Οι Οργανώσεις που Θέλουν να «Θεραπεύσουν» τους gay

05/04/2015

«Conversion therapy» (ελληνιστί επανορθωτική θεραπεία), είναι η πρακτική της «ωρίμανσης» ομοφυλόφιλων άνθρωπων, προκειμένου να μετατραπούν σε straight μέσω της παροχής συμβουλών και περιορισμού του τρόπου ζωής τους. Αυτή η πρακτική χρονολογείται από την πρώιμη Φροϋδική περίοδο, όταν η ομοφυλοφιλία θεωρούνταν ακόμη παθολογική και οι προσπάθειες αντιμετώπισής της είχαν κριθεί ως ενδεδειγμένες. Σήμερα, ωστόσο, η ομοφυλοφιλία έχει αφαιρεθεί από τη λίστα της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης των ψυχικών διαταραχών, και η «επανορθωτική θεραπεία» θεωρείται όχι μόνο αναποτελεσματική, αλλά επιβλαβής και δυνητικά θανατηφόρα.

Ανεξάρτητα από την πανεθνική μάχη για την αποδοχή του γάμου ατόμων του ιδίου φύλου και των ίσων δικαιωμάτων για τους ομοφυλόφιλους ανθρώπους, η θεραπεία αυτή εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα και ασκείται καθημερινά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο.

Tο VICE απέκτησε πρόσβαση σε μία από τις εκατοντάδες οργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες που κάνουν αυτή τη θεραπεία. Στο πρόγραμμα αυτό, που ονομάζεται «Journey into Manhood», άνδρες πληρώνουν περισσότερα από $600 για να παραστούν και να συμμετέχουν σε ασκήσεις και δραστηριότητες, που τα μέλη του προσωπικού ισχυρίζονται ότι θα βοηθήσουν στη μάχη κατά του προσανατολισμού τους. Ο μόνος περιορισμός για να γίνει κάποιος μέλος του προσωπικού είναι να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα.

“Συναντούμε τον Dr. Joseph Nicolosi, ιδρυτή της επανορθωτικής θεραπείας, ο οποίος εξασκεί τη θεραπεία παράνομα σε ανήλικους στην Καλιφόρνια, και μάχεται κατά της νομικής κάλυψης για την καταπολέμηση της θεραπείας για τα άτομα κάτω των 18 ετών. Ταξιδεύουμε επίσης, στην ετήσια διάσκεψη του δικτύου χριστιανών ομοφυλοφίλων, μιλάμε με πρώην αρχηγούς τέτοιων οργανώσεων -που κάποτε υπήρξαν gay- καθώς και με τον John Smid της οργάνωσης Love in Action, ο οποίος είναι πλέον παντρεμένος με τον σύντροφό του, ενώ ακούμε τις εξαντλητικές ιστορίες ατόμων που έχουν επιβιώσει αυτή τη βάναυση πρακτική…”

πηγή: vice.com

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!