Ευρωπαϊκές αντιδράσεις για διώξεις σκιτσογράφων στην Τουρκία

27/03/2015

ERDOGAN-MISSILEΝα καταργηθεί το αδίκημα της προσβολής του προέδρου της Δημοκρατίας στην Τουρκία ζήτησε ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς, στον απόηχο της καταδίκης δύο γελοιογράφων τουρκικού σατιρικού περιοδικού που κατηγορήθηκαν ότι προσέβαλαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόκειται για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, δήλωσε ο Μούιζνιεκς, σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι γελοιογράφοι Μπαχαντίρ Μπαρουτέρ και Εζέρ Αϊντογάν καταδικάστηκαν για προσβολή του προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας διότι σκίτσα τους άφηναν να εννοηθούν ότι ο Ερντογάν είναι ομοφυλόφιλος.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ανατριχιαστικό το μήνυμα το οποίο στέλνουν στην Ευρώπη οι συνεχείς δικαστικές διώξεις δημοσιογράφων και επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία και κάλεσε τις τουρκικές αρχές, να καταργήσουν τις διατάξεις που επισύρουν βαριές ποινές για το αδίκημα της δυσφήμισης, καθώς και το αδίκημα της προσβολής του προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι Μπαρουτέρ και Αϊντογάν καταδικάστηκαν πρόσφατα σε ποινή φυλάκισης 11 μηνών και 20 ημερών, εξαγοράσιμη προς 7.000 τουρκικές λίρες, έπειτα από την καταγγελία ενός πολίτη που ενοχλήθηκε από τα σκίτσα τους στο σατιρικό περιοδικό Penguen.

Δεκάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, έχουν διωχθεί από την τουρκική δικαιοσύνη για προσβολή του προέδρου της Δημοκρατίας, ακόμη και σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!