ΑVMAG 14: Οι σημαντικότερες “LGBTQ” ειδήσεις της χρονιάς

29/12/2014

Πάντα τέτοιες ημέρες αναλογιζόμαστε τον χρόνο που φέυγει. Θέλοντας λοιπόν να κάνουμε ένα αισιόδοξο ποδαρικό στο 2015, αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε όλες εκείνες τις ειδήσεις που συνέβησαν στην οικουμένη και είχαν θετικό αντίκτυπο στην παγκόσμια LGBTQ κοινότητα. Βαθιά ανάσα και ξεκινάμε…

Η εξομολόγηση ενός αθλητή…

Το βάπτισμα του πυρός για το 2014 παίρνει o πρώην άσσος της εθνικής Γερμανίας Thomas Hitzelberger, ο οποίος δεν πρόλαβε να γιορτάσει το νέο έτος και αποφάσισε να αποκαλύψει ότι είναι gay. Σε συνέντευξη που παραχωρεί σε γνωστή εφημερίδα, δηλώνει: “Εκφράζω ανοιχτά τη σεξουαλικότητά μου διότι θέλω να προωθήσω τη δημόσια συζήτηση σχετικά με την ομοφυλοφιλία στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού”.  Στο ίδιο μονοπάτι βαδίζουν αργότερα και άλλοι διάσημοι αθλητές, όπως ο Michael Sam και ο Ian Thorp, που ξεπερνούν τις αναστολές τους και τους φόβους τους, αποκαλύπτοντας τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Αναμφισβήτητα το 2014 είναι η χρονιά των open-gay αθλητών!

Αποκτήσαμε gay friendly θρησκευτικούς ηγέτες;

popegetsnakedΜπορεί σε ετούτη εδώ τη χώρα να μην προλαβαίνουμε να μετράμε τους πύρινους λόγους των εκάστοτε κληρικών, στο εξωτερικό όμως φαίνεται να αλλάζουν τα πράγματα. Το 2014 είναι η χρονιά που ένας μεγάλος “εχθρός” των LGBTQ δικαιωμάτων αρχίζει να μαλακώνει. Ο λόγος για την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, η οποία μέσα από το πρόσωπο του – μετριοπαθή σε όλα του – Πάπα Φραγκίσκου, κλείνει το μάτι (τόσο, όσο) στους απανταχού “διαφορετικούς” πιστούς. Με δηλώσεις όπως “Αν ένας άνθρωπος είναι γκέι, αναζητά το Θεό και έχει καλή θέληση, ποιος είμαι εγώ για να τον κρίνω;”, “Η εκκλησία δεν πρέπει να επεμβαίνει στις ζωές των LGBT”, “Στα παιδιά των ομοφυλόφιλων και χωρισμένων ζευγαριών δεν πρέπει να κάνουμε εμβόλιο κατά της πίστης”, δεν είναι να απορείς που πολλά περιοδικά του χάρισαν το βραβείο του “προσώπου της χρονιάς”.

Θετικός και ο Dalai Lama, ο οποίος σε συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή Larry King Now, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Αντίθετα το λάθος βρίσκεται στον εκφοβισμό και την ομοφοβία.

Όλα του γάμου… δύσκολα; (μέρος Α’)

Europe's attitude on gay and lesbian couples marrying are very much a mixed bagΑν η gay κοινότητα έχει κερδίσει κάτι μέσα στο 2014, αυτό είναι το δικαίωμα του “gay γάμου” (ή σε κάποιες περιπτώσεις του συμβώνου συμβίωσης). Στο έτος που μας αποχαιρετά, αρκετά χώρες ξεπέρασαν τα αναχρονιστικά του κολλήματα και αναγνώρισαν στα ομόφυλα ζευγαρία τη νομική κάλυψη που τους αξίζει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μ. Βρετανία (Αγγλία – Ουαλία), η οποία απέκτησε τον περασμένο Μάρτιο τα πρώτα της gay ζευγάρια (από τέλη αυτού του μήνα και η Σκωτία). Ακολούθησε η Μάλτα (σύμφωνο συμβίωσης), το Λουξεμβούργο (γάμος), η Κροατία (σύμφωνο), η Εσθονία (σύμφωνο) και η Φιλανδία (γάμος).

Στην περίπτωση του Λουξεμβούργου αξίζει να θυμηθούμε και τον πρωθυπουργό Σαβιέ Βετέλ που δήλωσε ότι επιθυμεί να παντρευτεί τον επί χρόνια σύντροφό του.

Όλα του γάμου… δύσκολα; (Μέρος Β’)

Παρά την προσπάθεια της Ευρώπης, οι Η.Π.Α κερδίζουν επάξια τον διαγωνισμό της “gay παντρειάς” Η ιστορία έχει ως εξής. Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας κρίνει αντισυνταγματική τη νομοθεσία που απαγορεύει την ένωση των ομόφυλων ζευγαριών, τα κατώτερα δικαστήρια το παίρνουν γραμμή και η μία πολιτεία μετά την άλλη απορρίπτει κάθε ένσταση που έχει αντίθετη άποψη. Αυτή τη στιγμή 35 πολιτείες λένε “ναι” στους gay γάμους… (και συνεχίζει).

Ο ομοφοβικός νόμος έφαγε άκυρο στην Ουγκάντα

Στις 24 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Yoweri Museveni υπέγραψε τη νομοθεσία που έθετε οποιαδήποτε ομοφυλοφιλική πράξη, ποινικό έγκλημα. Το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας όμως αποφάσισε να απορρίψει το νόμο αυτό, μιας και δεν εκφράζει την πλειοψηφία των βουλευτών (δεν είχε συγκεντρώσει των απαιτούμενο αριθμών ψήφων).

“Αναγνωρίζω τον Ιούνιο μήνα Υπερηφάνειας για τα LGBT άτομα”

tumblr_mo12wpK2Vj1ql159go1_500Οι pride διοργανώσεις μέσα στο 2014 ήταν περισσότερες από πότε. Για αυτό το λόγο ο πρόεδρος των Η.Π.Α, Barack Obama, ανακήρυξε τον Ιούνιο μήνα Υπερηφάνειας για την LGBT κοινότητα.

“Από σήμερα, εγώ o Barack Obama, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, σύμφωνα με την εξουσία που μου δίνει το Σύνταγμα και οι νόμοι της χώρας, αναγνωρίζω τον Ιούνιο μήνα Υπερηφάνειας για τα LGBT άτομα. Καλώ το λαό των Η.Π.Α να εξαλείψει τις προκαταλήψεις, οπουδήποτε κι αν υπάρχουν και να γιορτάσει τη διαφορετικότητα του αμερικανικού λαού”.

Να προσθέσουμε επίσης ότι πριν από λίγες εβδομάδες το υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α “αναδιατύπωσε” την ισχύουσα νομοθεσία που έχει να κάνει με τις διακρίσεις, ώστε να καλύπτει και τα τρανς άτομα.

Η Τουρκία αναγνωρίζει (επιτέλους) τη ρητορική μίσους

Τις ομιλίες μίσους και γενικότερα τη λεκτική κακοποίηση με αφορμή το σεξουαλικό προσανατολισμό αναγνώρισε για πρώτη φορά το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, η δικαστική αρχή της γειτονικής χώρας αποφάνθηκε ότι να αποκαλείς τους gay “ανώμαλους” ανήκει στη σφαίρα της ρητορικής μίσους.

Και όμως το μήλο είναι πολύχρωμο…

Δεν είναι μόνο οι αθλητές που αποφάσισαν να βγουν από την ντουλάπα το 2014. Πολιτικοί (βλ. υπουργό Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, κλπ) μοντέλα (βλ. Μις Ισπανία 2013), αλλά και πασίγνωστοι πρόεδροι επιχειρήσεων. Και ναι αναφερόμαστε στον Τιμ Κουκ, CEO της Apple, που επέλεξε αυτή τη χρονιά για να μας μιλήσει για τον εαυτό του. “Είμαι υπερήφανος που είμαι ομοφυλόφιλος, και θεωρώ ότι το ότι είμαι γκέι είναι από τα μεγαλύτερα δώρα που μου έδωσε ο Θεός”.

 Οι Ολυμπιακοί Αγώνες σταματούν τις διακρίσεις εις βάρος της LGBT κοινότητας

Μετά τη δημόσια κατακραυγή με τη διοργάνωση των περασμένων χειμερινών ολυμπιακών αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να διασφαλίσει τα δικαιώματα των gay αθλητών που λαμβάνουν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες. Αν και ήδη στο καταστατικό της επιτροπής υπήρχε το σχετικό άρθρο που απαγόρευε κάθε είδους διάκριση, τα μέλη επέλεξαν να αποσαφηνίσουν το θέμα, θέτοντας ως φοντεμανταλιστική τους αρχή.

Επώνυμα -Ι DO –

Για το τέλος αφήσαμε όλα εκείνα τα επώνυμα gay ζευγάρια που αποφάσισαν να ανέβουν τα σκαλιά… του δημαρχείου. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Neil Patric Harris και David Burtka. Elton John και David Furnish. Lance Bass και Michael Turchin. Jodie Foster και Alexandra Hedison.

Και του χρόνου…

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!