ypourgeio-paideias_43Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Ανδρέα Λομβέρδο, έστειλαν οι οργανώσεις Θετική Φωνή, Κέντρο Ζωής και PRAKSIS για το θέμα της δημοσίευσης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, υποτροφίας Αιγυπτιακού πανεπιστημίου που θέτει ως προϋπόθεση την προσκόμιση βεβαίωσης ότι ο υποψήφιος δεν είναι οροθετικός.

Σύμφωνα με την επιστολή:

“Οι οργανώσεις Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», Κέντρο Ζωής και PRAKSIS με έκπληξη εντοπίσαμε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, δημοσίευση με θέμα «Υποτροφίες Αιγύπτου για το ακαδημαϊκό έτος 2015», του Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται προϋποθέσεις που αντίκεινται απόλυτα στην ελληνική νομοθεσία και συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του ιατρικού απορρήτου και του οφειλόμενου σεβασμού στα προσωπικά δεδομένα και στην προσωπικότητα του ατόμου.

Πιο συγκεκριμένα, στο έγγραφο της Διεύθυνσης Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων (Τμήμα Α΄ Υποτροφιών) με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου 2014, σημειώνεται πως οι υποψήφιοι των υποτροφιών του Πανεπιστημίου Al Azhar θα πρέπει να προσκομίσουν «ιατρική βεβαίωση από το Υπουργείο Υγείας της χώρας του υποψηφίου, ότι ο υποψήφιος είναι υγιής και δεν πάσχει από οποιαδήποτε μολυσματική ασθένεια» ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η HIV λοίμωξη.

Με την παραδοχή πως η Ελληνική Πολιτεία υποχρεούται να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες των ατόμων που ζουν με HIV/AIDS και με δεδομένο ότι η HIV λοίμωξη δεν μεταδίδεται με την κοινωνική επαφή και επομένως δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δε μπορούμε να κατανοήσουμε τη σκοπιμότητα και τη λογική στην οποία βασίστηκε η συμπερίληψη του συγκεκριμένου όρου.

Επιπρόσθετα, οι προϋποθέσεις που θέτει η Πρεσβεία της Αιγύπτου προς τους Έλληνες υποψηφίους της υποτροφίας προσκρούουν στην ελληνική νομοθεσία και συγκεκριμένα στην υποχρέωση σεβασμού της αξίας και την προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου (άρθρα 2 και 5 Συντάγματος) και στην απαγόρευση διακρίσεων για λόγους υγείας (νόμος 3304/2005). Ως εκ τούτου, ακόμη και αν μία τέτοια διαδικασία είναι νόμιμη και ισχύει σε άλλο κράτος, δεν είναι ανεκτή στην ελληνική και εν γένει στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη.

Για το λόγο αυτό, οι συνυπογράφουσες οργανώσεις σας καλούμε να παρέμβετε ώστε να αφαιρεθεί άμεσα η συγκεκριμένη προκήρυξη από την ιστοσελίδα του Υπουργείο Παιδείας έως ότου απαλειφθεί η αναφορά στο HIV/AIDS. Είναι αδιανόητο η Ελληνική Πολιτεία να νομιμοποιεί με αυτό τον τρόπο απαράδεκτες διακρίσεις εναντίον των πολιτών της. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη και οποιαδήποτε άλλη προκήρυξη ή δημόσιο έγγραφο ξένου κράτους θα πρέπει να ελέγχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες πριν λάβει τη σφραγίδα και συνεπώς τη νομιμοποίηση του Ελληνικού Κράτους.

Είμαστε βέβαιοι πως θα σας βρούμε σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή, να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας από διακρίσεις που συντηρούν το στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση.

Με τιμή,

Θετική Φωνή, Νίκος Δέδες, Πρόεδρος

Κέντρο Ζωής, Λεωνίδας Βακερλής, Πρόεδρος

PRAKSIS, Τζανέτος Αντύπας, Πρόεδρος “

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!