Future of Sex: Θα επηρεάσει η κλιματική κρίση τη σεξουαλική ζωή;

23/08/2022
από

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει αντίκτυπο σε κάθε πτυχή της ζωής μας – συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο κάνουμε σεξ.

Αυτό το άρθρο, που ανακαλύψαμε στο Daze είναι μέρος του Future of Sex – που διερευνά το μέλλον του σεξ, των σχέσεων, των γνωριμιών, της εργασίας στο σεξ και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο σεξ, την τεχνολογία, τα ταμπού, και τα επερχόμενα κοινωνικοπολιτικά σεξουαλικά σύνορα. 

 “Ήταν τα ξημερώματα της ημέρας που θα γινόταν η πιο καυτή μέρα που έχει ξημερώσει ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο και φορώντας τίποτα άλλο από ένα ροζ διχτυωτό παντελόνι, ένιωθα απίστευτα αντισέξι. Ιδρώνοντας στον καναπέ, καθώς ο σύντροφός μου κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο, βρέθηκα να σκέφτομαι τον ακραίο καιρό. Πώς επηρέασε τη δυναμική της σχέσης μου; Και πώς θα έμοιαζε η οικειότητα σε έναν κόσμο με αυξανόμενες θερμοκρασίες; 

 Σε αντίθεση με τις κοντινές μεσογειακές χώρες, η Βρετανία απλά δεν είναι φτιαγμένη για να αντέχει τη ζέστη. Τόσο τα σπίτια της βικτωριανής εποχής όσο και τα νεόδμητα σπίτια είναι χτισμένα με υπερβολικά τζάμια και ελάχιστο αερισμό, ενώ οι χαλύβδινοι σιδηρόδρομοί μας –μερικοί από τους παλαιότερους στον κόσμο– διαστέλλονται και λυγίζουν καθώς οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 40 βαθμούς κελσίου. Με τα αστικά πάρκα σε παρακμή και πολλούς δρόμους χτισμένους χωρίς σκίαση, οι πόλεις στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι επιρρεπείς στην υπερβολική ζέστη, μια έννοια γνωστή ως «φαινόμενο αστικής θερμικής νησίδας». Αυτό σημαίνει ότι όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη, κάθε πτυχή της ζωής μας διαταράσσεται: από τη νοητική μας κατάσταση μέχρι την κινητικότητά μας, ακόμα και, όπως φαίνεται, την ικανότητά μας να κάνουμε σεξ. 

«Δεν ένιωσα καθόλου σεξουαλικά», μου λέει ο 25χρονος Νταγκ*, στοχαζόμενος τον καύσωνα που έσπασε το ρεκόρ του Ηνωμένου Βασιλείου. «Τη νύχτα, ο φίλος μου και εγώ συνήθως αγκαλιαζόμαστε για λίγο πριν κοιμηθούμε. Αυτή τη φορά μόλις έβαλε το χέρι του πάνω μου, είπα: «Πάρ’ το από πάνω μου!»

«Είναι παράξενο γιατί έχω πάει σε πολύ ζεστά μέρη και θυμάμαι ότι ένιωθα πολύ σέξι εκεί και έκανα πολύ σεξ», θυμάται.

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, το σεξ θεωρείται ως μια «ήπια έως μέτρια» σωματική δραστηριότητα, περίπου στο ίδιο επίπεδο έντασης με το τσουγκράνισμα των φύλλων ή το παιχνίδι πινγκ πονγκ. Αλλά μέσα στη ζέστη, ακόμη και οι πιο απαλές κινήσεις μπορεί να γίνονται κουραστικές. Κατά τη διάρκεια του καύσωνα του 2018 στην Κολομβία, ο Χούλιο Σάλας, γραμματέας υγείας της παραλιακής πόλης Σάντα Μάρα, προειδοποίησε τους κατοίκους να μην κάνουν σεξ, «επειδή αυτή η δραστηριότητα δημιουργεί σωματικές απαιτήσεις και αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό». Αν λοιπόν τα καυτά καλοκαίρια γίνουν πιο συνηθισμένα στη Βρετανία, θα πληρώσει το τίμημα η σεξουαλική μας ζωή; 

Τα δεδομένα για τη θερμοκρασία και το ποσοστό γεννήσεων δείχνουν ξεκάθαρα τη διασύνδεση μεταξύ φύλου και εποχικότητας. Το 2015, τρεις οικονομολόγοι διαπίστωσαν ότι τις ημέρες που η θερμοκρασία εκτοξεύτηκε πάνω από τους 80 βαθμούς φαρενάιτ στις ΗΠΑ, υπήρχαν 0,4% λιγότερες γεννήσεις εννέα μήνες αργότερα. Εκτός από την πιθανή επιρροή της «συχνότητας συνουσίας», οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι ο ζεστός καιρός βλάπτει πραγματικά τη γονιμότητα και προειδοποίησαν ότι «οι αυξημένες θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορεί να μειώσουν τους ρυθμούς αύξησης του πληθυσμού τον επόμενο αιώνα». Η έρευνα παρακολουθεί επίσης τα ποσοστά σύλληψης στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου γεννιούνται περισσότερα μωρά γύρω στα Χριστούγεννα από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου. 

Δεν είναι μόνο οι ρομαντικές μας συνδηλώσεις με χιονισμένες νύχτες και τζάκια (à la The Holiday) που μπορεί να μας εμπνεύσουν να μείνουμε με έναν ρομαντικό σύντροφο τους πιο κρύους μήνες. Στο βιβλίο του, Heartwarming: How Our Inner Thermostat Made Us Human, ο κοινωνικός ψυχολόγος Hans Rocha Ijzerman προτείνει να αναζητούμε τη ζεστασιά των άλλων για να ρυθμίζουμε τις θερμοκρασίες του σώματός μας, όπως κάνουν οι πιγκουίνοι. 

«Είναι προφανές ότι δε βασιζόμαστε πια στο «στρίμωγμα» τόσο πολύ όσο άλλα ζώα», λέει ο Ijzerman στο Dazed. «[Ωστόσο] η πανταχού παρούσα παρουσία σύγχρονων εργαλείων για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας μας – κεντρικές θερμάστρες, κλιματισμός, ρούχα – είναι, εξελικτικά μιλώντας, πολύ πρόσφατες εξελίξεις». Προσθέτει ότι στη Γαλλία και την Ιρλανδία του 19ου αιώνα, δε θα ήταν ασυνήθιστο εννέα άτομα να κοιμούνται σε ένα κρεβάτι για να παραμείνουν ζεστά. 

 Ενώ το σεξ με ιδρώτα μπορεί να μην είναι οκ για όλους, η επιστήμη μπορεί να εξηγήσει γιατί ο ζεστός καιρός μπορεί να μας κάνει πιο σεξουαλικούς. «Το φως του ήλιου, και ο χρόνος που αφιερώνεται σε αυτό, προκαλεί αυξημένη απελευθέρωση μιας χημικής ουσίας που προκαλεί καλή διάθεση που ονομάζεται σεροτονίνη», λέει στο Dazed η Anabelle Knight, ειδικός στο σεξ και στις σχέσεις στο Lovehoney. «Όταν νιώθουμε ευτυχισμένοι, είναι πιο πιθανό να είμαστε ανοιχτοί και να ξεκινήσουμε τη σεξουαλική δραστηριότητα. Λαμβάνουμε επίσης βιταμίνη D από τον ήλιο και είναι γνωστό ότι τα υγιή επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με υψηλότερες σεξουαλικές ορμές και υγιή σεξουαλική λειτουργία». 

Με άνυδρα πάρκα και δρόμους που λιώνουν, όμως, ο καύσωνας του Ιουλίου έδινε την αίσθηση της «αποκάλυψη» περισσότερο. Όσο κι αν είναι δελεαστικό να βουτήξουμε στην απόλαυση, οι κίνδυνοι για την υγεία από την καταιγιστική ζέστη δεν πρέπει να υποτιμηθούν: κατά τη διάρκεια του καύσωνα του 2003 στη Γαλλία, υπήρξαν σχεδόν 15.000 θάνατοι. «Η θερμορύθμιση είναι εντυπωσιακά ασύμμετρη», εξηγεί ο Ijzerman. «Όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν, μπορούμε να βασιστούμε σε άλλους για να βοηθήσουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας μας. Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, πρέπει να δράσουμε άμεσα, γιατί μπορεί να είναι άμεσα επικίνδυνο». 

 Αξίζει πάντα να εξετάζουμε πώς οι δικές μας πράξεις συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη – ακόμη και, όπως προτείνει η Knight, στη σεξουαλική μας ζωή. «Όσον αφορά τα απαραίτητα για το σεξ, βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε οικολογικές μάρκες που χρησιμοποιούν λιγότερο πλαστικό και έχουν ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον επιχειρηματικό μοντέλο», προτείνει. «Μπορείτε επίσης να κάνετε τη διαφορά όταν αγοράζετε σεξουαλικά παιχνίδια, εσώρουχα και αξεσουάρ επιλέγοντας προϊόντα με πιο ευγενικό αποτύπωμα». 

Καθώς οι ακραίοι καύσωνες προβλέπεται να γίνουν ο κανόνας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η σεξουαλική μας ζωή πρόκειται να υποστεί ριζική αλλαγή. Είναι καιρός οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί μας να κάνουν μακροπρόθεσμα σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης κατά μέτωπο – η επένδυση σε air con και vegan λιπαντικό στο μεταξύ βοηθάει.” 


  

*Τα ονόματα έχουν αλλάξει 




Δες και αυτό!