Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι επιστημονικά ορθό να υποθέτουμε την ταυτότητα φύλου των αρχαίων προσώπων

26/07/2022
από
Μια ομάδα Αμερικανών αρχαιολόγων προέτρεψε τους άλλους επιστήμονες στο πεδίο να μην υποθέτουν την ταυτότητα φύλου των αρχαίων ανθρώπινων σκελετών.

Σύμφωνα με το blog The Black Trowel Collective «το φύλο δεν είναι κάτι σταθερό ή αμετάβλητο στην πάροδο του χρόνου και μεταξύ των πολιτισμών» και ότι «το παρελθόν είναι διαφορετικό, πολυφωνικό και queer».

Η ομάδα πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες έχουν «μακρά ιστορία επιβολής σύγχρονων πατριαρχικών κανόνων φύλου και σεξουαλικών κανόνων στο παρελθόν».

«Το ανθρώπινο φύλο είναι εξαιρετικά μεταβλητό και… τα ανθρώπινα όντα ήταν ιστορικά άνετα μέσα σε μια ρευστότητα πέρα ​​από τα σύγχρονα δυαδικά “αρσενικό” και “θηλυκό”».

Η ανάρτηση στο blog έχει γίνει από τον Ιούλιο του 2021, ωστόσο ένα πρόσφατο άρθρο της Daily Mail που χαρακτηρίζει την αρχαιολογική ομάδα «Woke Warriors» και υποστηρίζει ότι οι ακαδημαϊκοί χαρακτηρίζουν πλέον αρχαίους σκελετούς ως μη δυαδικούς, προκάλεσε αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος.

Η αρχαιολόγος Brenna Hassett απάντησε στο άρθρο στο Twitter, δηλώνοντας ότι η αναγνώριση των σκελετών δεν είναι πάντα τόσο απλή και ότι οι ανθρωπολόγοι συχνά δεν αποδίδουν κάποιο φύλο στα ανθρώπινα λείψανα.

«Πρέπει να σταματήσουμε να υποθέτουμε πώς ήταν η ζωή των ανθρώπων στο παρελθόν επειδή απλά μπορούμε να βάλουμε τους σκελετούς τους σε μια βιολογική κατηγορία», είπε η Hassett.

«Εμείς [οι ανθρωπολόγοι] δεν χρησιμοποιούμε καν το αρσενικό/θηλυκό ως κατηγορίες στις σημειώσεις μας…»

«Αν ακολουθήσουμε τον απόλυτο βιολογικό ντετερμινισμό στο παρελθόν, τότε χάνουμε την αλήθεια του τι πραγματικά συνέβη. Χάνουμε τη ρευστότητα που ήταν πάντα παρούσα στους πολιτισμούς μας, την πλήρη ποικιλία τρόπων να είσαι άνθρωπος…».

Οι ακαδημαϊκοί γενικά αναγνωρίζουν το φύλο των αρχαίων ανθρώπινων λειψάνων μέσω εξετάσεων DNA, εξέτασης οστών και εξέτασης του τρόπου με τον οποίο θάφτηκε το άτομο, συμπεριλαμβανομένων αντικειμένων που περιβάλλουν το σώμα, ωστόσο αυτή η διαδικασία δεν είναι πάντα απολύτως ακριβής.

Για παράδειγμα, ένας σκελετός που βρέθηκε στο Suontaka Vesitorninmäki της Φινλανδίας, θάφτηκε με «τυπική γυναικεία φορεσιά της εποχής», αλλά και με δύο ξίφη, που συνήθως συνδέονται με ταφές ανδρών – Βίκινγκς.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αυτός ο σκελετός 1.000 ετών θα μπορούσε στην πραγματικότητα να άνηκε σε ένα non – binary άτομο, λόγω της ποικιλίας των αντικειμένων με τα οποία θάφτηκε το σώμα.

Η Ulla Moilanen, μια αρχαιολόγος που συνέταξε μια ανάλυση του τάφου στο European Journal of Archaeology, είπε: «Το γενικό πλαίσιο του τάφου δείχνει ότι επρόκειτο για ένα σεβαστό άτομο του οποίου η ταυτότητα φύλου μπορεί κάλλιστα να ήταν μη δυαδική».




Δες και αυτό!