Ουκρανία: Ο Ζελένσκι υποσχέθηκε να εξετάσει τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, μετά τον πόλεμο

04/08/2022
από
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση της Ουκρανίας να εξετάσει τη νομιμοποίηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, μετά το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία.

Το σύνταγμα της Ουκρανίας ορίζει τον γάμο ως ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, μια έκκληση που ζητούσε τη νομιμοποίηση της ισότητας του γάμου στην Ουκρανία συγκέντρωσε περισσότερες από 28.000 υπογραφές, περνώντας το όριο των 25.000 που απαιτείται για να εξεταστεί από τον πρόεδρο.

Η έκκληση έκανε αναφορά στο σύνταγμα της Ουκρανίας, το οποίο δηλώνει ότι «όλοι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους» και ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αναφαίρετα και απαραβίαστα».

Την Τρίτη (2 Αυγούστου), ο Ζελένσκι απάντησε επίσημα. Σύμφωνα με το Reuters, σε επίσημο διάταγμα, είπε: «Ζήτησα από τον πρωθυπουργό [Denys] Shmyhal να ασχοληθεί με το θέμα που τέθηκε στην ηλεκτρονική αναφορά και να με ενημερώσει για τις σχετικές αποφάσεις».

Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν θα γίνουν αλλαγές όσο ο πόλεμος με τη Ρωσία είναι σε εξέλιξη, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 157 του Συντάγματος της Ουκρανίας: «Σε συνθήκες πολέμου ή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, το Σύνταγμα της Ουκρανίας δεν μπορεί να αλλάξει».

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές ζητούν να ληφθούν υπόψη οι σχέσεις μεταξύ των πολιτών, ειδικά καθώς χωρίς την αναγνώριση των ομόφυλων σχέσεων οι σύντροφοι των ΛΟΑΤΚΙ+ στρατιωτών που έχουν πεθάνει πολεμώντας τη ρωσική εισβολή δεν μπορούν να συλλέξουν τα σώματά τους για να τα θάψουν.

Το Kyiv Pride ανέφερε σε δήλωσή του: «Το Ινστιτούτο Εγγεγραμμένων Πολιτικών Συμπράξεων είναι η καλύτερη εναλλακτική στην παρούσα κατάσταση και η κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του προέδρου, μας έδωσε ένα θετικό μήνυμα ότι η εφαρμογή [της ισότητας στον γάμο] είναι τώρα μόνο θέμα χρόνου!”

Μόλις το 24% των Ουκρανών υποστηρίζει τον γάμο ομοφύλων ζευγαριών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου, και το 2021, μια άλλη έρευνα έδειξε ότι το 47% των Ουκρανών είχαν αρνητική άποψη για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

 




Δες και αυτό!