Το αστέρι του μπάσκετ, Brittney Griner, καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια κάθειρξη για ναρκωτικά στη Ρωσία

05/08/2022
από
Η Brittney Griner καταδικάστηκε από ρωσικό δικαστήριο σε εννέα χρόνια κράτηση για απόπειρα διακίνησης ναρκωτικών με εγκληματική πρόθεση.

Η queer αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ συνελήφθη σε ένα αεροδρόμιο κοντά στη Μόσχα τον Φεβρουάριο, όταν η ασφάλεια βρήκε δύο μπουκαλάκια με χασισέλαιο στις αποσκευές της.

Η δικαστής Άννα Σοτνίκοβα εξέδωσε την αναμενόμενη ετυμηγορία την Πέμπτη (4 Αυγούστου). Επίσης, επέβαλε στην δύο φορές νικήτρια των Ολυμπιακών μεταλλίων πρόστιμο ενός εκατομμυρίου (ρούβλια).

Η Σοτνίκοβα είπε ότι το δικαστήριο έλαβε υπόψη τη μερική παραδοχή της ενοχής της Griner, τις τύψεις της για την πράξη, την κατάσταση της υγείας και τις φιλανθρωπικές της δραστηριότητες.

Αλλά οι δικηγόροι της Griner επέκριναν την απόφαση σε μια δήλωση. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την υπάρχουσα νομική πρακτική. Λαμβάνοντας υπόψη την ποσότητα της ουσίας (για να μην αναφέρουμε τα ελαττώματα της πραγματογνωμοσύνης) και τον ισχυρισμό, η ετυμηγορία είναι απολύτως παράλογη. Σίγουρα θα καταθέσουμε έφεση», ανέφεραν.

Η Maria Blagovolina και ο Alexander Boykov, του Νομικού Κέντρου της Μόσχας, είπαν ότι το δικαστήριο «αγνόησε εντελώς όλα τα στοιχεία της υπεράσπισης και το πιο σημαντικό, την ομολογία ενοχής».

Από την αρχή, οι δικηγόροι της Griner εξέφρασαν ελάχιστες ελπίδες αθώωσης. Αντίθετα, ήλπιζαν να αμβλύνουν την καταδίκη, ζητώντας από την Griner να δηλώσει ένοχη.

Αυτό Δεν δούλεψε, όμως. Η βαριά ποινή αναζωπύρωσε εκκλήσεις προς την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει την ελευθερία της Griner, με τον Λευκό Οίκο να προσφέρει συμφωνία για την ανταλλαγή του καταδικασμένου Ρώσου έμπορου όπλων Βίκτορ Μπουτ για την απελευθέρωση της.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν, η ομάδα εθνικής ασφάλειας του προέδρου Μπάιντεν και ολόκληρη η αμερικανική κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στο να φέρουν την κυρία Griner στο σπίτι με ασφάλεια στην οικογένεια και τους φίλους της», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Ρουντ, αναπληρώτρια αρχηγός αποστολής στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα.

Είπε ότι η καταδίκη και η καταδίκη της ήταν «λάθος της δικαιοσύνης».

Η διευθύντρια της Εθνικής Ένωσης Μπάσκετ Γυναικών (WNBA), Τέρι Τζάκσον, είπε αν και «εμπιστεύεται» τη νομική ομάδα να ασκήσει έφεση, «την ίδια στιγμή, χρειαζόμαστε αυτή τη διοίκηση να συνεχίσει να πιέζει προς τα εμπρός».




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!