Το καλούπι της φυσιολογικής αρμονίας

26/02/2015
από

1489075_270164333132113_690041197_n– Μου αρέσει το στυλ σου. Είναι απλό. Δεν φοράς ποτέ τακούνια;

– Όχι δεν μου αρέσουν.

– Αν σε καλέσουν σε κανένα γάμο, τι φορείς;

– Ότι να ναι, δεν ξέρω.

– Δεν φορείς ποτέ φούστα;

Για πολλά χρόνια κατηγορούσα τους ανθρώπους που δεν με αποδέχονται. Με τα χρόνια κατάλαβα πως η ευθύνη ήταν όλη δική μου. Πως μπορούν να σε αποδεχτούν όταν δεν δείξεις τι είσαι; Όταν δεν σταθείς απέναντι τους και να τους διηγηθείς την ιστορία σου, τον καημό σου, την επιθυμία σου; Όσες ερωτήσεις κι αν κάνουν, τελικά δεν έχει τόση σημασία, απλά δεν γνωρίζουν, δεν μπορούν να αποδεχτούν γιατί δεν ξέρουν. Υπάρχουν και εκείνοι που ξέρουν, τους έχεις μιλήσει, όμως δεν μπορούν ούτε τότε να σε αποδεχτούν άρα το πρόβλημα είναι δικό τους, εξάλλου δεν μπορείς να φας τα χρόνια σου πείθοντας τους ή να προσπαθείς να σε καταλάβουν.
Υπάρχει και ο φόβος του να πάνε ένα βήμα πιο μπροστά στα καινούργιο, έμαθαν και παραμένουν σε όσα ξέρουν ως “φυσιολογικά”.

– Όχι δεν φοράω φούστες, ούτε τακούνια, ούτε φορέματα, ούτε βάφομαι. Στην ηλικία των 7 χρόνων και ενώ όλα τα κορίτσια της ηλικίας μου επεξεργάζονταν τα πράγματα των μανάδων τους, εγώ είχα μανία με του πατέρα μου τα πράγματα. Τα κορίτσια του σχολείου ασχολούνταν με τους πρώτες έρωτες, ενώ εγώ σκηνοθετούσα πως είμαι κάποιος άλλος και γνωρίζω τον πρώτο μου έρωτα σε γένος θηλυκού. Στην ηλικία των 14 χρόνων έως και 18 και ενώ έπρεπε να με χαροποιεί το γεγονός πως το σώμα μου άλλαζε από κοριτσάκι σε κορίτσι για να γίνει αργότερα γυναίκα, μέσα μου έβραζα και απελπιζόμουν, φοβόμουν και ντρεπόμουν. Ο πρώτος μου έρωτας ήταν με ένα κορίτσι στο σχολείο, κρυφά και αθόρυβα. Προσπαθούσα να αλλάξω, να γίνω και εγώ σαν τις φίλες μου που έπαιρναν τα βαφικά τους και μιλούσαν μυστικά για αγόρια, μα ήταν αδύνατο. Πώς να αλλάξεις την καρδία σου ή το ποιος γεννήθηκες για να είσαι.
– Είσαι ομοφυλόφιλη;
– Όχι.
– Αφού σου αρέσουν οι γυναίκες. Δεν είναι τόσο κακό, έχει πολλούς.
– Το θέμα δεν είναι ο σεξουαλικός μου προσανατολισμός, αλλά το σώμα μου, η ταυτότητα μου, το φύλο. Είμαι ένας άντρας σε σώμα γυναίκας, εγκλωβισμένος, χρόνια. Ξέρεις πως είναι να κουβαλάς τόσα χρόνια ένα σώμα που δεν μπορείς να το στηρίξεις; Να ζεις και να υπάρχεις με τους υπόλοιπους χωρίς να μπορείς να εκφραστείς σωματικά και ψυχικά;
– Δεν καταλαβαίνω.
– Σημασία δεν έχει να καταλάβεις, μα να αποδεχτείς την κατάσταση, να μην την κατακρίνεις και καλύτερα να δεις πως υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι που ζουν μαζί μας, υποφέρουν και θέλουν να ελευθερωθούν.
– Είναι πολύ δύσκολο και πιστεύω ότι μπορείς να ζεις με αυτό το σώμα κι να βρεις μια σχέση που θα είναι μαζί σου.
– Σίγουρα αυτό θα βόλευε σένα και την κοινωνία, γιατί δεν θα χρειαζόταν να προσπαθήσετε να καταλάβετε ή να αντικρίσετε ανθρώπους που έχουν κάνει την αλλαγή, όμως δεν μπορείς να αντιληφθείς πόσο σκληρό είναι να μένει το σώμα ανέκφραστο. Με τα χρόνια θα μαραθεί και θα καταρρεύσει.

Υπάρχουν πολλά και ουσιαστικά προβλήματα, αν δεν γνωρίζουμε ας μην κατακρίνουμε σαν τέλειοι ατελείς. Η υγιής ζωή, η δημοκρατική κοινωνική ένταξη και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και του αυτοπροσδιορισμού είναι δικαίωμα όλων μας. Η ομοφυλοφιλία και η δυσφορία γένους ή φύλου δεν είναι ασθένειες άρα δεν χρειάζονται περίθαλψη. Είναι πραγματικότητες που πρέπει να δούμε και να αποδεχτούμε. Μην γυρίζεται την πλάτη γιατί μπορεί να βρίσκονται περιπτώσεις μέσα στο σπίτι σας ή σε κοντινό περιβάλλον σας.

Ευχαριστώ. Ειρήνη ημών

acceptCY

Η accept ΛΟΑΤ Κύπρου είναι η μοναδική εγγεγραμμένη ΛΟΑΤΙ οργάνωση στον έφορο σωματείων την Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελείται από ενεργούς εθελοντές. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται και αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής προέλευσης, γλώσσας, κατάστασης υγείας, σωματικής κατάστασης ή άλλου γνωρίσματος και διεκδικούμε σταθερά, αλλά δυναμικά την αποδοχή, την αλληλοαποδοχή, χειραφέτηση και αλληλοϋποστήριξη, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤI κοινότητα.
Η ενέργειες μας επικεντρώνονται:
• Στην προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ΛΟΑΤΙ προσώπων και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
• Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ίδιας της κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης, της οικογένειας, των θεσμών, των οργανωμένων ή μη φορέων και της κοινωνίας γενικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής υγείας.
ΛΟΑΤΙ: Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Intersex.
Όραμα μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του, απαλλαγμένης από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσο αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.




Δες και αυτό!