“Θετική Φωνή”, PRAKSIS, Κέντρο Ζωής: Θα φέρουμε την γνώση μπροστά από τον φόβο για τον HIV/AIDS

13/11/2014

e4fef63ec783a02b3f96a38380859954_LΣτη διαδικασία της διαβούλευσης βρίσκονται οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) προκειμένου να δημιουργηθεί ένας χώρος για την στέγαση οροθετικών, χρηστών ναρκωτικών και, εδεχομένως, άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στα όρια του Δήμου Αθηναίων.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Νοεμβρίου η αντιδήμαρχος Αθηναίων Μαρία Στρατηγάκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος το οποίο υλοποιούν ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή”, η PRAKSIS και το Κέντρο Ζωής, με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Μποδοσάκη, για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση στρεβλών αντιλήψεων και τοποθετήσεων για τον HIV/AIDS στον δημόσιο πολιτικό λόγο, τον λόγο και την πρακτική των υπηρεσιών και τα ΜΜΕ.

Η Μαρία Στρατηγάκη, μάλιστα, εμφανίσθηκε ανοιχτή να ανοίξει δημόσιος διάλογος για την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), ο οποίος περιλαμβάνει ρήτρα διάκρισης κατά των οροθετικών αστέγων.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της “Θετικής Φωνής” Γιάννος Λιβανός τόνισε μεταξύ άλλων στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι το πρόγραμμα “θα προσφέρει ιδιαίτερη προστιθέμενη κοινωνική αξία” και υπογράμμισε ότι “είμαστε δυνάμεις οι οποίες συνεργαζόμαστε για να προασπίσουμε τα δικαιώματα των οροθετικών”, ενώ ο διευθυντής του Κέντρου Ζωής Νίκος Στεργίου επεσήμανε με έμφαση ότι “επιχειρούμε να φέρουμε την γνώση μπροστά από τον φόβο” και περιέγραψε διεξοδικά το περιεχόμενο των επιμορφωτικών σεμιναρίων για τον HIV/AIDS, τα οποία έχει προγραμματίσει το Κέντρο Ζωής στα πλαίσια του προγράμματος.

“Οι άνθρωποι με HIV δεν είναι ‘γυμνά ηλεκτροφόρα καλώδια’, όπως ισχυρίσθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, με αφορμή την διαπόμπευση ασθενούς στην Μυτιλήνη”. Αυτό σημείωσε η υπεύθυνη Διεκδίκησης Δικαιωμάτων της PRAKSIS Μαριανέλα Κλώκα, η οποία υπενθύμισε ότι “άλλο HIV και άλλο AIDS”, ενώ παρατήρησε επίσης ότι “δεν υπάρχει εκπαίδευση για το θέμα. Η συμπεριφορά διαμορφώνεται και κοστίζει πολύ να την αλλάξει κανείς εκ των υστέρων”.

Συγγνώμη εκ μέρους των υγειονομικών συντακτών από όλους τους οροθετικούς ζήτησε, τέλος, ο δημοσιογράφος του ρεπορτάζ Υγείας της εφημερίδας “Έθνος” Δημήτρης Καραγιώργος, επειδή ουδείς αντιστάθηκε στην διαπόμπευση των οροθετικών εκδιδομένων γυναικών το 2012. Ο Δημήτρης Καραγιώργος υπογράμμισε ακόμη ότι “τα ΜΜΕ πάσχουν από ό,τι πάσχει και η ελληνική κοινωνία και δεν γνωρίζω πραγματικά ποιος νόσησε πρώτος”, ενώ υπενθύμισε ότι “τα ΜΜΕ δεν διαμορφώνουν τον δημόσιο λόγο, τον αναδεικνύουν” και παρότρυνε όλους “να αναγνωρίζουμε και να καταγράφουμε τα λάθη”

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!