Περήφανα Πρόσωπα: Βραβεία ΟΛΚΕ

29/05/2014
από
antivirus magazine διαφήμιση

Η ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική & Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας) με αφορμή το Athens Pride, διοργανώνει και παρουσιάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά τα βραβεία “Περήφανα Πρόσωπα”. Στα “Περήφανα Πρόσωπα”, βραβεύουμε ανθρώπους και οργανώσεις εντός και εκτός της κοινότητας που μέσα στην περασμένη χρονιά έχουν συμβάλλει στην ορατότητα και τις διεκδικήσεις της κοινότητας μας, η καθεμία και ο καθένας με τον τρόπο τους, αποδεικνύοντας στην πράξη πως για να στηρίξεις τα ΛΟΑΤ δικαιώματα δεν χρειάζεται απαραίτητα να είσαι η ίδια ή ο ίδος ΛΟΑΤ άτομο ή ακτιβίστρια/ακτιβιστής. Απλά άνθρωπος.

Φέτος, τα βραβεία διοργανώνονται σε συνεργασία με το Antvirus. Για εμάς, κάθε μία από τις υποψηφιότητες είναι σημαντική και προσέφερε στην κοινότητα. Καλούμε τώρα εσάς, να ψηφίσετε ποιο από τα προτεινόμενα πρόσωπα σε κάθε κατηγορία ως “Περήφανο Πρόσωπο” της χρονιάς. Η ψηφοφορία θα είναι ανοιχτή μέχρι την Τετάρτη 4 Ιουνίου.

10429740_10203667660309836_1885392324_o

Για να μάθετε ποια πρόσωπα μας έκαναν τελικά πιο περήφανες και περήφανους την χρονιά που μας πέρασε, θα σας περιμένουμε στην απονομή που θα γίνει μία μέρα πριν το Athens Pride, την Παρασκευή 13 Ιουνίου, στο THEATROVICTORIA (Μαγνησίας 5 & 3ης Σεπτεμβρίου, Βικτώρια) στις 21:00. Μετά την απονομή θα ακολουθήσει πάρτι στο φουαγιέ του θεάτρου, Περισσότερες λεπτομέρειες σύντομα…

Πολιτικός:


    Γιάννης Μπουτάρης

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Με την εκλογή του στον δήμο Θεσσαλονίκης και τις δηλώσεις του υπέρ των LGBT δικαιωμάτων ενέπνευσε τις LGBT ομάδες της πόλης στην οργάνωση του πρώτου ThessalonikiPride. Το 2012 έγινε ο πρώτος δήμαρχος στην Ελλάδα που όχι μόνο έδωσε την αιγίδα σε Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, αλλά χαιρέτισε αυτοπροσώπως κι άνοιξε την παρέλαση αψηφώντας το όποιο πολιτικό κόστος και τις αντιδράσεις μέρους της τοπικής κοινωνίας. Έκτοτε συνεχίζει σταθερά να υποστηρίζει δημόσια την LGBT κοινότητα σε κάθε ευκαιρία.  

Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος

Βουλευτής Χίου με το ΠΑΣΟΚ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. Από τους πρώτους που αναφέρθηκε στην έξαρση περιστατικών ρατσιστικής βίας, με επερωτήσεις στη Βουλή και από τους λίγους που συνεχίζουν να ανακινούν το θέμα.

Χρήστος Καραγιαννίδης

Βουλευτής Δράμας με το ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής. Έχει εκφραστεί επανειλημμένως υπέρ των ΛΟΑΔ δικαιωμάτων (σύμφωνο συμβίωσης, γάμος, τεκνοθεσία). Έχει κάνει επίσημες αναφορές στους αρμόδιους Υπουργούς για διάφορα θέματα που άπτονται των ΛΟΑΤ θεμάτων.

Μαρία Ρεπούση

   

Βουλευτής Α’ Πειραιώς με τη ΔΗΜΑΡ, Υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας και Έρευνας της Δημοκρατικής Αριστεράς. Οι θέσεις της συχνά προκαλούν τόσες αντιδράσεις, που στο τέλος τα δέντρα καταλήγουν να μπερδεύονται με το δάσος. Ήδη από το 2012 έκανε ερώτηση στη Βουλή για την αύξηση των ομοφοβικών επιθέσεων. *Τα βιογραφικά των πολιτικών είναι σύντομα και ενδεικτικά ώστε να πάρετε μια πρώτη εικόνα και σας καλούμε να αναζητήσετε και μόνες/μόνοι σας τις συγκεκριμένες ερωτήσεις και κινήσεις που έχουν κάνει και αφορούν την ΛΟΑΤ κοινότητα, για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα και για να ξέρουμε ποιες και ποιούς στηρίζουμε και ψηφίζουμε όχι μόνο ως “Περήφανα Πρόσωπα” αλλά και ως πολιτικά πρόσωπα που καθημερινά λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές και τα δικαιώματα μας.       

Καλλιτέχνης:

Πάνος Κούτρας

 

Ο Πάνος Κούτρας είναι σκηνοθέτης, συγγραφέας, παραγωγός, ακτιβιστής. Ο ίδιος έχει πει ότι δεν κάνει απόλυτα γκέι κινηματογράφο αλλά οι ταινίες του είναι μια γκέι ματιά σε διάφορα θέματα. (συνέντευξη στο 10% ) Με την ταινία Στρελλα όχι μόνο προβάλει τα θέματα των διεμφυλικών (διόρθωση φύλου, αλλαγή ταυτότητας) αλλά επιλέγει και διεμφυλική ηθοποιό ανατρέποντας το κατεστημένο του ελληνικού (τουλάχιστον) κινηματογράφου. Η νέα του ταινία κέρδισε τις εντυπώσεις στο φεστιβάλ Κανών.

Δημήτρης Κομνηνός

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του TheatroVictoria, Σκηνοθέτης και μεταφραστής. Υποστηρίζει έμπρακτα την κοινότητα εδώ και χρόνια παρέχοντας αφιλοκερδώς τον χώρο του θεάτρου για την φιλοξενία εκδηλώσεων lgbtq οργανώσεων, ανεβάζοντας παραστάσεις όπως το Fucking Games και το φετινό FIT οι οποίες έχουν αντίστοιχη θεματολογία και βοηθούν στο να ανοίξει ένας διάλογος γύρω από την σεξουαλικότητα και την οροθετικότητα, αλλά και μιλώντας ο ίδιος μέσα από συνεντεύξεις του για τα θέματα της LGBTQ κοινότητας, όντας και ο ίδιος μέλος της.

Αύγουστος Κορτώ

Έχει γράψει διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, κείμενα για το θέατρο, ένα κινηματογραφικό σενάριο και βιβλία για παιδιά.  Η ανάρτηση του στο Facebook όπου δηλώνει «καθιστώ σαφές ότι ουδέποτε σκόπευα να πολιτευθώ, και ούτε τώρα πρόκειται να το πράξω. Ήμουν και παραμένω αφοσιωμένος – ταγμένος – σε δύο μόνο πράγματα σ’ αυτή τη ζωή: στον άντρα μου και στα βιβλία μου» πυροδοτεί στις 5 Μαρτίου ομοφοβικό ξέσπασμα του γνωστού δημοσιογράφου Δ. Βερύκιου. Ο Α. Κορτώ καταφεύγει στη δικαιοσύνη για όσα είπε ο δημοσιογράφος σε ραδιοφωνική εκπομπή του σε βάρος του ίδιου αλλά και σε βάρος γενικά των γκέι.

Δημοσιογράφος:

 

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελάκης

 

Ο ανταποκριτής του Alpha στη Ρώμη δημοσιογράφος Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελάκης στις 3/11/2013 με άρθρο του στην “Εφημερίδα των Συντακτών” αποκαλύπτει πως είναι γκέι με στόχο να κινητοποιήσει την κοινωνία ενάντια στον ρατσισμό και την ομοφοβία. Το άρθρο με τίτλο «Κατά της ομοφοβίας ζητώ περισσότερο θάρρος» γράφτηκε μετά την αυτοκτονία ενός ακόμα νεαρού γκέι -τρεις μέσα σε ένα χρόνο- στην Ιταλία. και καταγγέλλει την υποκρισία της ελληνικής κοινωνίας δες το άρθρο http://www.efsyn.gr/?p=142103 )

Μαίρη Συνατσάκη

 

 

Παρουσιάστρια της ελληνικής τηλέορασης. Είναι από τα λίγα πρόσωπα της ελληνικής showbiz που έχουν εκφράσει δημόσια την υποστήριξή τους στην LGBT κοινότητα. Toν Ιούνιο του 2013 η Μαίρη Συνατσάκη απέδειξε τα καλά αντανακλαστικά της ενάντια στην ομοφοβία, καθώς άμεσα καταδίκασε δημόσια τις ομοφοβικές δηλώσεις γνωστού τραγουδιστή λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι απαράδεκτο πανελλαδικά να διατυπώνονται ομοφοβικά μηνύματα». Την ίδια εβδομάδα αφιέρωσε την εκπομπή της «Homemade» στο AthensPride και γενικά υπέρ των LGBT δικαιωμάτων, αναδεικνύοντας έτσι τον κίνδυνο του ομοφοβικού κηρύγματος μίσους.

 

Έλενα Ακρίτα

 

 

Δημοσιογράφος, συγγραφέας, σεναριογράφος, παρουσιάστρια γνωστή εδώ και χρόνια μέσα από τα βιβλία, την αρθρογραφία, τα σενάρια και τις δουλειές της στην τηλεόραση. Την έχουμε παρακολουθήσει κατά καιρούς να μιλάει υπέρ του συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια και γενικά να υπερασπίζεται τα ΛΟΑΤ δικαιώματα, τόσο μέσα από συνεντεύξεις και αναρτήσεις της στα social media, όσο και από την στήλη της στην εφημερίδα Τα Νέα όπου αρθρογραφεί.

 

Μη ΛΟΑΤ οργάνωση:

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)

Το ΕΠΣΕ ιδρύθηκε στα τέλη του 1992, από τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) ύστερα από παρότρυνση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (IHF). Ένα χρόνο αργότερα , το Δεκέμβριο του 1993, η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας δέχθηκε το ΕΠΣΕ ως Ελληνική Εθνική Επιτροπή με καθεστώς παρατηρητή. Το ΕΠΣΕ έχει ασχοληθεί δυναμικά με τα δικαιώματα της LGBT:I κοινότητας.

To ΕΠΣΕ μαζί με την ΜΚΟ «Σύνθεση» και τέσσερα ομόφυλα ζευγάρια είχαν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το ελληνικό σύμφωνο συμβίωσης. Το Νοέμβρη του 2013 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για αυτό. (http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3831).

Σήμερα το ΕΠΣΕ εχει συγκεντρώσει νέες προσφυγές με το ίδιο θέμα που πρόκειται να καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χωρίς να έχει σταματήσει και τις κινητοποιήσεις του στο εσωτερικό. (http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3854 )

Thess Δίκτυο – Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης

Το Thess Δίκτυο είναι η πλατφόρμα των εθελοντικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης. Έχει αποδείξει έμπρακτα την υποστήριξή του στις LGBT οργανώσεις της πόλης όχι μόνο προσκαλώντας τις στην μεγάλη αυτή οικογένεια της Κοινωνίας των Πολιτών αλλά κι αναδεικνύωντας τα LGBT ζητήματα ως ισότιμα με τα υπόλοιπα κοινωνικά. Τον Ιούνιο του 2013 εξέδωσε Δελτίο Τύπου υπέρ του 2ου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης.

Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Πλειάδες


Η «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Πλειάδες» είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση με αντικείμενο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρέχει νομική, ιατρική, εκπαιδευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ευάλωτους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη, ενώ παράλληλα είναι αναγνωρισμένη ως Πολιτιστικός Οργανισμός (Α.Μ. 419 ΥΠΠΟΤ), στηρίζεται δε μέχρι σήμερα εξ ολοκλήρου στον εθελοντισμό, στις εισφορές των μελών της και σε μικρές δωρεές, προκειμένου να παράσχει το ανθρωπιστικό της έργο. Έχει βοηθήσει έμπρακτα την κοινότητα μας, αναλαμβάνοντας υποθέσεις τρανς γυναικών που στοχοποιήθηκαν και διώχθηκαν κατά τις επιχειρήσεις “Ξένιος Δίας” της Αστυνομίας και πετυχαίνοντας την αθώωση τους αλλά και άλλες υποθέσεις ΛΟΑΤ ατόμων.

 

gp

Giannis Papagiannopoulos - Εκδότης του antivirus, Θεωρητικός Φυσικός.




Δες και αυτό!