Τι πειράζει στ’ αλήθεια τους χριστιανούς η βάπτιση παιδιών ομόφυλων ζευγαριών;

13/07/2022
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος τέλεσε την βάπτιση παιδιών ομόφυλου ζεύγους σε ναό της Βουλιαγμένης και το γεγονός αυτό πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων στο διαδίκτυο από πλευράς των χριστιανών δημιουργώντας το hashtag #ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ_ΤΩΡΑ για τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, αφού φαίνεται αδιανόητο ένας ορθόδοξος κληρικός να βαπτίζει παιδιά πολύχρωμων οικογενειών.

γράφει ο Συράκος-Ιωάννης Κεσέν

Αντιδράσεις δεν έλειψαν έπειτα από τον Μητροπολίτη Γλυφάδας, ο οποίος προέβη σε έγγραφη αναφορά του στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών αναφέροντας πως δεν γνώριζε ότι θα βαπτίζονταν παιδιά ομόφυλου ζεύγους και περί αυτού ενημερώθηκε από τους ιερείς του ναού αμέσως μετά την τέλεση του μυστηρίου.

Nα σημειώσω ότι στο γεγονός εμπλέκεται ο Μητροπολίτης Γλυφάδας αφού ο ναός στον οποίο τελέστηκε το μυστήριο ανήκει στα όρια της μητρόπολής του. Όταν ένας ιερέας οποιουδήποτε βαθμού επιθυμεί να τελέσει μια ιεροπραξία σε ναό που ανήκει σε κάποια άλλη Μητρόπολη, τότε -σύμφωνα με τους κανόνες των παπάδων- πρέπει να ζητήσει την άδεια του τοπικού μητροπολίτη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται ντόρος από πλευράς των χριστιανών γύρω από την βάπτιση παιδιών ομόφυλου ζεύγους.

Αντίστοιχες αντιδράσεις, ήσσονος βέβαια σημασίας, είχαν λάβει χώρα όταν ο ιερέας (και γνωστός θεολόγος) Αλέξανδρος Καριώτογλου είχε βαπτίσει το παιδί των ηθοποιών Γιώργου Μακρή και Μιχαήλ Οικονόμου, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, στον ναό του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα.

Το βαθύτερο πρόβλημα όλων αυτών που πολεμούν τις βαπτίσεις παιδιών πολύχρωμων οικογενειών δεν είναι η βάπτιση καθαυτή αλλά η λογική συνέπεια που προκύπτει από αυτήν που δεν είναι άλλη από την αναγνώριση κατά κάποιο τρόπο της οικογένειας από πλευράς της Εκκλησίας όταν οι κανόνες της εκκλησίας βέβαια δεν απαγορεύουν σε κανένα πρόσωπο να βαπτιστεί. Σε κανένα.

Οπότε, σύμφωνα με τους κανόνες, ο ορθόδοξος θρησκευτικός λειτουργός που βαπτίζει παιδιά πολύχρωμων οικογενειών, δεν παραβιάζει κανένα ιερό θέσφατο. Είναι απόλυτα -αν θέλετε- νομοταγής.

Το πρόβλημα τους είναι η αναγνώριση των πολύχρωμων οικογενειών ώς ισότιμων με τις υπόλοιπες. Η αναγνώριση η δική μας ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας.

Άκουσα πρόσφατα τον μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ Παπανικολάου ο οποίος δήλωσε σε κατηχητικό βίντεο δικής του παραγωγής, πως η Εκκλησία δέχεται άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αρκεί να κατανοήσουν την αμαρτολώτητά τους (!!) ενώ αυτό που δεν μπορεί να δεχτεί είναι την ύπαρξη οικογένειας, καθώς οικογένεια μπορεί να αναγνωριστεί μόνο εκείνη που γνωρίζουμε από την Βίβλο, του άνδρα και της γυναίκας, ως βασικό δομικό συστατικό της κοινωνίας ενώ καλεί ο ίδιος “την κοινότητα των ομοφυλοφίλων” (όπως αναφέρει) να το κατανοήσει και να δεχτεί (!!)

https://www.youtube.com/watch?v=Z5j6Q195UWs

Κάποια στιγμή, οι παπάδες και μεγάλο μέρος των χριστιανών πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε εδώ και ζητάμε ως μέλη της κοινωνίας ισότητα όσο κι αν αυτό προσβάλλει την δική τους εξουσία. Σίγουρα, η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στην βάπτιση των παιδιών πασίγνωστου ζευγαριού Μπούση-Dundas με αναδόχους-μέλη της άρχουσας τάξης (oικογένεια Νιάρχου) δεν είναι διόλου τυχαία.

Όπως διόλου τυχαία, από την άλλη, δεν είναι και η αντίδραση της Ελληνικής Εκκλησίας από πλευράς του τοπικού Μητροπολίτη, των πρωτοσέλιδων κίτρινων εφημερίδων αλλά και των άπειρων φωνασκούντων χριστιανών: μας θέλουν στο σκοτάδι ώστε να παραμένει ασάλευτη η εξουσία τους.

Όμως είμαστε εδώ. Είμαστε εδώ και διεκδικούμε ισότητα. Και θα την έχουμε όσο κι αν οι μεσαιωνικές τους εξουσίες βάλλονται και προσβάλλονται.




Δες και αυτό!