Το Pride στο Βουκουρέστι διαδήλωσε ενάντια στο ομοφοβικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

12/07/2022
από
Το Bucharest Pride προσέλκυσε αρκετό κόσμο, καθώς η κυβέρνηση της χώρας προωθεί ένα ομοφοβικό νομοσχέδιο παρόμοιο με αυτό της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Reuters, περίπου 10.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία το Σάββατο (9 Ιουλίου) ζητώντας δικαιώματα και προστασία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Ο Βρετανός πρεσβευτής στη Ρουμανία, Άντριου Νόμπλ, φέρεται να ανέβηκε στη σκηνή, λέγοντας: «Κανείς από εμάς δεν είναι ελεύθερος μέχρι να είμαστε όλοι ελεύθεροι».

«Η παροχή δικαιωμάτων στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Όλοι, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεών μας, πρέπει να εργαστούμε για κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς, για να προστατεύσουμε τους νόμους όλων.

Είναι καθήκον όλων να εξαλείψουμε την ανισότητα και τον αποκλεισμό. Happy Pride σε όλους!»

Η πορεία έρχεται μετά από ένα νομοσχέδιο που πέρασε από τη Γερουσία της χώρας που θα απαγόρευε τη χρήση υλικών στο σχολείο που «προωθούν» τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα.

Μια διακομματική ομάδα ευρωβουλευτών μίλησε για το προτεινόμενο νομοσχέδιο τον Ιούνιο, αποκαλώντας το «ανησυχητική εξέλιξη» και συγκρίνοντάς το με το νομοσχέδιο για την «gay προπαγάνδα» της Ρωσίας.

Στις 16 Ιουνίου, 44 μέλη της LGBTI ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέγραψαν επιστολή προς Ρουμάνους αξιωματούχους καλώντας το κοινοβούλιο να απορρίψει το νομοσχέδιο.

«Θεωρούμε αυτό το νομοσχέδιο ως μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη, δεδομένης της ομοιότητάς του με το ουγγρικό νομοσχέδιο… και με τον ρωσικό νόμο προπαγάνδας», αναφέρει η επιστολή.

Το νομοσχέδιο, το οποίο υποτίθεται ότι προτάθηκε για την πρόληψη της «παιδικής κακοποίησης», θα δώσει στην κυβέρνηση εξουσίες να αποφασίσει τι θα αναφέρεται στα σχολικά εγχειρίδια ενώ θα απαγορεύει στα τρανς άτομα να έχουν πρόσβαση στην αλλαγή ταυτότητας φύλου μέχρι τα 18.

Οποιοδήποτε περιεχόμενο που η κυβέρνηση θεωρεί ότι «αποκλίνει από το φύλο κατά τη γέννηση [ή προωθεί] τη διάδοση των ταυτοτήτων φύλων ή της ομοφυλοφιλίας» θα απαγορεύεται βάσει του μέτρου.




Δες και αυτό!