Κάποιες από τις πιο ομοφοβικές και τρανσφοβικές στιγμές της τηλεοπτικής σεζόν που φεύγει

13/07/2022
Ακόμη μία τηλεοπτική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Μία τηλεοπτική σεζόν γεμάτη πολιτική προπαγάνδα, κιτρινισμό και πολλές (μα πολλές) κακοποιητικές δηλώσεις με στόχο τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Η ποικιλία μεγάλη. Καλλιτέχνες που μας συμβούλευσαν να μην προκαλούμε και άλλοι που έβαλαν όρια στα δικαιώματα μας. Δημοσιογράφοι που έκαναν ντιμπέιτ για τις σεξουαλικές μας ταυτότητες και παρουσιαστές που φιλοξένησαν εμμονικά ομοφοβικούς δικηγόρους. Απ΄όλα είχε ο μπαξές, εκτός από σεβασμό στη διαφορετικότητα. Οι στιγμές που ακολουθούν είναι ίσως οι πιο ενδεικτικές.

Όχι άλλο Κούγια στην τηλεόραση

Τον είδαμε και τον ξαναείδαμε. Με αφορμή τη δίκη Λιγνάδη, ο Κούγιας έγινε φέτος ο “εθνικός” μας ομοφοβικός με τις πρωινές (κυρίως) εκπομπές να κρέμονται από τα χείλη του για μια (κακοποιητική) του δήλωση. Τα παραδείγματα πολλά.

https://youtu.be/aK6bbAWHmZQ

https://youtu.be/0NM00c3guHo

https://youtu.be/R48ECVEoPms

«Δεν με πειράζει αν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος, αρκεί να μην προκαλεί»

Όταν μια ομοφοβική ερώτηση οδηγεί σε μια (ακόμη πιο) ομοφοβική απάντηση. Ένας δημοσιογράφος ρωτά τον Μανώλη Μητσιά για την ομοφυλοφιλία (γιατί;) και εκείνος απαντά με ένα από τα πιο ομοφοβικά κλισέ όλων των εποχών. Όλο λάθος!

«Παρενοχλούμαι από τη διαφορετικότητα»

(παρ)Ενοχλημένος από τη φανατική διαφορετικότητα (;;) δήλωνε πριν λίγους μήνες ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης, ο οποίος κι αυτός μας εξήγησε τι σημαίνει να είσαι ένας “αξιοπρεπής γκέι”.

Οι καρικατούρες του Σεφερλή 

Ταξίδι στο ’90 μας έκανε ο Μάρκος Σεφερλής με τη σειρά «Super Mammy», που ξεκίνησε να προβάλλεται τον Απρίλιο. Πιστός στις (ομοφοβικές του) παραδόσεις του ο Σεφερλής αποτύπωσε τους γκέι χαρακτήρες ως καρικατούρα, θέλοντας να μας θυμίσει όλο αυτό το bullying και το κράξιμο που τρώγαμε στο σχολείο, επειδή κάποιοι θεωρούν ότι είναι εντάξει να σπάνε πλάκα με τη σεξουαλικότητά μας.

https://youtu.be/YeFCxYfuVMU

Τρανσφοβία στον αθλητισμό

Από τις πιο τρανσφοβικές στιγμές της φετινής τηλεοπτικής σεζόν ήταν αυτή στο Πρωινό του ΑΝΤ1 (και πάλι) με αφορμή τις διακρίσεις της Lia Thomas, της τρανς κολυμβήτριας στο Εθνικό Κολεγιακό Πρωτάθλημα Κολύμβησης (NCAA) των ΗΠΑ. Τόσο τα άτομα που συμμετείχαν στο βίντεο που προβλήθηκε όσο και αυτά που το σχολίασαν στη συνέχεια, επιδόθηκαν σε ένα άνευ προηγουμένου τρανσφοβικό παραλήρημα, μιλώντας μέχρι και για ειδικές κατηγορίες αγωνισμάτων για τα τρανς άτομα.

«Σέβομαι και αγαπώ τους ομοφυλόφιλους αλλά μέχρι ένα ορισμένο σημείο»

Ακόμη ένας καλλιτέχνης που βγήκε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας επειδή κάποιος δημοσιογράφος θέλησε να αποτυπώσει τις απόψεις του για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα (γιατί αν δεν έχουν οι cis straight άποψη για τα δικαιώματά μας, ποιοι θα έχουν;). Αυτή τη φορά μιλάμε για τον ηθοποιό Γιάννης Μόρτζος (μπορεί να το ξέρεις αν έβλεπες το Τι ψυχή θα παραδώσεις, μωρή;) και τις “προοδευτικές” του δηλώσεις,

https://youtu.be/xGLGO0GKE7A

συνεχίζεται …

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!