maxresdefault

Εκείνο το ομοφοβικό ξέσπασμα του Βερύκιου κατά του Αύγουστου Κορτώ μέσα από την εκπομπή του στο ραδιόφωνο του Alpha πριν κάποιους μήνες φαντάζομαι το θυμάστε. Αν σας διαφεύγουν οι λεπτομέρειες, να σας υπενθυμίσω πως ο Αύγουστος Κορτώ σε δήλωση του που αρνούνταν τις φήμες που τον ήθελαν να πολιτεύεται με το “Ποτάμι” είχε πει πως είναι αφοσιωμένος στα βιβλία και στον άντρα του. Η πρωτάκουστη και άκρως σοκαριστική αυτή δήλωση λοιπόν, έκανε τον Βερύκιο να ξεσπάσει σε ένα άνευ προηγουμένου ομοφοβικό παραλήρημα αναφερόμενος στον Κορτώ ως “Η Κυρά Αυγουστίνα”, “Παρθενοπόπη” που “Ήθελε και το δαχτυλάκι” ενώ δεν παρέλειψε, με την βοήθεια και του συμπαρουσιαστή του Δημήτρη Σταυρόπουλο να επεκταθούν μιλώντας για την “Δικτατωρία των γκέι” και λέγοντας πως “Είναι η εποχή που η μειονότης των γκέι κυριαρχούν στην πιάτσα και κάνουν αντεπίθεση”.

Το ΕΣΡ αποφάσισε να επιβάλλει ως ποινή το χαμηλότερο πρόστιμο στην ιστορία του (3,000 ευρώ) στον σταθμό, όχι για τα ομοφοβικά σχόλια αλλά επειδή “δεν τηρήθηκαν οι κανόνες που αφορούν την ορθή, ευπρεπή και καλαίσθητη εκφορά του λόγου» αναφέροντας μάλιστα στην απόφαση του πως ο Αύγουστος Κορτώ “είχε αναφερθεί στις σεξουαλικές του ιδιαιτερότητες” και άρα εμμέσως δικαιολογώντας την ομοφοβία του Βερύκιου αφού ο Κορτώ…»προκάλεσε», κάνοντας για ακόμα μια φορά σαφές το πως βλέπει το θέμα ομοφυλοφιλία. Όχι βέβαια πως είχαμε καμία αμφιβολία μετά τα αλλεπάλληλα – πολύ υψηλά – πρόστιμα που έχει επιβάλει για σκηνές με γκέι φιλιά στην τηλεόραση.

Έτσι λοιπόν, κατατέθηκε στο ΕΣΡ από τους δικηγόρους του συγγραφέα Βασίλη Σωτηρόπουλο και Χρήστο Γραμματίδη καθώς και από LGBTQ οργανώσεις αίτηση θεραπείας προκειμένου να γίνει επανεξέταση, με σκοπό να μην ενθαρρύνεται ο εξευτελισμός προσώπων λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας, να τροποποιηθεί η απόφαση και να αφαιρεθεί ο ομοφοβικός χαρακτηρισμός “σεξουαλικές ιδιαιτερότητες”.

Η απόφαση όμως απερρίφθη από το ΕΣΡ, καθώς όπως ισχυρίζεται, πρώτον το «σεξουαλικές ιδιαιτερότητες» δεν είναι απαξιωτικό και δεύτερον, άκου τώρα, πως «δια της επίμαχης ραδιοφωνικής εκπομπής δεν ενθαρρύνθηκε ο εξευτελισμός ή η κοινωνική απομόνωση του αιτούντος λόγω του γενετήσιου προσανατολισμού του».

Η αλήθεια είναι πως θα συμφωνούσα ίσως με την παραπάνω φράση, εάν είχε προστεθεί ένα “μόνο” πριν από το “αιτούντος”. Γιατί εκτός του ότι ναι, ενθαρρύνθηκε ο εξευτελισμός του Κορτώ (δηλαδή τι έπρεπε, να πει με σαφή τρόπο άντε κράξτε τον τώρα κι εσείς για να θεωρηθεί ενθάρρυνση;) δεν προσέβαλλε μόνο τον ίδιο και την προσωπικότητα του. Τέτοια ομοφοβικά παραληρήματα όπως και κάθε μορφής ρητορική μίσους, ακόμα και όταν απευθύνονται σε συγκεκριμένο πρόσωπο, δεν στοχεύουν και δεν έχουν αντίκτυπο αποκλειστικά σε αυτό. Δηλαδή πόσο δύσκολο είναι να καταλάβει κανείς ότι όταν η αφορμή για μια επίθεση είναι η σεξουαλική ταυτότητα και γενικά το γεγονός ότι κάποιος ή κάποια ανήκει σε μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, δεν είναι επίθεση μόνο κατά του προσώπου αλλά ολόκληρης της κοινωνικής ομάδας στην οποία ανήκει. Τέτοιες ρατσιστικές συμπεριφορές μας “χτυπάνε” όλες και όλους. Ενισχύουν την ομοφοβία διαιωνίζοντας ρατσιστικές απόψεις και στερεότυπα για το τι σημαίνει να είσαι γκέι, μπάι, λεσβία, τρανς. Απομονώνουν, περιθωριοποιούν και εκφοβίζουν όλους και όλες μας, λέγοντας μας πως αν εσείς έχετε το δικαίωμα να μιλάτε για το ποιοί και ποιές είστε, αν εσείς βγείτε από τις ντουλάπες σας, τότε εμείς και ο καθένας έχουμε το δικαίωμα να σας κράζουμε, να σας κάνουμε επιθέσεις, να σας στιγματίζουμε.

Το ΕΣΡ λοιπόν, με αυτή του την κίνηση δεν δικαίωσε απλά τον ομοφοβικό λόγο του Βερύκιου κατά του Κορτώ. Δικαίωσε τον ομοφοβικό λόγο εν γένει και υπερασπίστηκε το χιλιοειπωμένο και άκρως εξοργιστικό “Αφού “προκαλείτε” καλά να πάθετε”.

Και αυτό, συγνώμη, αλλά δεν μπορεί να είναι αποδεκτό. Μπορεί φυσικά να μην περιμέναμε κάτι καλύτερο από την συγκεκριμένη Αρχή δεδομένου του ομοφοβικότατου παρελθόντος της αλλά αυτό δεν πρέπει να μας σταματάει από το να συνεχίζουμε να απαιτούμε τα – δυστυχώς όχι και τόσο – αυτονόητα.

Ο Ζακ Κωστόπουλος είναι οροθετικός queer ακτιβιστής που δραστηριοποιείται και γράφει κυρίως για θέματα που αφορούν τον HIV και τη σεξουαλικότητα αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα εν γένει.