Κύπρος: Ασυμφωνίες με το σύμφωνο συμβίωσης

02/01/2015
από

eliza_savvidouΛευκωσία: Σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις για πρόνοιες του νομοσχεδίου που θεσμοθετεί το σύμφωνο συμβίωσης, εξέφρασε η επίτροπος Διοικήσεως και Αρχή κατά των Διακρίσεων Ελίζα Σαββίδου. Με πολυσέλιδο σημείωμα της προς τη Βουλή και το υπουργείο Εσωτερικών, η κ. Σαββίδου ζητά την υιοθέτηση σειράς τροποποιήσεων επί του νομοσχεδίου καθώς και την άμεση προώθηση του στη Βουλή για ψήφιση «χωρίς να παρεισφρήσουν στην πορεία ρυθμίσεις που θα φαλκιδεύουν τον ίδιο τον σκοπό αυτού του αξιόλογου εγχειρήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το σύμφωνο συμβίωσης θα δίνει τη δυνατότητα στα ζευγάρια που είναι κατά του θεσμού του γάμου, θρησκευτικός ή πολιτικός, να αποκτήσουν τα οφέλη που προσφέρει ο γάμος χωρίς γάμο. Θα απολαμβάνουν, δηλαδή, τα ίδια δικαιώματα που έχουν σήμερα οι σύζυγοι, χωρίς τα δεσμά του γάμου. Τα παιδιά που θα γεννιούνται κατά τη διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης θα τεκμαίρεται ότι έχουν πατέρα τον άνδρα με τον οποίο η μητέρα κατήρτισε το σύμφωνο. Το εν λόγω νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε ως πρωτοποριακό, καθώς σύμφωνο συμβίωσης θα μπορούν να υπογράφουν μεταξύ τους και ομοφυλόφιλα άτομα και θα αναγνωρίζονται νομικά από την Πολιτεία, ως ζευγάρια. Σε περίπτωση ασυμφωνίας χαρακτήρων, το ετερόφυλο ή ομόφυλο ζευγάρι θα μπορεί να χωρίσει με μια απλή λήξη του συμβολαίου, χωρίς χρονοβόρα και πανάκριβα διαζύγια.

Το περιβόητο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης συζητείται εδώ και αρκετά χρόνια. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αυτών άλλαξε διάφορες μορφές, αλλά ποτέ δεν κατέληξε στη Βουλή για ψήφιση. Ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, αφού τροποποίησε το προηγούμενο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο επί διακυβέρνησης Χριστόφια, το ανάρτησε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου για δημόσια διαβούλευση. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της δημόσιας διαβούλευσης, η επίτροπος Διοικήσεως προέβη στις εξής παρατηρήσεις και επισημάνσεις για πρόνοιες του νομοσχεδίου:

1. Διαπνέεται σε μεγάλο βαθμό από το στοιχείο του μεταναστευτικού ελέγχου. Σύμφωνα με την επίτροπο «είναι διάχυτη η πρόθεση των συντακτών να καθησυχάσουν αδικαιολόγητα φοβικά σύνδρομα αναφορικά με ενδεχόμενη μετατροπή του συμφώνου σε εργαλείο διευκόλυνσης και νομιμοποίησης της παραμονής υπηκόων τρίτων χωρών» Ως έχει το νομοσχέδιο, όπως σημειώνει η κ. Σαββίδου, αποκλείει μια ευρεία κατηγορία αλλοδαπών που διαμένουν και εργάζονται νόμιμα στην Κύπρο.

2. Η επίτροπος θεωρεί αδόκιμο τον ορισμό που δίνεται στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης. Κατά τους συντάκτες του νομοσχεδίου, σύμφωνο συμβίωσης «αποτελεί η έγγραφη σύμβαση ανάμεσα σε δύο ενήλικα ετερόφυλα ή ομόφυλα πρόσωπα». Κατά την επίτροπο, η εν λόγω παράγραφος θα πρέπει να αντικατασταθεί ως εξής: «Σύμφωνο συμβίωσης αποτελεί η έγγραφη σύμβαση ανάμεσα σε δύο ενήλικα πρόσωπα διαφορετικού ή ιδίου φύλου», καθώς όπως εξηγεί, ένα πρόσωπο δεν είναι από μόνο του ομόφυλο ή ετερόφυλο αλλά σε σχέση με κάποιο άλλο.

3. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως το σύμφωνο συμβίωσης εκτός από την έγγραφη σύμβαση μεταξύ των συμβαλλομένων, λύεται με μονομερή δήλωση η οποία επιδίδεται στον άλλον και αυτοδικαίως, σε περίπτωση γάμου είτε μεταξύ των συμβληθέντων είτε μεταξύ ενός από αυτούς με άλλο πρόσωπο. Η επίτροπος θεωρεί ότι στην περίπτωση της μονομερούς δήλωσης, το σύμφωνο δεν θα πρέπει να λύεται από τη στιγμή της επίδοσης αλλά μετά την πάροδο τριμήνου από αυτήν, ώστε να δίνεται στο ζευγάρι μια περίοδος περισυλλογής.

5. Στο νομοσχέδιο απουσιάζουν οι ευθείς αναφορές στα παιδιά και στις γονικές σχέσεις όπως για παράδειγμα το τεκμήριο πατρότητας, η γονική μέριμνα, η διατροφή τέκνων κτλ. «Θέλω να πιστεύω ότι η απουσία αυτή είναι τυχαία και δεν υποδηλώνει απόδοση μικρότερης σημασίας στους οικογενειακούς δεσμούς που αναπτύσσονται στα πλαίσια του συμφώνου συμβίωσης», αναφέρει η επίτροπος. Υποδεικνύοντας ότι, σε όσες περιπτώσεις δεν αναφέρονται ρητά στο νομοσχέδιο αλλά αφορούν υπάρχοντα δικαιώματα και υποχρεώσεις συζύγων, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων γονέων – τέκνων που ρυθμίζονται με την κείμενη νομοθεσία, θα πρέπει να ισχύει αναλογικά και για τους συμβαλλόμενους του συμφώνου συμβίωσης. «Δεν υποκαθιστά το γάμο»

Μιχάλης Χατζηστυλιανού στην Κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”

acceptCY

Η accept ΛΟΑΤ Κύπρου είναι η μοναδική εγγεγραμμένη ΛΟΑΤΙ οργάνωση στον έφορο σωματείων την Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελείται από ενεργούς εθελοντές. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται και αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής προέλευσης, γλώσσας, κατάστασης υγείας, σωματικής κατάστασης ή άλλου γνωρίσματος και διεκδικούμε σταθερά, αλλά δυναμικά την αποδοχή, την αλληλοαποδοχή, χειραφέτηση και αλληλοϋποστήριξη, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤI κοινότητα.
Η ενέργειες μας επικεντρώνονται:
• Στην προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ΛΟΑΤΙ προσώπων και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
• Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ίδιας της κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης, της οικογένειας, των θεσμών, των οργανωμένων ή μη φορέων και της κοινωνίας γενικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής υγείας.
ΛΟΑΤΙ: Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Intersex.
Όραμα μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του, απαλλαγμένης από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσο αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.




Δες και αυτό!