Παράνομη κήρυξε ένας ομοσπονδιακός δικαστής την απαγόρευση που θέτει η πολιτεία της Γιούτα στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ζήτησε μάλιστα να εφαρμοστούν άμεσα οι συνθήκες ισότητας που επιβάλλει το σύνταγμα της  χώρας. Τόνισε τέλος, ότι δεν προκύπτει καμία νομική παραβίαση, οπότε και τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση γάμου.

Πιο συγκεκριμένα, ο δικαστής Robert J. Shelby ακύρωσε την τροποποίηση που είχε ψηφίσει η πολιτεία της Γιούτα και επέβαλε «εμπάργκο» στους gay γάμους. «Η τροποποίηση αυτή είναι αντισυνταγματική γιατί αρνείται στους ενάγοντες τη δυνατότητα δίκαιης δίκης αλλά και ίσης προστασίας, όπως ορίζει η 14η αρχή του συντάγματος των Η.Π.Α».

Ο δικαστής κλήθηκε να λάβει αυτήν την απόφαση, μετά την αίτηση που κατέθεσαν τρία ομόφυλα ζευγάρια που ήθελαν είτε να παντρευτούν στη Γιούτα, είτε να αναγνωριστεί επίσημα ο γάμος που θα έκαναν σε κάποια άλλη περιοχή (όπου τελούνται ο gay γάμοι).

Σύμφωνα με την επίσημη απόφαση του δικαστηρίου: «Ακολουθώντας το νόμο, το δικαστήριο αποφάσισε ότι η απαγόρευση του θεσμού του γάμου ανάμεσα σε άτομα ίδιου φύλου συγκρούεται  με τις συνταγματικές εγγυήσεις που προβλέπει το Σύνταγμα των ΗΠΑ, σχετικά με το δικαίωμα της ισονομίας. Οι υπάρχοντες νόμοι που ισχύουν στην πολιτεία, αρνούνται στους ομοφυλόφιλους πολίτες της το φονταμενταλιστικό δικαίωμα του γάμου, μειώνοντας την αξιοπρέπεια των ζευγαριών αυτών, χωρίς προφανή λόγο. Ως εκ τούτου το δικαστήριο κρίνει αυτούς τους νόμους αντισυνταγματικούς».

«Είμαστε χαρούμενοι που το δικαστήριο τάχθηκε κατά αυτού του νόμου» δήλωσε ο John Mejia, διευθυντής της ACLU (American Civil Liberties Union) της Γιούτα. «Αυτός ο νόμος υπήρχε για να αρνείται στα ερωτευμένα ζευγάρια την προστασία και την αξιοπρέπεια που έρχεται μόνο με το γάμο. Συγχαίρουμε το θάρρος των ζευγαριών που έφεραν το θέμα αυτό στο προσκήνιο».

 

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!