Τρανσφοβικά και Ομοφοβικά περιστατικά στο κέντρο της Αθήνας

05/07/2014
από
antivirus magazine διαφήμιση
colour_youth
Σε διάστημα μικρότερο από μία εβδομάδα, έλαβαν χώρα δύο περιστατικά ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας, σε κεντρικούς και πολυσύχναστους χώρους της Αθήνας.
Την Τρίτη 24/6/2014, στο Υπουργείο Οικονομικών, στην οδό Καραγεώργη Σερβίας στο Σύνταγμα, μία τρανς γυναίκα, συμμετείχε στη συγκέντρωση των διαμαρτυρόμενων καθαριστριών του Υπουργείου. Εκεί, δέχθηκε λεκτική επίθεση, εξύβριση και ήπια σωματική βία, από μία καθαρίστρια, η οποία την προσέβαλλε λόγω της ταυτότητας φύλου της. Παρά τις παρεμβάσεις των υπόλοιπων καθαριστριών υπέρ του μέλους μας, η καθαρίστρια κάλεσε την αστυνομία και έγιναν εκατέρωθεν μηνύσεις. Η ίδια και η καθαρίστρια οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας με τη διαδικασία του αυτόφωρου. Στο Α.Τ. πήγαν μερικά μέλη της Colour Youth, για να την υποστηρίξουν, και μία δικηγόρος από την οργάνωση «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα- Πλειάδες». Παρά την πρόθεση της τρανς κοπέλας να λήξει το περιστατικό εκτός δικαστικών διαδικασιών, η καθαρίστρια ήταν ανένδοτη και εν τέλει, η υπόθεση δικάστηκε την Παρασκευή 27/6. Το δικαστήριο καταδίκασε και τις δύο και η τρανς κοπέλα άσκησε έφεση.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, μόλις 5 μέρες μετά το πρώτο περιστατικό, στις 5 το πρωί στην πλατεία Κεραμεικού στο Γκάζι, δύο γκέι αγόρια δέχθηκαν απρόκλητα ομοφοβική λεκτική και σωματική επίθεση. Μετά το περιστατικό, οι θύτες αποχώρησαν, και η αστυνομία ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση στο χώρο. Τα αγόρια μεταφέρθηκαν στο πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο για να τους παραχθεί ιατρική υποστήριξη.

Είναι φανερό πως τα περιστατικά αυτά δεν είναι μεμονωμένα, ούτε ασύνδετα με την γενικότερη στάση της κοινωνίας απέναντι στα LGBTQ (Lesbian, Gay, Bisexual, Trans, Queer) άτομα. Παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει για την αποδοχή τους, εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ομοφοβίας και τρανσφοβίας σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Η πολιτεία συστηματικά φαίνεται απρόθυμη να κάνει βήματα για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας. Δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός υποστήριξης των θυμάτων, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αναβάλλεται συνεχώς και ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου δεν καλύπτονται από τα παρατηρητήρια ρατσιστικής βίας της Αστυνομίας.

Για πολλοστή φορά διαφαίνεται η ανάγκη ανάδειξης της ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας και των διακρίσεων κατά των LGBTQ ατόμων, της συστηματικής καταγραφής των περιστατικών και υποστήριξης των θυμάτων και της άσκησης πολιτικής πίεσης για την καταπολέμηση αυτών των μορφών βίας. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα της Colour Youth, και πιστεύουμε ότι ως ευρύτερη LGBTQ κοινότητα οφείλουμε να συσπειρωθούμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και δεν θα επιτρέψουμε στο φασισμό κάθε είδους να μας τρομάξει, να μας κάνει να κρυφτούμε και να μας αποθαρρύνει από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

Δελτίο Τύπου Της Colour Youth
Αθήνα, 5 Ιουλίου 2014
Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας
www.colouryouth.gr  |  www.facebook.com/ColourYouth  |  www.twitter.com/colouryouth
Email: [email protected]
Τηλέφωνο: +30 694 55 83 395
campain Pes to s emas

gp

Giannis Papagiannopoulos - Εκδότης του antivirus, Θεωρητικός Φυσικός.




Δες και αυτό!