφιά αυτής της αφίσας είναι ότι στοχεύει ακριβώς στην ανασφάλεια που ο αναγνώστης ή η αναγνώστρια μπορεί να νιώσει ακόμη και απλά κοιτώντας την. Ο γιατρός Dr. Artur Kalichman, συντονιστής του προγράμματος του Σάο Πάολο για το AIDS, όχι μόνο γκρεμίζει τους φόβους αυτούς αλλά αποδεικνύει και το γιατί μια τέτοια καμπάνια είναι τόσο σημαντική:

Η αφίσα είναι τελείως ακίνδυνη. Το αίμα έχει ήδη στεγνώσει. Ο HIV δεν μπορεί να επιβιώσει για πολύ έξω από το ανθρώπινο σώμα. Εξαιτίας της θεραπείας, το αίμα των εθελοντών και εθελοντριών δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Και εξάλλου…ο HIV δεν μεταδίδεται μέσω μιας αφίσας.

Όταν οι αφίσες εμφανίστηκαν στους δρόμους του Σάο Πάολο, το αντίκτυπο που είχαν έγινε αμέσως αντιληπτό. Καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να αλληλεπιδρούν με αυτές, κάτι υπέροχο άρχισε να συμβαίνει. Τις άγγιζαν, στοχεύοντας κατευθείαν στην σταγόνα του στεγνού αίματος. Ένας άντρας φίλησε την αφίσα: “Ένιωσα αγάπη για έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζω”. Αλλά οι πιο δυνατές στιγμές ήταν όταν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους ανθρώπους πίσω από κάθε σταγόνα αίματος.

poster3-419ba8872d4fd746cd9315c6d160ae62

3-992c3bb5a5eb5abd702b3fa3abdbe53e

Το βίντεο της καμπάνιας, τελειώνει με ένα απλό αλλά πολύ σημαντικό μήνυμα: “Εάν η προκατάληψη είναι ασθένεια, η πληροφόρηση είναι η θεραπεία.” Και ευτυχώς, τέτοιες καμπάνιες παρέχουν ακριβώς αυτό.

πηγή: upworthy.com

Zak Kostopoulos

Ο Ζακ Κωστόπουλος είναι οροθετικός queer ακτιβιστής που δραστηριοποιείται και γράφει κυρίως για θέματα που αφορούν τον HIV και τη σεξουαλικότητα αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα εν γένει.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!