Μαλδίβες: Άνθρωποι συλλαμβάνονται και διαπομπεύονται μετά την παράνομη κυκλοφορία βίντεο με γκέι σεξ

12/08/2022
από
Ο επίτροπος της αστυνομίας Mohamed Hameed
Έναν μήνα μετά την παράνομη κυκλοφορία στα social media κάποιων βίντεο και φωτογραφιών με σκηνές γκέι σεξ, η αστυνομία στις Μαλδίβες συνέλαβε 4 άνδρες ενώ δήλωσε ότι πρόκειται να ασκήσει δίωξη και σε άλλους 34. Ανάμεσα σε αυτούς που συνελήφθησαν ένας αστυνομικός αλλά και ο αδερφός πρώην Προέδρου και νυν μέλους του κοινοβουλίου.

Εάν καταδικαστούν οι άνδρες θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και οκτώ χρόνια αλλά και 100 μαστιγώματα.

Το υλικό διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο μήνα. Μετά από δημόσια κατακραυγή, η αστυνομία συνέλαβε έναν υπήκοο του Μπαγκλαντές στις 12 Ιουλίου 2022. Κατηγορήθηκε ότι βιντεοσκοπούσε τον εαυτό του να κάνει σεξ με άλλους άνδρες.

Ο επίτροπος της αστυνομίας Mohamed Hameed είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι εντόπισαν 38 άνδρες που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με τον συγκεκριμένο άνδρα. Αυτό περιελάμβανε πολιτικούς, επιφανείς επιχειρηματίες και αξιωματούχους επιβολής του νόμου.

Η αστυνομία είπε ότι θα ασκήσει διώξεις σε όλους τους άνδρες που συμμετέχουν στα βίντεο. Ο επίτροπος δήλωσε, επίσης, ότι η αστυνομία κατέσχεσε τα διαβατήρια 18 ανδρών και τους επέβαλε απαγόρευση ταξιδιού. Η αστυνομία ενημέρωσε τους χώρους εργασίας των ανδρών που εντοπίστηκαν στα βίντεο, με αποτέλεσμα οι άνδρες να απολυθούν.

Το Human Rights Watch κατηγόρησε την αστυνομία ότι ηγήθηκε έρευνας με πολιτικά κίνητρα. Η οργάνωση ζήτησε από την αστυνομία να αποσύρει τις υποθέσεις και να σταματήσει να προσπαθεί να εντοπίσει τους άνδρες στα βίντεο που είχαν συναινετική σεξουαλική επαφή.

«Οι αρχές των Μαλδίβων θα πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως τις άδικες και προφανώς πολιτικά υποκινούμενες έρευνες και αντ’ αυτού να συμμορφωθούν με τα διεθνή πρότυπα για την προστασία των δικαιωμάτων», δήλωσε ο Graeme Reid, διευθυντής του ΛΟΑΤΚΙ+ Προγράμματος στο Human Rights Watch.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει νόμους που ποινικοποιούν τις συναινετικές σχέσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων, οι οποίοι κάνουν διακρίσεις σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και αποτελούν συνταγή κακοποίησης».

Ο ποινικός κώδικας στις Μαλδίβες τροποποιήθηκε το 2014 και ποινικοποιεί τις σχέσεις του ίδιου φύλου.

«Η σύλληψη τεσσάρων ανδρών για συναινετική σεξουαλική συμπεριφορά δείχνει τον αυθαίρετο χαρακτήρα αυτών των νόμων που εισάγουν διακρίσεις. Ο νόμος αφήνει τους ανθρώπους ανοιχτούς στον εκβιασμό και άλλες κακοποιήσεις και γίνεται εύκολα ένα πολιτικό εργαλείο στο οποίο όσοι διώκονται φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της κακοποίησης», πρόσθεσε ο Reid.




Δες και αυτό!