Μήπως ο επόμενος πρωθυπουργός της Δανίας θα είναι γκέι και συντηρητικός;  

19/08/2022
από
Søren Pape Poulsen, Δανία

Η απάντηση είναι “μπορεί, είναι πολύ πιθανό”, καθώς ο γκέι αρχηγός του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Søren Pape Poulsen, κατεβαίνει υποψήφιος για πρωθυπουργός της Δανίας. 

Ο Poulsen ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του τη Δευτέρα (15 Αυγούστου) σε μια ανάρτηση στο Facebook, ενόψει των εκλογών για το Folketing, το κοινοβούλιο της Δανίας, τον Ιούνιο του 2023. 

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και κάποτε δήμαρχος του Βίμποργκ έκανε coming out ως γκέι το 2014, δηλώνοντας στο Danmarks Radio: «Δεν είναι μυστικό ότι είμαι ομοφυλόφιλος, αλλά πραγματικά με εκπλήσσει, που θα μπορούσε να είναι τόσο ενδιαφέρον το 2014 και απορώ, γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να το γνωρίζουν». 

 Στην προεκλογική του ανακοίνωση, έγραψε: «Η Δανία είναι μια φανταστική χώρα. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε καλύτερα. Γι’ αυτό κατεβαίνω στην ψηφοφορία. Θα το κάνω ως υποψήφιος πρωθυπουργός.» 

 Σε ένα συνοδευτικό βίντεο, ο Poulsen είπε ότι θα προσφέρει μια πιο ρεαλιστική επιλογή στους ψηφοφόρους με μια εκστρατεία που επικεντρώνεται στη διατήρηση της κοινωνίας, της οικονομίας και των επιχειρήσεων της Δανίας «ασφαλείς». «Πρέπει να φροντίσουμε τη Δανία, τις αξίες και την ταυτότητά μας», πρόσθεσε. «Γι’ αυτό είμαι υποψήφιος πρωθυπουργός». 

 Ο Poulsen είπε ότι θα διαχειριστεί την οικονομία της Δανίας πιο «υπεύθυνα». Αυτό θα περιλαμβάνει τη μείωση των φόρων ενέργειας και απασχόλησης, καθώς και τον κορυφαίο φόρο της χώρας σε ιδιαίτερα υψηλόμισθους, που πληρώνουν λιγότερο από το 9% των Δανών. Αν και οι φόροι χρηματοδοτούν δημόσια προγράμματα στη Δανία, όπως εκτεταμένα επιδόματα πρόνοιας, κρατικές συντάξεις και χρηματοδότηση δημόσιων υπηρεσιών, ο Poulsen υποσχέθηκε να διατηρήσει τις υπηρεσίες στο μηδέν ξοδεύοντας πιο «έξυπνα». 

Αυτό θα περιλάμβανε την ένεση χρημάτων στην πρόνοια, τα νοσοκομεία και τη φροντίδα των ηλικιωμένων. «Είναι οικονομικά υπεύθυνο. Αυτό είναι φιλόδοξο. Είναι για σένα και για τη Δανία» δήλωσε. 

Ο Poulsen κατεβαίνει υποψήφιος μαζί με τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου κόμματος της φιλελεύθερης δεξιάς Venstre, και τον Jakob Ellemann-Jensen, που αναμένεται να του αποσπάσει αρκετές ψήφους, ενάντια στη νυν πρωθυπουργό, Mette Frederiksen των Σοσιαλδημοκρατών. 

Δανία: Πρωτοπόρος στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα  

Δεν ήταν έκπληξη που ο Poulsen θεώρησε ότι η σεξουαλικότητά του δεν ήταν μεγάλη υπόθεση, δεδομένου ότι η Δανία ήταν εδώ και καιρό πρωτοπόρος στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Το κράτος νομιμοποίησε τις ενώσεις ομοφυλοφίλων ατόμων ήδη από το 1983 και έκτοτε έφερε ισότητα στον γάμο, ισχυρή προστασία έναντι των διακρίσεων, και μια χαλαρή διαδικασία αναγνώρισης φύλου. Αλλά δεν είναι μόνο στη χάραξη πολιτικής. Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι η αποδοχή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων είναι συνηθισμένη, με περισσότερους από έναν στους δύο Δανούς πολίτες να αισθάνονται ότι η ομοφοβία είναι σπάνια στη χώρα τους, και το 75% να πιστεύει ότι ένα τρανς άτομο πρέπει να έχει το δικαίωμα να διορθώσει τα νομικά του έγγραφα. 

 Το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, ωστόσο, έχει ένα ασυνήθιστο (ας το πούμε έτσι) ιστορικό όσον αφορά τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Ολόκληρο το κεντροδεξιό κόμμα ψήφισε κατά της ισότητας των γάμων το 2012 και, κατά καιρούς, έχει κατηγορηθεί ότι εξοπλίζει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα για να προωθήσει σκληροπυρηνική πολιτική κατά της μετανάστευσης. 




Δες και αυτό!