Ο HIV και το άγχος της ερωτικής απόρριψης.

26/02/2015

Κατά πόσο επηρεάζει ο HIV την ερωτική μας ζωή;

Ένα 10733705_10152692769545589_1534570128_nαπό τα μεγαλύτερα άγχη του να ζεις με HIV, είναι το πως θα επηρεάσει τα ερωτικά σου. Λες και δεν ήταν αρκετά περίπλοκες οι σχέσεις και χωρίς τον HIV, βάλε κι αυτό τώρα, άστα, μπορεί να σκέφτεται κανείς. Ναι, η ανησυχία και το άγχος για το τι αντιδράσεις μπορεί να έχουμε από την άλλη πλευρά και ο φόβος της απόρριψης είναι και κατανοητά και δικαιολογημένα. Ναι, θα συμβεί και να σε απορρίψουν μόνο και μόνο επειδή είσαι οροθετικός. Έχει συμβεί και σε ‘μένα και σε όλους και όλες. Δεν είσαι ο μόνος. Ξέροντας το πόση άγνοια και προκατάληψη υπάρχει και πόσο έντονος παραμένει ο στιγματισμός καταλαβαίνεις πως είναι μάλλον αναπόφευκτο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως όλοι ακούνε HIV και φεύγουν τρέχοντας ούτε πως πρέπει να ζούμε συνεχώς με τον φόβο της απόρριψης ή να πάμε να μονάσουμε. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να κάνουμε (και) την ερωτική μας ζωή με τον HIV καλύτερη και να διαχειριστούμε ή να περιορίσουμε μια πιθανή απόρριψη σε 4 απλά βήματα:

  1. Ενημέρωση, ενημέρωση, ενημέρωση.

    Είναι πολύ σημαντικό, προκειμένου να μπορούμε να το διαχειριστούμε καλύτερα και να μιλάμε για αυτό με άλλους και άλλες να είμαστε πρώτα απ’ όλα εμείς όσο το δυνατόν καλύτερα ενημερωμένοι γύρω από τον HIV, το πως μεταδίδεται και το τι σημαίνει να ζεις με αυτό. ‘Ετσι, μπορούμε να περάσουμε αυτή τη γνώση και σε άλλους, να εμπνέουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στους ερωτικούς μας συντρόφους αλλά και εμείς να έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Είναι σέξι να έχει απέναντι σου κάποιον που ξέρει καλά τι του γίνεται.

  1. Μην παίρνεις την απόρριψη προσωπικά:

    Όπως είπαμε και παραπάνω, ναι θα δεχτείς και απόρριψη, μεταξύ άλλων και για αυτό το λόγο. Το να σε απορρίπτει κανείς αποκλειστικά με βάση την οροθετικότητα σου και τίποτε άλλο, δεν λέει μάλλον τίποτα για εσένα, αλλά πολλά για αυτόν. Δεν έχει να κάνει με την εμφάνιση, τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα σου. Έχει να κάνει είτε με τον φόβο, είτε με τις προκαταλήψεις που έχει ο άλλος απέναντι στην οροθετικότητα. Που σημαίνει πως και τον άντρα των ονείρων του να είχε απέναντι του, εάν έχει τέτοιο θέμα, μάλλον θα τον απέρριπτε μόνο και μόνο επειδή θα ήταν οροθετικός. Αυτός χάνει, κι εσύ μάλλον κερδίζεις. Γιατί θα ήθελες να είσαι με έναν άνθρωπο με τέτοιες προκαταλήψεις και κριτήρια για τους άλλους; Εγώ πάντως όχι.

  1. Κράτα θετική στάση:

    Πολλές φορές, στο πως θα μας αντιμετωπίσουν οι άλλοι, παίζει ρόλο και το πως αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας εμείς. Προσπάθησε, αν και μπορεί να είναι κάποιες φορές δύσκολο αν έχεις να κάνεις με κακές αντιδράσεις, να κρατάς την ηρεμία, την ψυχραιμία και την αισιοδοξία σου. Γιατί είναι πιο μεταδοτικά από τον HIV και συχνά βοηθάνε και το άτομο που έχεις απέναντι σου να το δει έτσι. Αντίθετα, το άγχος και ο πανικός είναι πάντα και κακοί σύμβουλοι για εμάς και μπορεί να τρομάξουν και τους άλλους.

  1. Να είσαι προετοιμασμένος/προετοιμασμένη:

    Σκέψου από πριν, το πως, πότε και που θέλεις να μιλήσεις γι’ αυτό. Εγώ στις αρχές, έχω κάνει μέχρι και πρόβες στον καθρέφτη για το πως να το πω. Και είχα αποφασίσει πως θα το λέω από την αρχή μιας καινούριας γνωριμίας, καθώς θεωρώ ότι είναι πολύ πιο ανώδυνο να το πεις σε κάποιον ή κάποια που δεν έχεις ακόμα κάποια προσωπική σχέση, οπότε τι είχαμε τι χάσαμε, ενώ μπορεί να είναι δυσκολότερο να διαχειριστούμε μια απόρριψη από κάποιον με τον οποίο μπορεί να έχουμε αρχίσει να δενόμαστε συναισθηματικά. Ή αν μιλάμε απλά για ένα one night stand, μπορείς απλά να πάρεις τις απαραίτητες προφυλάξεις και να τελειώσει εκεί. Φυσικά ο κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του ρυθμούς και θέλει τον δικό του χρόνο, άρα είναι μια απόφαση που παίρνει ο καθένας για τον εαυτό του.

    Τέλος, να είμαστε πάντα εξοπλισμένοι με προφυλακτικά, λιπαντικά καθώς και αυτοπεποίθηση, αγάπη, σεβασμό πρώτα για τον εαυτό μας και μετά για τους άλλους. Γιατί όπως λέει και η αγαπημένη RuPaul: “If you can’t love yourself, how in the hell you gonna love somebody else”.

Σε αυτή μας τη στήλη μπορείτε να μας στέλνετε οποιαδήποτε απορία έχετε για τον HIV, τη μετάδοσή του, και καθημερινά θέματα που αφορούν στη ζωή ενός οροθετικού. Συμπληρώστε τη φόρμα κάνοντας κλικ εδώ.

Zak Kostopoulos

Ο Ζακ Κωστόπουλος είναι οροθετικός queer ακτιβιστής που δραστηριοποιείται και γράφει κυρίως για θέματα που αφορούν τον HIV και τη σεξουαλικότητα αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα εν γένει.




Δες και αυτό!