11188498_915451298478347_155229299920856314_nΜετά από χρόνια επεξεργασίας και καθυστερήσεων, το πολυσυζητημένο Σύμφωνο Συμβίωσης προωθείται στη Βουλή προς ψήφισή του από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, σε μια κίνηση ιστορικής σημασίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα μας.

Τα ευχάριστα νέα έρχονται λίγες μόνο μέρες πριν τη Διεθνή Ημέρα Ενάντια στην Ομοφοβία και μόλις μερικές βδομάδες πριν από τη 2η Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου. Το νομοσχέδιο προσφέρει εναλλακτική επιλογή σε οποιοδήποτε ζευγάρι, είτε ομόφυλο είτε ετερόφυλο, για νομική κατοχύρωση της σχέσης του, παράγοντας έννομες συνέπειες, δικαιώματα και υποχρεώσεις στους συντρόφους.

Η Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου, χαιρετίζει την ενέργεια της κυβέρνησης να συντάξει και να προωθήσει το Νομοσχέδιο στη Βουλή, αναγνωρίζοντας πολιτικά και νομικά τη διάκριση που υφίστανται οι οικογένειες των ομόφυλων ζευγαριών. Το Υπουργικό Συμβούλιο ανταποκρίνεται με τον τρόπο αυτό σε προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς την ΛΟΑΤΙ κοινότητα, κάνοντας, έτσι, το πρώτο βήμα προς τον εκσυγχρονισμό των θεσμών του Κράτους. Χαιρετίζουμε, επίσης, τη σημαντική προσπάθεια των εκπροσώπων όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που με τη συμμετοχή τους σε σχετική διακομματική ομάδα, κατάφεραν να ξεπεράσουν εμπόδια και να προωθήσουν, τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς τα κόμματά τους, την κατανόηση των θέσεων της Accept, της ΛΟΑΤΙ κοινότητας, αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της ανάγκης εκσυγχρονισμού της χώρας μας με τρόπο που να συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Σύμφωνο Συμβίωσης βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας του ατόμου και στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Θωρούμε ότι θα αποτελέσει ουσιαστικό βήμα προς την εξάλειψη σημαντικών διακρίσεων απέναντι στις οικογένειες των ομόφυλων ζευγαριών, αφού αναγνωρίζει τον δεσμό μεταξύ τους και κατοχυρώνει νομικά τα εμπλεκόμενα μέρη, σε θέματα που αφορούν, ανάμεσα σε άλλα σε ζητήματα ασφάλισης, κληρονομιάς, φορολογίας, περιουσίας, διακίνησης, σύνταξης και υγείας δίνοντας λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα που βασανίζουν τις οικογένειες αυτές στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης Κυβέρνησης ενέκρινε προσχέδιο Νομοσχεδίου του Συμφώνου Συμβίωσης τον Φεβρουάριο 2013 μετά που είχε κατατεθεί από την τότε Υπουργό Εσωτερικών κα Ελένη Μαύρου. Το προσχέδιο αποσύρθηκε αργότερα για περαιτέρω έλεγχο από τη νυν Κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι, τόσο η Επίτροπος Διοικήσεως κα Ελίζα Σαββίδου, όσο και η προκάτοχος της κα Ηλιάνα Νικολάου, υπογράμμισαν μέσα από εκθέσεις τους την παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις διακρίσεις που βιώνουν τα ομόφυλα ζευγάρια στην Κύπρο λόγω της μη αναγνώρισης των σχέσεων τους από το κράτος.

Η Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου, καλεί όλα τα κόμματα να προωθήσουν άμεσα το νομοσχέδιο χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Βασιζόμενοι στις αρχές των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, είμαστε σίγουροι πως ομόφωνα όλα τα κόμματα, συλλογικά, θα ταχθούν υπέρ του νομοσχεδίου.

Η συμβολή που έχει το Σύμφωνο στις κοινωνίες που το υιοθετούν συμβάλλει στην καταπολέμηση της ομοφοβίας, αφού οι έρευνες που έχουν γίνει σε χώρες που το έχουν ήδη υιοθετήσει αποδεικνύουν ότι η εφαρμογή του βοηθά σημαντικά στην κοινωνική αποδοχή των ΛΟΑΤΙ ατόμων και μειώνει τα κρούσματα ομοφοβίας. Στην κατάταξη των χωρών που εκδίδει ετήσια ο Διεθνής Οργανισμός για τα ΛΟΑΤ Δικαιώματα στις Βρυξέλλες (ILGA-Europe), η χώρα μας βρίσκεται (μαζί με τη Λετονία) στην τελευταία θέση των χωρών της ΕΕ, αφού είναι οι χώρες όπου το νομικό πλαίσιο δεν προστατεύει τα ΛΟΑΤΙ άτομα. Αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του ατόμου για αυτοδιάθεση, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Λεσβίων, Ομοφυλόφιλων, Αμφισεξουαλικών, Τρανς και Ίντερσεξ (ΛΟΑΤΙ) ατόμων, το ένα μετά το άλλο τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άλλων χωρών της Ευρώπης, έχουν ήδη προχωρήσει όχι μόνο στη θεσμοθέτηση ενός Συμφώνου Συμβίωσης αλλά και Πολιτικού Γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Συγκεκριμένα, από το 1998 μέχρι σήμερα 25 χώρες στην Ευρώπη αναγνώρισαν επίσημα τις σχέσεις των ομόφυλων ζευγαριών , οι 12 εκ των οποίων επιτρέπουν τον Πολιτικό Γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια (10 χώρες-μέλη της ΕΕ) και 13 Χώρες που επιτρέπουν την Πολιτική Ένωση ή το Σύμφωνο Συμβίωσης (10 χώρες της ΕΕ). Συνολικά 20 από τις 28 χώρες της ΕΕ ήδη έχουν αναγνωρίσει τις ομόφυλες οικογένειες, όπως άλλωστε ζητούν και οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Είμαστε σίγουροι πως τα κοινοβουλευτικά κόμματα, που μέσω των Ευρωβουλευτών τους υποστήριξαν το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για «Χάρτη πορείας της ΕΕ κατά της ομοφοβίας και των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου» (4 Φεβρουαρίου 2014), κατανοούν τις θέσεις της Accept και θα ψηφίσουν χωρίς δισταγμό ένα νομοσχέδιο που προωθεί την αποδοχή της διαφορετικότητας, που αμύνεται των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και που βοηθά την κοινωνία μας να γίνει πιο ανοικτή, πιο δεκτική και πιο ανθρώπινη. Είμαστε επίσης σίγουροι, πως η Πολιτεία θα δώσει άμεσα συνέχεια στο έργο της προς εκσυγχρονισμό των θεσμών της, με τρόπο που να προστατεύει νομικά όλους τους πολίτες της, χωρίς διακρίσεις, εφαρμόζοντας άμεσα νομοσχέδιο ενάντια στη δημόσια ομοφοβική ρητορική, αλλά και αναγνωρίζοντας το ανθρώπινο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, μέσω της νομικής αναγνώρισης της διόρθωσης φύλου.
Θεωρούμε ότι σημαντικό ρόλο στην προώθηση του Συμφώνου Συμβίωσης, διαδραμάτισε η 1η Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου, η οποία κατάφερε να προωθήσει αισθητά τον εποικοδομητικό δημόσιο διάλογο, και να αυξήσει την ορατότητα της ΛΟΑΤΙ κοινότητας στην Κύπρο. Η προώθηση του Συμφώνου στη Βουλή αποτελεί απόδειξη ότι οι 4.500 κόσμου που βρέθηκαν στο πλευρό της ΛΟΑΤΙ κοινότητας στην περσινή Πορεία, όχι μόνο εισακούστηκαν από την Πολιτεία, αλλά κατάφεραν με τη συμμετοχή τους και τη στάση τους να αποδείξουν ότι η κοινωνία μας δεν είναι απαθής, έχει προχωρήσει και ωριμάσει και διεκδικεί με τον πιο ουσιαστικό τρόπο ότι δικαιωματικά της ανήκει: ίσα δικαιώματα για όλους.

Καλούμε επίσης όλο τον κόσμο που ήταν μαζί μας στη 1η Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου, αλλά και όλους όσους δεν μπόρεσαν ή –ίσως- δεν τόλμησαν, λόγω της κοινωνική πίεσης, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ στη φετινή Πορεία Υπερηφάνειας, στις 06 Ιουνίου 2015. Χρειάζεται συνεχής υπενθύμιση προς τους πολιτικούς πως η κοινωνία έχει προχωρήσει.
Εναπόκειται σε όλους εμάς να συνεχίσουμε να διεκδικούμε μια καλύτερη Κύπρο!

Η accept ΛΟΑΤ Κύπρου είναι η μοναδική εγγεγραμμένη ΛΟΑΤΙ οργάνωση στον έφορο σωματείων την Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελείται από ενεργούς εθελοντές. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται και αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής προέλευσης, γλώσσας, κατάστασης υγείας, σωματικής κατάστασης ή άλλου γνωρίσματος και διεκδικούμε σταθερά, αλλά δυναμικά την αποδοχή, την αλληλοαποδοχή, χειραφέτηση και αλληλοϋποστήριξη, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤI κοινότητα. Η ενέργειες μας επικεντρώνονται: • Στην προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ΛΟΑΤΙ προσώπων και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού. • Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ίδιας της κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης, της οικογένειας, των θεσμών, των οργανωμένων ή μη φορέων και της κοινωνίας γενικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής υγείας. ΛΟΑΤΙ: Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Intersex. Όραμα μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του, απαλλαγμένης από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσο αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.