Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Απαγόρευση χειρουργικών επεμβάσεων στα ίντερσεξ ανήλικα πρόσωπα χωρίς παραθυράκια

20/07/2022
Ως Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα το επαναλάβουμε όσες φορές χρειαστεί: Μία συμπεριληπτική πρόταση νόμου, που περιλαμβάνει όλα τα πρόσωπα, προλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις και θεσμοθετεί όλα όσα έχει ανάγκη η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα υπάρχει ήδη κατατεθειμένη στη Βουλή από τις 17 Ιουνίου 2022.

από Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ

Αν θέλει η Νέα Δημοκρατία να επιλύσει άμεσα όλες τις ανισότητες που υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη χώρα μας, μπορεί να το κάνει φέρνοντας στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση την πρόταση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «ΑΡΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΦΥΛΟΥ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ, ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΓΑΜΟΥ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ». Βέβαια, αντί μίας ολοκληρωμένης λύσης, η Νέα Δημοκρατία φέρνει στη Βουλή επιλεκτικές και ευκαιριακές ρυθμίσεις, που μάλιστα είναι και ελλιπείς.

Η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά με το νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», που σήμερα ψηφίστηκε, κατανέμει τους πολίτες σε πολίτες δύο ταχυτήτων χωρίς να προσφέρει ουσιαστική λύση στα προβλήματα επί της διαδικασίας της Ιατρικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και της παρενθεσίας που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια που επιθυμούν να καταφύγουν σε αυτή για την απόκτηση τέκνου.

Αποκλειστικός σκοπός του εν λόγω νομοσχεδίου, είναι η διεύρυνση των ηλικιακών ορίων των γυναικών και η αύξηση με τον τρόπο αυτό του πελατολογίου των Μονάδων Ιατρικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, χωρίς:

– Να υποχρεώνει τις Μονάδες σε πλήρη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση αναφορικά και με τις πιθανότητες επίτευξης της μεθόδου, αλλά και τις ενδεχόμενες ιατρικές συνέπειες/ επιπλοκές που μπορεί αυτή να επιφέρει μελλοντικά.

– Να συμπεριλαμβάνει τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια και γενικότερα χωρίς συμπεριληπτική γλώσσα ως προς τα άτομα για τα οποία δημιουργήθηκαν οι εν λόγω διατάξεις. Περιορίζει, δηλαδή, τη δυνατότητα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αποκλειστικά και μόνο σε άγαμες γυναίκες και ετερόφυλα ζευγάρια.

Για την Κυβέρνηση, τη Νέα Δημοκρατία και τον κύριο εκφραστή της πολιτικής υγείας στη δεξιά παράταξη, τον Υπουργό, Θάνο Πλεύρη, οι διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και παρενθεσίας δεν είναι τρόπος υποβοήθησης των πολιτών στην απόκτηση τέκνων, αλλά τρόπος ικανοποίησης ίδιων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Αναφορικά με τις διατάξεις για την απαγόρευση ιατρικών επεμβάσεων σε ίντερσεξ άτομα, που είναι μεν ένα θετικό βήμα, γι’ αυτό και τις υπερψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επιδέχονται δε βελτιώσεις. Η Κυβέρνηση, όπως και στην – τελικά – αναγνώριση των «θεραπειών μεταστροφής με προσωπική συναίνεση», διαπράττει το ίδιο ατόπημα. Αφήνει ανοιχτό το παράθυρο των «εκτάκτων» περιπτώσεων χωρίς όμως να διευκρινίζει ξεκάθαρα ποιες είναι αυτές. Ομοίως δε η επιβαλλόμενη ποινή σε περίπτωση αθέτησης της ιατρικής υποχρέωσης είναι αμελητέα σε σχέση με τις συνέπειες που αυτή θα επιφέρει στη ζωή του ίντερσεξ ατόμου.

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, οι οργανώσεις Intersex Greece και Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, τα ίντερσεξ άτομα, οι γονείς τους, η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ζητάμε σταθερά:

– Να υπάρχει η δυνατότητα τρίτης καταχώρισης για το φύλο («άλλο») στα έγγραφα των ατόμων που το επιθυμούν. Τη δυνατότητα αυτή δε, να μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν και οι γονείς ίντερσεξ νεογνών κατά την καταχώρηση του παιδιού, όταν κρίνεται σκόπιμο.

– Να προστεθούν τα χαρακτηριστικά φύλου ως έδαφος προστασίας (μαζί με την ταυτότητα και την έκφραση φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό) σε κάθε νομοθέτημα κατά των διακρίσεων και της ρητορικής μίσους, όχι μόνο στον τομέα της εργασίας, αλλά σε κάθε τομέα (εκπαίδευση, ασφάλιση, οικογενειακό δίκαιο, νομική αναγνώριση κ.α.).

– Να αναφέρεται ρητά ο ορισμός του τι σημαίνει ίντερσεξ μέσα στον νόμο. Ως Ίντερσεξ ορίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη οι άνθρωποι που γεννιούνται με (σωματικά) χαρακτηριστικά φύλου (όπως γεννητικά όργανα, εσωτερικά αναπαραγωγικά όργανα, χρωμοσώματα ή ορμονικά προφίλ) που δεν ευθυγραμμίζονται με αυτό που ιατρικά θεωρείται ως αρσενικό ή θηλυκό σώμα.

– Να σταματήσει η αναίτια παθολογικοποίηση των ίντερσεξ ατόμων και να μην αντιμετωπίζεται το άτομο ως «ασθενής» από τον νόμο.

– Να παρέχεται σύγχρονη, δωρεάν και εξειδικευμένη υποστήριξη στους μέλλοντες γονείς με ίντερσεξ κυήματα (προς αποτροπή των επιλεκτικών τερματισμών τους), στα ίντερσεξ παιδιά και στους γονείς τους, ανά πάσα στιγμή.

– Αύξηση της ποινής φυλάκισης σε όποιον γιατρό παραβεί τις απαγορευτικές διατάξεις του υπό ψήφιση νόμου από τους 6 στους 12 μήνες.

Πολλοί ίντερσεξ άνθρωποι δεν θα θελήσουν ποτέ ή δεν θα χρειαστούν χειρουργική επέμβαση, για να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά του φύλου τους, αλλά για όσους τελικά χρειάζονται ή επιθυμούν χειρουργική επέμβαση, είναι σχεδόν πάντα σωματικά και ψυχολογικά ασφαλέστερο να περιμένουν να χειρουργηθούν έως ότου το άτομο μεγαλώσει αρκετά για να ενημερωθεί πλήρως για τις συνέπειες και τις εναλλακτικές και να λάβει την απόφαση μόνο του.

Είναι θετικό το γεγονός ότι μιλάμε για τα ίντερσεξ άτομα μέσα στη Βουλή, ότι αναγνωρίζουμε την ύπαρξή τους, καθότι έχει αποδειχθεί ότι έως και 1,7% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει διαφυλικά χαρακτηριστικά. Συμφωνούμε και επικροτούμε την προσπάθεια που κάνουν μεμονωμένα μέλη της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά δεν παύουμε να επισημαίνουμε ότι χρειάζονται βελτιώσεις και διευρυμένες προστασίες. Το κυβερνητικό πολιτικό προσωπικό οφείλει να βγει από τη «θέση προνομίου», από το Μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργικά γραφεία, για να δει από κοντά τα προβλήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και τα ευρύτερα προβλήματα του κόσμου.

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!