Καταγγελία για λογοκρισία και διακρίσεις από την Accept

22/11/2014
από

10610606_833989209957890_1414843402731176773_nΗ Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου με λύπη της ανακοινώνει ότι το απόγευμα της Παρασκευής, 21 Νοεμβρίου 2014, η Αστυνομία Κύπρου προέβηκε σε κατάσχεση των έργων τέχνης της έκθεσης φωτογραφίας της ελληνίδας τρανς ακτιβίστριας Πάολας Ρεβενιώτη, “Διόρθωση”, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Οργάνωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Τρανς Ατόμων που τιμάται στις 20 Νοεμβρίου.

Η έκθεση κατασχέθηκε μετά από καταγγελία που δέχτηκε η Αστυνομία από πολίτη που διαφώνησε με το περιεχόμενο των φωτογραφιών που απεικονίζουν τη ζωή μέσα από το φωτογραφικό φακό της κ. Ρεβενιώτη.

Σημειώνεται πως η Accept, στην προσπάθεια της να προστατέψει τα έργα κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας της αγοράς, τα είχε καλύψει, ενώ όταν κατά την διάρκεια της μέρας παρατηρήθηκε μερική παραβίαση της κάλυψης, προσωπικό του Δήμου προχώρησε σε άμεση επανακάλυψή τους. Συνεπώς, τα έργα ήταν καλυμμένα τόσο κατά την υποβολή του παραπόνου όσο και κατά τη στιγμή της κατάσχεσής τους από την Αστυνομία.

Η Αστυνομία Κύπρου βρέθηκε στον χώρο και προχώρησε σε κατάσχεση όλων των έργων της έκθεσης μετά από το μοναδικό παράπονο και προχώρησε σε ανάκριση του Προέδρου της Οργάνωσης, Κώστα Γαβριηλίδη, κατηγορώντας τον επίσημα για “Δημοσίευση Αισχρών Θεμάτων” σε δημόσιο χώρο.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η Αστυνομία δεν ενημέρωσε για τις προθέσεις της ούτε το Δήμο Λευκωσίας που είχε επίσημα παραχωρήσει στην Accept το χώρο της αγοράς για τη συγκεκριμένη έκθεση, αλλά ούτε και την Οργάνωση για να προβεί έστω η ίδια σε αφαίρεση εκείνων των έργων που ενόχλησαν.

Μετά την καταγγελία η Αστυνομία επέτρεψε την επιστροφή μερικών φωτογραφιών, κρατώντας άλλες, που απεικονίζουν ανδρικό γυμνό, ως τεκμήρια για την μετέπειτα δίκη.

Η Accept καταγγέλλει το γεγονός ως καθαρή λογοκρισία και πιστεύει πως έχει στοχοποιηθεί η ίδια και η δράση της, ενώ η κατάσχεση εναντιώνεται σε κάθε καλλιτεχνική έκφραση που δεν εμπίπτει σε απαρχαιωμένες ιδέες αστυνομίας και κράτους για το τί είναι τέχνη.

Η Οργάνωση έχει προβεί ήδη σε καταγγελία του γεγονότος στην Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ θα προβεί σε επίσημη καταγγελία, τόσο στους τοπικούς φορείς όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Accept ενημερώνει το κοινό πως οι προβολές του ντοκιμαντέρ της κ. Ρεβενιώτη, “Καλιαρντά”, θα συνεχιστούν κανονικά το Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2014, στις 18:00 και στις 20:00, στον ίδιο χώρο της Δημοτικής Αγοράς, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

21 Νοεμβρίου 2014

acceptCY

Η accept ΛΟΑΤ Κύπρου είναι η μοναδική εγγεγραμμένη ΛΟΑΤΙ οργάνωση στον έφορο σωματείων την Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελείται από ενεργούς εθελοντές. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται και αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής προέλευσης, γλώσσας, κατάστασης υγείας, σωματικής κατάστασης ή άλλου γνωρίσματος και διεκδικούμε σταθερά, αλλά δυναμικά την αποδοχή, την αλληλοαποδοχή, χειραφέτηση και αλληλοϋποστήριξη, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤI κοινότητα.
Η ενέργειες μας επικεντρώνονται:
• Στην προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ΛΟΑΤΙ προσώπων και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
• Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ίδιας της κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης, της οικογένειας, των θεσμών, των οργανωμένων ή μη φορέων και της κοινωνίας γενικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής υγείας.
ΛΟΑΤΙ: Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Intersex.
Όραμα μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του, απαλλαγμένης από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσο αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!