Ο πρώτος οδηγός ΛΟΑΤΙ Cyber bulling που γράφτηκε από νέους προς νέους!

14/03/2015
από

lgbtCB-eBook-el-2Τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή Κύπριων και Ιρλανδών νέων (τόσο ΛΟΑΤ όσο και μη-ΛΟΑΤ) στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, την οποία διοργάνωσαν η ACCEPT ΛΟΑΤ Κύπρου και η Dundalk Outcomers. Η ανταλλαγή είχε ως θέμα της τον ομοφοβικό ηλεκτρονικό εκφοβισμό και ως βασικό στόχο της την δημιουργία ηλεκτρονικού οδηγού για το συγκεκριμένο θέμα ο οποίος θα βοηθήσει στην σωστή αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η πρώτη συνάντηση έγινε στην Λευκωσία μεταξύ 16-22 Νοεμβρίου 2014 και η δεύτερη έγινε στην πόλη Dundalk μεταξύ 29 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου 2014.

Στα πλαίσια αυτής της ανταλλαγής πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια που ακολούθησαν την μέθοδο μη τυπικής μάθησης έτσι ώστε να συζητηθεί και να εξερευνηθεί το θέμα του ομοφοβικού ηλεκτρονικού εκφοβισμού από διάφορες σκοπιές, και να μαζευτούν ιδέες τόσο μέσω έρευνας όσο και μέσω της μεθόδου του brainstorming.

Λόγω της σοβαρής δουλειάς που υπήρξε (η οποία φυσικά συνδύασε και διασκέδαση), του σωστού συντονισμού από τους συντονιστές αλλά και του γεγονότος ότι ο οδηγός που δημιουργήθηκε είχε συμμετέχοντες και άτομα που έζησαν ηλεκτρονικό εκφοβισμό, ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο και όμορφο το αποτέλεσμα.

Στον ηλεκτρονικό οδηγό μπορεί να βρει κανείς εκτός από τον ορισμό του ηλεκτρονικού ομοφοβικού εκφοβισμού και τα μέσα και είδη του, το αντίκτυπο του στα θύματα όπως επίσης και παραδείγματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού. Επιπλέον υπάρχουν πληροφορίες ως προς το γιατί κάποιος ασκεί ηλεκτρονικό ομοφοβικό εκφοβισμό και ποιοι συμμετέχουν σε αυτόν. Πολύ σημαντικά είναι τα κεφάλαια με πληροφορίες ως προς το τι να κάνει κανείς όταν πέφτει θύμα ομοφοβικού ηλεκτρονικού εκφοβισμού και αυτά με πληροφορίες για υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν.

Η ανταλλαγή τελείωσε με την παρουσίαση του αγγλικού οδηγού στο οίκημα της Dundalk Outcomers παρουσία τοπικών ΜΜΕ και της Βουλευτού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κας Mairead McGuinness την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014. Όπως δήλωσε, ‘Χρειαζόμαστε ένα βιβλίο για τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό. Είναι φανταστικό το ότι παρουσιάζουμε κάτι τέτοιο εδώ για ΛΟΑΤ και μη-ΛΟΑΤ νεαρά άτομα […] Νομίζω πως όλοι θα ευχόμασταν ότι θα έρθει μια μέρα που δεν θα χρειαζόμαστε τέτοιους οδηγούς… Μέχρι αυτή τη μέρα αυτός ο οδηγός είναι εξαιρετικά σημαντικός.’

Η επίσημη εκδήλωση για την παρουσίαση του ελληνικού οδηγού στην Κύπρο έγινε στις 11 του Μάρτη στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία με παρόντες εκτός άλλων την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κ. Λήδα Κουρσουμπά και τον Πρόεδρο Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου κ. Παναγιώτη Σεντώνα. Και οι δύο χαιρέτησαν τον οδηγό και εξέφρασαν την υποστήριξη τους προς τα θέματα που απασχολούν την ACCEPT ΛΟΑΤ Κύπρου. Τόνισαν ότι θα προσπαθήσουν για την προώθηση του οδηγού. Η Επίτροπος προστασίας του παιδιού δεν παρέλειψε να τονίσει στο τέλος του λόγου της τη δυσαρέσκεια της για την απουσία από την εκδήλωση εκπροσώπου του κράτους. Τον οδηγό χαιρέτησαν και ο Πρόεδρος της ACCEPT ΛΟΑΤ Κύπρου κ. Κώστας Γαβριηλίδης και εκπρόσωπος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου. Έχοντας υπόψιν την σοβαρότητα των επιπτώσεων που μπορεί να έχει ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός – οι οποίες μπορούν να λάβουν τόσο ψυχολογική όσο και σωματική και συμπεριφορική μορφή –και αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η ΛΟΑΤ κοινότητα είναι αρκετά στοχοποιημένη από τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό, ευχή όλων είναι αυτός ο οδηγός να πέσει σε σωστά χέρια και να συνδράμει στην αντιμετώπιση και εξάλειψη του φαινομένου του ηλεκτρονικού εκφοβισμού.

Τον οδηγό μπορείτε να τον βρείτε σε μορφή PDF στα ελληνικά και Αγγλικά στην ιστοσελίδα της Accept ΛΟΑΤ Κύπρου www.acceptcy.org αλλά και στην επίσημη ιστοσελίδα του http://lgbtcb.org/

Σημείωση: Η βοήθεια σας στη διάδοση του μέσω των κοινωνικών δικτύων θα είναι πολύ σημαντική στο να αντιμετωπιστεί ένα πολύ σοβαρό θέμα που πλήττει πολλές παιδικές και νεανικές ψυχές (και όχι μόνο). Σας ζητούμε λοιπόν να αφιερώσετε μερικά δευτερόλεπτα από το χρόνο σας για να κάνετε το δικό σας share!

Γράφει ένας από τους κύπριους συμμετέχοντες

acceptCY

Η accept ΛΟΑΤ Κύπρου είναι η μοναδική εγγεγραμμένη ΛΟΑΤΙ οργάνωση στον έφορο σωματείων την Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελείται από ενεργούς εθελοντές. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται και αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής προέλευσης, γλώσσας, κατάστασης υγείας, σωματικής κατάστασης ή άλλου γνωρίσματος και διεκδικούμε σταθερά, αλλά δυναμικά την αποδοχή, την αλληλοαποδοχή, χειραφέτηση και αλληλοϋποστήριξη, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤI κοινότητα.
Η ενέργειες μας επικεντρώνονται:
• Στην προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ΛΟΑΤΙ προσώπων και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
• Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ίδιας της κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης, της οικογένειας, των θεσμών, των οργανωμένων ή μη φορέων και της κοινωνίας γενικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής υγείας.
ΛΟΑΤΙ: Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Intersex.
Όραμα μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του, απαλλαγμένης από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσο αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!