Η πιο προδευτική νομοθεσία για τα τρανς και ίντερσεξ άτομα ανήκει στη Μάλτα

02/04/2015

news-malta-intersex_d3064fefeff9c36c8df95c75e6423943του Λευτέρη Προβιά

Όχι, δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο, αλλά πολύ χαρμόσινα νέα! Την Τετάρτη 1 Απριλίου η Μάλτα έγραψε ιστορία, ψήφίζοντας την πιο προοδευτική νομοθεσία στην Ευρώπη σχετικά με τα δικαιώματα των τρανς και ίντερσεξ ατόμων. Μια νομοθεσία που αποπνέει έναν αέρα ισότητας και αλλαγής στον ευρωπαϊκό χώρο και που η Transgender Europe (TGEU) ευελπιστεί πως θα εμπνεύσει κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Σύμφωνα με τη νέα αυτή νομοθεσία, κάθε τρανς άτομο θα μπορεί, συμπληρώνοντας μία φόρμα, να ορίζει την ταυτότητα φύλου του αποκλειστικά με βάση τον αυτοπροσδιορισμό απαγορεύοντας παράλληλα προϋποθέσεις ιατρικού περιεχομένου. Κι όλα αυτά σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 30 ημερών. Στην πρωτοπόρα αυτή νομοθεσία προβλέπονται ρυθμίσεις στην υγεία, στην απαγόρευση διακρίσεων αλλά και στην δικαιοσύνη υπέρ των τρανς και ίντερσεξ ατόμων, ρυθμίσεις τις οποίες αγωνίζονται για να αποκτήσουν μέλη της LGBTQ κοινότητας παγκοσμίως.

«Η νομοθεσία αυτή θέτει νέο σημείο αναφοράς στην Ευρώπη» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Alecs Recher, συμπρόεδρος της Transgender Europe Co-Chair και δικηγόρος. Και συνεχίζει λεγοντας «είμαστε ενθουσιασμένοι για τον αναλυτικό τρόπο που με πλήρη σεβασμό εκπληρώνει πρακτικά τις προσδοκίες. Είναι φτιαγμένος πάνω στις ανάγκες των τρανς και ίντερσεξ ανθρώπων να αναγνωρίζεται πλήρως η ταυτότητά τους. Επιπλέον δημιουργεί τις προϋποθέσεις για κοινωνία ισότητας καθώς αναγνωρίζει και προστατεύει τους τρανς και ίντερσεξ ανθρώπους σε όλες τις σφαίρες της ζωής του».

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!