Η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε (πρώτη φορά) «οδηγό διαχείρισης περιστατικών βίας σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+»

23/07/2022
Την έκδοση ενός «οδηγού διαχείρισης περιστατικών βίας σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+» ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση στο Facebook, με τον οδηγό αυτό, υπό τύπον διαταγής, για πρώτη φορά το σύνολο του Αστυνομικού προσωπικού όλων των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας οφείλει να ενημερωθεί ενυπόγραφα για το νομικό πλαίσιο προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και δεσμεύεται για την προάσπισή τους από το Ρατσισμό και τις Διακρίσεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

«Ο οδηγός είναι ευσύνοπτος και εμπεριστατωμένος και αφού παραθέτει και εξηγεί το νομικό πλαίσιο, κατόπιν αναλύει τους βασικούς όρους που απαιτείται να γνωρίζει ένας Αστυνομικός».

https://www.facebook.com/PoliceActionForHumanRights/posts/2022893914764780

Όπως τονίζεται, «είναι σημαντικό ότι πέρα από την ανάλυση των δεικτών προκατάληψης που βοηθούν στη διερεύνηση του ρατσιστικού κινήτρου, στον οδηγό γίνεται αναφορά για τα ομοφοβικά και τρανσφοβικά εγκλήματα μισούς σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων που συνδέονται με τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, όπως οι υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και σε βάρος ατόμων ή πραγμάτων που λανθασμένα συνδέονται με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα λόγω νομιζόμενων χαρακτηριστικών».

Ο οδηγός συμπεριλαμβανόταν στις προτάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας και υιοθετήθηκε από την επιτροπή για τη σύνταξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και κατά συνέπεια, από την ίδια την ΕΛΑΣ.

Δεν είναι πάντως λίγα τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και κακοποίησης εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων – η υπόθεση θανάτου του Ζακ αποτελεί ίσως την πιο χαρακτηριστική – που επιβάλλουν μια συνολική εκπαίδευση της ελληνικής αστυνομίας σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!