Κύπρος: Η αστυνομία αποσύρει τις κατηγορίες εις βάρος της ACCEPT-ΛΟΑΤ ΚΥΠΡΟΥ

19/01/2015
από

epistrofi_photos_2Η Αστυνομία Κύπρου επέστρεψε στις 9 Ιανουαρίου 2015 τις φωτογραφίες που κατάσχεσε από την έκθεση της Πάολας Ρεβενιώτη με τίτλο «Διόρθωση», την οποία διοργάνωσε η Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Τρανς Ατόμων.

Για την ίδια υπόθεση είχε κατηγορηθεί ο Πρόεδρος της οργάνωσης, Κώστας Γαβριηλίδης, για «δημοσίευση αισχρού περιεχομένου», κατηγορίες οι οποίες αποσύρθηκαν μετά από επέμβαση της Γενικής Εισαγγελίας της Δημοκρατίας.

Σε επιστολή του προς την Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι έγιναν συστάσεις προς την Αστυνομία για «αποφυγή επίδειξης ανάλογου υπέρμετρου ζήλου στο μέλλον για παρόμοιες υποθέσεις, όπως έγινε στη παρούσα υπόθεση, κατά τρόπο που ενδεχομένως να τίθεται εν αμφιβόλω λόγω των ενεργειών της αστυνομίας η απρόσκοπτη απόλαυση των συνταγματικών και δημοκρατικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών, όπως το δικαίωμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας.»

Logo Greek jpeg formatΑνάλογη ήταν και η αντίδραση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία σημείωσε στο πόρισμά της για την υπόθεση πως «η αποκαθήλωση των έργων ήταν μια πράξη αχρείαστη, δυσανάλογα δραστική και κατασταλτική».

Το γεγονός είχε προκαλέσει την κατακραυγή της Κυπριακής κοινής γνώμης και ιδιαίτερα της καλλιτεχνικής κοινότητας, η οποία με ανακοινώσεις της κατηγόρησε ευθέως την Αστυνομία για καταπάτηση της ελευθερίας της έκφρασης και στην συγκεκριμένη περίπτωση της καλλιτεχνικής έκφρασης, η οποία είναι απαραίτητη σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία.

Ενάντια της αποκαθήλωσης τάχθηκαν και διεθνή ΜΜΕ και οργανώσεις. Σε επιστολή της προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνά Νικολάου ο Διεθνή Οργανισμός για τα ΛΟΑΤ Δικαιώματα στην Ευρώπη (ILGA-Europe) δήλωσε συμπαράσταση προς την εδώ οργάνωση, σημειώνοντας πως “η εντύπωση ότι η παρέμβαση αυτή στόχευε την Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου, την μόνη επίσημα εγγεγραμμένη ΛΟΑΤ οργάνωση στη Κύπρο, είναι δύσκολο να απορριφθεί, και το ερώτημα εάν θα υπήρχε μια παρόμοια παρέμβαση αν η ίδια έκθεση οργανωνόταν από μια διαφορετικού είδους οργάνωση, παραμένει αναπάντητο”.

Παρόλο που η Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου δεν έλαβε καμία απολογία εκ μέρους της Αστυνομίας Κύπρου για το αδικαιολόγητο συμβάν, ευελπιστεί πως το γεγονός θα αναγκάσει το κράτος να αναθεωρήσει τις πολιτικές που διέπουν παρόμοια περιστατικά, με βάσει και των οδηγιών της Επιτρόπου Διοικήσεως και πως τελικά θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα σε νομικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι η έκθεση είχε ξεκινήσει στις 20 Νοεμβρίου, Διεθνή Μέρα Μνήμης Τρανς Ατόμων, στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας με την άδεια του Δήμου Λευκωσίας, με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κυπριακό κοινό σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα των Τρανς ατόμων. Για το σκοπό αυτό, η έκθεση παρουσίαζε φωτογραφίες της γνωστής ελληνίδας τρανς ακτιβίστριας Πάολας Ρεβενιώτη, καθώς και πρόγραμμα προβολών του ντοκιμαντέρ της ίδιας με τίτλο «Καλιαρντά» που παρουσιάζει με μαρτυρίες την ιστορία της ΛΟΑΤ κοινότητας στον ευρύτερο ελληνικό χώρο.

Η Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου ευχαριστεί θερμά όλους όσοι την υποστήριξαν με τις δηλώσεις ή/και τη στάση τους, συμπεριλαμβανομένων του ΑΚΕΛ, του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας (Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC]), του Σωματείου Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου (ΕΙ.ΚΑ), της Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ), του Διεθνή Οργανισμού για τα ΛΟΑΤ Δικαιώματα (ILGA-Europe) από τις Βρυξέλλες, και όλους όσοι επώνυμα ή ανώνυμα αντέδρασαν και συμπαραστάθηκαν. Ευχαριστεί επίσης τον επιμελητή της έκθεσης κ Χρίστο Κυριακίδη και κυρίως την ίδια την κ Πάολα Ρεβενιώτη για την άψογη συνεργασία και την κατανόηση.

Εκφράζει επίσης την ελπίδα πως η δημόσια κατακραυγή που προκλήθηκε από το συμβάν θα βοηθήσει στην κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει καθημερινά η ΛΟΑΤ κοινότητα και τα τρανς άτομα συγκεκριμένα και πως μέσα από αυτή τη διαδικασία θα ωριμάσουμε ακόμα περισσότερο ως κοινωνία.

Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου

Tel. 99812343

Email. [email protected]

Web. acceptcy.org facebook.com/acceptLGBTCyprus twitter.com/AcceptCY

acceptCY

Η accept ΛΟΑΤ Κύπρου είναι η μοναδική εγγεγραμμένη ΛΟΑΤΙ οργάνωση στον έφορο σωματείων την Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελείται από ενεργούς εθελοντές. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται και αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής προέλευσης, γλώσσας, κατάστασης υγείας, σωματικής κατάστασης ή άλλου γνωρίσματος και διεκδικούμε σταθερά, αλλά δυναμικά την αποδοχή, την αλληλοαποδοχή, χειραφέτηση και αλληλοϋποστήριξη, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤI κοινότητα.
Η ενέργειες μας επικεντρώνονται:
• Στην προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ΛΟΑΤΙ προσώπων και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
• Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ίδιας της κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης, της οικογένειας, των θεσμών, των οργανωμένων ή μη φορέων και της κοινωνίας γενικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής υγείας.
ΛΟΑΤΙ: Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Intersex.
Όραμα μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του, απαλλαγμένης από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσο αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!