104F7F358BACBB331D588C18D57F7072Η πέμπτη γνωστή ομοφοβική ή τρανσφοβική βίαιη επίθεση για αυτό το καλοκαίρι, σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Παγκράτι.

Πιο συγκεκριμένα μια ομάδα 10-15 ατόμων προκάλεσαν βαριά τραύματα σε ομόφυλο ζευγάρι που καθόταν σε παγκάκι στην πλατεία Βαρνάβα.

Το χρονικό της επίθεσης

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Έθνους και της Εφημερίδας των Συντακτών, το περιστατικό σημείωθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

“Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ο Κ. και ο Ζ., Ελληνας ο πρώτος, πρόσφυγας που έχει πάρει πολιτικό άσυλο ο δεύτερος, πήραν από το περίπτερο της πλατείας Βαρνάβα στο Παγκράτι μια εξάδα μπίρες για το σπίτι και κάθισαν στο παγκάκι να πιουν μία, πριν επιστρέψουν.

Η βραδιά τελείωσε με τον Κ. στο νοσοκομείο με σπασμένο αστράγαλο σε τρία σημεία, για τα οποία θα χρειαστεί χειρουργείο, και τους δύο τους θύματα άλλης μιας βίαιης επίθεσης.”

Το πρώτο μέρος της επίθεσης εκδηλώθηκε απροειδοποίητα.

“Καθώς έπιναν και τα έλεγαν ο Κ. και ο Ζ., όπως κάθε ζευγάρι που κάθεται να πιει μια μπίρα έξω, πέρασαν πίσω τους δυο νεαροί πάνω σε παπάκι και τους πέταξαν ένα κουβά απόνερα μπουγάδας. Ο Ζ. σηκώθηκε να ζητήσει τον λόγο, αλλά οι νεαροί εξαφανίστηκαν.”

Μετά από δέκα λεπτά, είδαν από την άλλη πλευρά της πλατείας να έρχεται κατά πάνω τους μια ομάδα δέκα–δεκαπέντε ατόμων, 25 με 30 χρόνων, με ξυρισμένα κεφάλια και μαύρες μπλούζες, που τους φώναζαν να φύγουν.

“Πριν προλάβουν να συνειδητοποιήσουν τι γίνεται, ο Κ. δέχτηκε τα πρώτα χτυπήματα με γροθιές και κλοτσιές που τον έριξαν στο έδαφος. Του φόρεσαν στο κεφάλι τον κουβά που είχαν αδειάσει προηγουμένως πάνω τους και συνέχισαν να τον χτυπούν, ενώ χτυπήματα δέχτηκε και ο Κ., που τον είχαν πετάξει μερικά μέτρα παραπέρα.”

Οι δράστες κουράστηκαν και έφυγαν με κατεύθυνση την πλατεία Πλαστήρα. Κάποιος από την πλατεία πήγε να βοηθήσει τα δύο παιδιά και κάλεσε αστυνομία. Μετά από ένα εικοσάλεπτο, έφτασε περιπολικό με δύο αστυνομικούς, που ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ.

“Και το σκέφτηκα κάποια στιγμή όπως καθίσαμε στο παγκάκι: σαν πολλούς φασίστες έχει σήμερα η πλατεία», είπε στην «Εφ.Συν.» ο Κ., «Πιστεύω ότι ήθελαν να μου δώσουν ένα μάθημα, επειδή είμαι διαφορετικός από δύο πλευρές: και λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού μου και λόγω του χρώματος του δέρματος του συντρόφου μου. Οπως είπε ένας φίλος παραφράζοντας τον Μπρεχτ, χτύπησαν το πόδι, αλλά ο στόχος τους ήταν το κεφάλι. Ηθελαν να μου αλλάξουν μυαλό, να μην είμαι αυτός που είμαι”.

Την επίθεση καταδίκασε το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία γίνεται λόγος για ρατσιστικά κίνητρα των δραστών με πρακτικές που θυμίζουν Κου Κλουξ Κλάν.

“Αυτοί που αρνούνται την αναγκαιότητα ψήφισης του αντιρατσιστικού και την προστασία των θυμάτων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, ας εξηγήσουν στα θύματα της ρητορικής τους το σκεπτικό τους» συνεχίζει η ανακοίνωση που απαντά (και) σε δηλώσεις ιεραρχών που αντιδρούν στις σχετικές διατάξεις του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.”

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!