ΜΑΛΤΑ: Μια χώρα- παράδειγμα για την Κύπρο όσο αφορά στα ΛΟΑΤ δικαιώματα!

01/11/2014
από

malta_pic

Η Μάλτα και η Κύπρος είναι δύο χώρες που έχουν πολλά κοινά και μέχρι πρόσφατα κοινό δρόμο όσο αφορά τα δικαιώματα της ΛΟΑΤ κοινότητας.

Και οι δύο είναι μικρές νησιώτικες χώρες με μεγάλη κοινωνική πίεση λόγω του μικρού πληθυσμού αλλά και μεγάλη επιρροή της εκκλησίας στη κοινωνία. Και οι δύο, ως αποικίες της Βρετανίας, κληρονόμησαν κατά την ανεξαρτησία τους νόμο που ποινικοποιούσε την ανδρική ομοφυλοφιλία. Και οι δύο εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 με εξαιρετικά χαμηλή αποδοχή για την αναγνώριση των σχέσεων των ομόφυλων ζευγαριών – μόλις 16% στη Μάλτα και 7% στη Κύπρο σε δημοσκοπήσεις του 2006. Και η δύο όμως είδαν αλλαγή στη κατανόηση και αποδοχή από την κοινωνία με 41% των Μαλτέζων να αποδέχονται τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια το 2012, ενώ παράλληλα 39% των Κύπριων να αποδέχονται τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια το 2014 (53% αποδέχονται το Σύμφωνο Συμβίωσης).

Με κατανόηση για την ανάγκη αποδοχής των δικαιωμάτων του ατόμου, όπως αυτά αναφέρονται στην Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Μάλτα προχώρησε με θάρρος βρίσκοντας την πολιτική βούληση να κάνει μεταρρυθμίσεις. Αυτό το πολιτικό θάρρος είναι κάτι που στη Κύπρο δυστυχώς απουσιάζει τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από την πλειοψηφία των πολιτικών οι οποίοι δεν κατανοούν καν γιατί πρέπει να γίνουν αλλαγές στο τρόπο που το κράτος αντιμετωπίζει τα ΛΟΑΤ πρόσωπα.

ΜΑΛΤΑ 2012: Το κοινοβούλιο τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα για να απαγορεύσει τα εγκλήματα μίσους με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.
ΚΥΠΡΟΣ 2014: Παρόμοια (μικρή) αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα βρίσκεται στο Κυπριακό Κοινοβούλιο για πάνω από 1 χρόνο χωρίς να έχει ψηφιστεί και χωρίς να δίνεται εξήγηση για την καθυστέρηση.

ΜΑΛΤΑ 2013: H Μαλτέζικη Κυβέρνηση διορίζει συμβουλευτικό συμβούλιο με την συμμετοχή ΛΟΑΤ οργανώσεων για να δώσει συστάσεις και να προετοιμάσει τη νομοθεσία που αφορούν την ΛΟΑΤ κοινότητα.
ΚΥΠΡΟΣ 2013: Προεκλογικά ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπόσχεται να αφουγκραστεί τις ανησυχίες της ΛΟΑΤ κοινότητας σε θέματα που την αφορούν και να συμβουλεύεται ΛΟΑΤ οργανώσεις – αθετεί την υπόσχεση μέχρι σήμερα χωρίς να μπαίνει σε οποιοδήποτε διάλογο.

ΜΑΛΤΑ 2014: Θεσμοθετεί Σύμφωνο Συμβίωσης (“Πολιτική Ένωση”) και για τα ομόφυλα ζευγάρια, ισάξιο του Πολιτικού Γάμου.
ΚΥΠΡΟΣ 2014: Συζητιέται ακόμη ένα χαλαρό Σύμφωνο Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια χωρίς οποιοδήποτε απτό αποτέλεσμα. Το προσχέδιο του νομοσχεδίου δεν βρίσκεται καν στο Κοινοβούλιο ακόμη για συζήτηση.

ΜΑΛΤΑ 2014: Επιτρέπει την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.
ΚΥΠΡΟΣ 2014: Δεν συζητιέται καν τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια σε πολιτικό επίπεδο, βασισμένη σε αναχρονιστικές ιδέες που βάζουν μπροστά τις αβάσιμες (ομό)φοβίες πολιτικών και άλλων θεσμών αντί να ελέγχονται διεθνή παραδείγματα και χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε μελέτη.

ΜΑΛΤΑ – ΧΘΕΣ 29 ΟΚΤΩΡΒΡΙΟΥ 2014 – Ξεκινά δημόσια διαβούλευση σχετικά με το νέο νομοσχέδιο που θα διευκολύνει τα τρανς άτομα απλοποιώντας τις εθνικές διαδικασίες που αφορούν την ταυτότητα φύλου, δίνοντας το ταυτόχρονα για μια πρώτη ανάγνωση στο Κοινοβούλιο.
ΚΥΠΡΟΣ 2014: Ουδεμία συζήτηση ή κατανόηση από την Κυβέρνηση για θέματα που αφορούν την ταυτότητα φύλου και τα τρανς άτομα στη Κύπρο, εν αντιθέσει με υπογραφές της τελευταίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε επιτέλους ως κράτος και ως κοινωνία. Ας σταματήσουμε να είμαστε μια χώρα ουραγός στα δικαιώματα του ατόμου. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οικουμενικά και δεν εφαρμόζονται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Κοιτάζοντας το παράδειγμα της Μάλτας, η δικαιολογία πως η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα με διαφορετική κουλτούρα και ιστορία, όπου συνεπώς τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ δεν μπορεί ποτέ να είναι πραγματικά σεβαστά, πολύ απλά δεν ευσταθεί.

acceptCY

Η accept ΛΟΑΤ Κύπρου είναι η μοναδική εγγεγραμμένη ΛΟΑΤΙ οργάνωση στον έφορο σωματείων την Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελείται από ενεργούς εθελοντές. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται και αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής προέλευσης, γλώσσας, κατάστασης υγείας, σωματικής κατάστασης ή άλλου γνωρίσματος και διεκδικούμε σταθερά, αλλά δυναμικά την αποδοχή, την αλληλοαποδοχή, χειραφέτηση και αλληλοϋποστήριξη, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤI κοινότητα.
Η ενέργειες μας επικεντρώνονται:
• Στην προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ΛΟΑΤΙ προσώπων και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
• Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ίδιας της κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης, της οικογένειας, των θεσμών, των οργανωμένων ή μη φορέων και της κοινωνίας γενικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής υγείας.
ΛΟΑΤΙ: Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Intersex.
Όραμα μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του, απαλλαγμένης από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσο αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.




Δες και αυτό!