Η κυβέρνηση της Σερβίας επιβεβαίωσε ότι η πορεία του EuroPride θα πραγματοποιηθεί κανονικά

16/09/2022
από
Χθες το βράδυ, ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στη Σερβία ανέφεραν ότι η σερβική κυβέρνηση επιβεβαίωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα επιτραπεί η πραγματοποίηση της αυριανής πορείας του EuroPride.

H εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την «ακύρωση» της πορείας από τον Πρόεδρο Βούτσιτς –κάτι που ήταν έξω από τις αρμοδιότητές του– και, στη συνέχεια, μετά την επίσημη απαγόρευση από την αστυνομία. Έκτοτε ένα αίτημα για να επιτραπεί η πορεία του EuroPride έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 27.000 υπογραφές.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις η πρόεδρος της EPOA (Ένωση Ευρωπαϊκών Pride), Kristine Garina, σχολίασε:

«Αυτή το αίτημα αντιπροσωπεύει τη βασική ευπρέπεια και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πρέπει να προστατεύονται από κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της».

«Αν περπατήσετε σήμερα στο Βελιγράδι θα δείτε χαρούμενους, στοργικούς, ειρηνικούς ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους που έχουν έρθει εδώ για να δείξουν υποστήριξη και αλληλεγγύη. Δεν βλάπτουν το Βελιγράδι, τη Σερβία ή τα Δυτικά Βαλκάνια. Ενσαρκώνουν το προοδευτικό ευρωπαϊκό μέλλον που φιλοδοξεί η Σερβία».

«Η Πορεία EuroPride πρέπει να πραγματοποιηθεί αύριο, με την υπόσχεση της Πρωθυπουργού. Δεν ενδίδουμε ποτέ στους νταήδες. Στεκόμαστε όρθιοι, περπατάμε περήφανοι».

Το Belgrade Pride ανακοίνωσε μια νέα, συντομότερη διαδρομή. Οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούν στις 17:00 στο Συνταγματικό Δικαστήριο, δίπλα στην Εθνοσυνέλευση της Σερβίας, και θα περπατήσουν στο στάδιο Tasmajdan όπου θα πραγματοποιηθεί μια συναυλία και η επίσημη Τελετή Λήξης του EuroPride.




Δες και αυτό!